Fördelar och nackdelar med betonggolv

betonggolv
4.7
(13)

Vanliga betongplattor har fungerat som golvmaterial för källare, garage, uteplatser och bruksarealer under många år, men betong är nu också ett livskraftigt material i moderna hem, där det finns i polerad, etsad eller färgad form på golv i alla rum i huset.

Som med alla golvmaterial har betong en rad fördelar som installatörer och säljare kommer att spela när de försöker marknadsföra sin produkt. Men det finns också ett antal nackdelar med att använda betong på vissa platser. Så innan du tar bort befintligt golv och installerar bar eller behandlad betong, se till att du förstår både det goda och det dåliga.

Fördelar med betonggolv

  • Hållbarhet
  • Enkelt underhåll
  • Mångsidighet
  • Lång hållbarhet
  • Designflexibilitet

Nackdelar med betonggolv

  • Hårdhet
  • Obehag
  • Kallhet
  • Fuktkänsligt
  • Kan vara halt

Fördelar med betonggolv

För människor som brukar tänka på betong som en utilitaristisk yta som endast är lämplig för uppfart, garage och trottoarer, kan de många dyderna av betong som golvmaterial överraska.

Hållbarhet: Betonggolv är extremt tufft och fjädrande material som klarar trycket från mycket tung utrustning. Hållbarhet innebär också att materialet är svårt att skada. Höga klackar, möbelben och husdjursklor kommer inte att repa ytan. Du behöver inte heller oroa dig för skador från de flesta tappade artiklar. Även om det är möjligt att spåna eller repa en betongyta måste du i allmänhet arbeta ganska hårt för att det ska ske.

Enkelt underhåll: Att hålla ett betonggolv så bra som möjligt kräver ett minimum av underhåll. Det måste tätas eller vaxas var tredje till 9 månad, beroende på trafiknivån för att hålla skyddsskiktet över ytan. Annars kan du använda ett neutralt rengöringsmedel för att regelbundet moppa golvet. En blå verktygsdyna kan användas för särskilt envisa fläckar.

Mångsidighet: Så länge betongen är slät och fri från hål, bulor och defekter, har du valet att installera eventuella golvytor över det vid ett senare tillfälle. Betonggolv ger dig mycket framtida designfrihet.

Långvarigt: Ett tätat och ordentligt underhållt betonggolv kan leva vidare för alltid. Även i kommersiella tillämpningar kan betong överleva under höga trafikförhållanden under många decennier. På lång sikt kan detta spara dig en betydande summa pengar och ansträngningar.

Designflexibilitet: När de flesta tänker på betonggolv, tänker de på fula grå användarytor med skarpa ojämna strukturer. Men moderna framsteg i blandningen har gjort det möjligt för designers att uppnå en nästan oändlig variation av färg- och textureffekter.

Nackdelar med betonggolv

Trots de många fördelarna är betong inte rätt golvmaterial för varje hus eller för varje rum. Tänk också på dessa nackdelar när du väljer golvmaterial.

Hårdhet: Det här materialets styrka och hållbarhet kan också vara ett ansvar. Ytan på ett betonggolv är mycket hårt – att falla på betong kommer att skada och kan allvarligt skada människor. Föremål som tappas på dessa ytor kommer också troligen att krossa eller spricka. Det är därför dessa golv inte rekommenderas för områden som kommer att användas av barn eller äldre, eller i kök var fallande rätter troligt.

Obehag: Hårdheten hos betong gör det också obekvämt att stå på under långa perioder. Betong ger inte, och om du tvingas stå på den under en längre period kommer dina fötter och ben att betala priset.

Kallhet: En annan nackdel med betong är att den har litet isolerande värde. Det betyder att golvet på en kall vintermorgon känner sig kylt mot nakna tår om det inte har installerats tillsammans med ett strålande golvvärmesystem. Den inneboende kylan hos betong kan till viss del kompenseras genom användning av mattor och kasta mattor.

Fuktighetens känslighet: Om den inte är ordentligt tätad på både topp- och bottenytor, kan betong lätt tränga in av fukt, särskilt när det installeras över bar mark. Den svala temperaturen på betong kan också göra att fukt kondenserar under fuktiga förhållanden. Om vätska lyckas ta sig in i porerna i ett betonggolv kan det leda till att mögel eller mögel växer i ditt hem. I vissa miljöer måste du också oroa dig för att frysen fryser och expanderar och att spricka golvet.

Kan vara halt: När betong är mycket polerad eller buffrad, eller när den är belagd med en glansförslutare, kan ytan vara mycket hal, särskilt när den är våt. Betong i badrum, kök eller entréer är särskilt mottagliga för detta.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om nackdelar med betonggolv. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan, om vill du läsa mer, gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.7 / 5. Röster: 13

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *