5 smarta sätt att spara energi och sänka din elräkning

5 sätt att spara på energi och sänka din elräkning
0
(0)

De flesta husägare kan spara mellan 10 och 30% av sin energiförbrukning. Men det handlar inte om att stänga av värmen. Att sänka energiförbrukningen behöver inte vara så svårt eller smärtsamt. Med den enorma mängden energiavfall som finns i onödan, behövde vi inte leta speciellt länge innan vi hittade enkla möjligheter som både underlättar för dig och för miljön.

1. Tvätta kläder i kallt vatten

Om du inte hört talas om det än, att tvätta kläderna i kallt vatten kan vara till nytta för dina kläder. EnergyStar uppskattar att 90 procent av energin som används för ett vanligt tvättprogram med varmt vatten går till att värma upp vattnet. Genom att gå från varmt till kallt vatten kör din tvättmaskin plötsligt med knappt 10 procent av sin tidigare förbrukning.

Kallt vatten bevarar färgen bättre och bevarar tyget. Med nyare tvättmaskiner fungerar kallt vatten bättre än någonsin. Dessutom kan du lägga till bakpulver eller destillerad vit vinäger för att drastiskt öka din tvättmaskin rengöringskraft, utan att tillsätta en enda droppe varmt vatten.

Och andra sidan kommer det alltid finnas en tid och en plats för varma tvättmaskinsprogram: väldigt smutsiga kläder, svåra fläckar eller kläder som bär på bakterier från sjukdom bland annat..

2. Använd diskmaskinen (oftare)

Studier har visat att under en tioårsperiod sparar man inte bara energi utan även vatten genom att använda diskmaskinen. Som om det inte räckte är disken oftare renare och mer sanitär än om de diskats för hand.

Hur fungerar detta?

En diskmaskin är ett slutet system, ett välorganiserat system för att ta hand om disk. Med andra ord är det den perfekta miljön för rengöring på det mest effektiva sättet. Jämfört med att diska för hand sparar du både på vatten och miljön.

3. Kontrollera dina fönster

Det visar sig att täta fönster är en enorm energibesparing. I en studie uppskattade det svenska energidepartementet upptäcktes det att fönster ensamt var ansvarigt för 33 procent av energiförlusten i ett hus.

För att göra detta på rätt sätt, börja med att säkerställa att du har installerade tätningslister i dina fönster. Att uppgradera till 2 glas eller till och med 3 glas rutor är ett annat mycket smart alternativ.

4. Microvågsugnen istället för ugnen

Köket använder en enorm mängd energi. Och här hittade vi en mängd enkla, smärtfria sätt du kan klippa tillbaka på energianvändningen.

Konventionella ugnar är oumbärliga för bakning, men se till att begränsa dem till stora föremål eller stora mängder. När du använder dem, placera föremål på det högsta racket, där värmen stiger (såvida inte receptet specifikt kräver en annan plats).

Använd en mikrovågsugn när du kan. Mikrovågsugnar är mycket, mycket energisnålare än vad konventionella ugnar är. Men som sagt, mikrovågor bör inte användas för allt. Om du till exempel brukar koka vatten i mikrovågsugnen, köp en vattenkokare eftersom de använder mindre energi och arbetar snabbare.

5. Använd ännu mer naturligt ljus

Under dagen hoppas jag dina gardiner öppna. På natten stänger du dem. För många människor kan detta vara den naturliga ljusanvändning i deras hem. Och även om det är fantastiskt, finns det andra sätt att öka ditt hems naturliga ljus som du kanske inte har tänkt på.

Att måla dina inre väggar i ljusare färger. På utsidan kan du måla takfoten (undersidan av taket som sträcker sig förbi huset) vitt för att uppmuntra mer ljus att komma in i huset.


Tack för att du läste. Om du är intresserad av att läsa mer och bli vassare i hemmet. Då rekommenderar vi att du läser:

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 0 / 5. Röster: 0

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *