Som rörmokare får man en del samtal om element som låter. Det är inte alls ovanligt, och oftast är det ganska enkelt att fixa. Jag är övertygad, hade du bara vetat vad det var som var fel, hade du gjort det själv. Du hade inte ens behövt ringa rörläggaren…
Lär dig att felsöka, undersöka och reparera oljud ifrån dina element med hjälp av 3 enkla tips.
Varför låter elementen?
Element tenderar att vara ganska tysta varelser. Både i form och ljud är de utformade för att smälta in i deras interiör. Men det finns däremot intressanta och ibland distraherande ljud som kan komma från din dem. Oavsett vilket rum de är baserade i så kan de klucka, smälla och slå, vilket får det att verka som att de har sitt eget liv. Men oroa dig inte, det är inget spöke, utan istället en helt naturlig händelse. Nedan är några av orsakerna, såväl som några av lösningarna på dessa problem.
Lufta elementen!
Den vanligaste anledningen till att element låter. Luftbubblor kan orsaka oljud på grund av dess rörelser från en del av elementet till en annan. Det är viktigt att veta att luft, nästan alltid kommer att finnas inuti ledningarna, i väldigt små mängder. Därför kan det vara bra att göra det till en vana att ta hand om dem med jämna mellanrum.
Tid som behövs: 5 minuter.
- Lossa avluftningsventlilen (långsamt)
Lossa avluftningsventilen på sidan av radiatorn med hjälp av luftningsnyckeln. Se till att du har en handduk eller en hink under medans du långsamt öppnar ventilen. Du kommer höra ett väsande ljud. Släpp ut överskottsluften tills det enbart sipprar ut vatten. Då vet du att din radiator blivit luftad.
- Kontrollera resten av radiatorerna
Du kan behöva göra detta på flera radiatorer för att fullständigt lufta systemet. Oftast är radiatorerna längst upp, längt bort, de mest drabbade eftersom luften gärna stiger så högt den kan.
2. Termostaten
Termostaten är reglerventlien som du använder för att justera värmen på elementet. Och den har en nyckelroll för att ditt element ska fungera optimalt. När du vrider på termostaten för att sänka värmen stryps flödet av vatten genom radiatorn. Vilket innebär att radiatorn blir kallare. Problement som kan uppstå är om vi har termostaten inställd på max, då kan radiatorn vina, eller susa. Det kan låta som att radiatorn fyller på vatten precis hela tiden.
Vrid ner termostaten. Alternativt, sänk cirkulationspumpens hastighet. På de flesta cirkulationspumpar finns ett reglage på sidan där du kan reglera hastigheten. Sänk ett snäpp och se och det blir bättre.
3. Cirkulationspumpen
Låter det som att något slår eller smäller ifrån elementen? Då kan det vara cirkulationpumpen. Det finns ingenting i ett element som kan låta likt smällar, men däremot färdas ljudet från cirkulationspumpen lätt igenom ledningarna. Så det kan upplevas som att elementen låter trots att det kommer från källaren.
Alla pumpar ser olika ut, och repareras olika. Därför är det omöjligt att ge några slags generella tips. Det vanligaste är att skräp har hamnet i pumpens rotor, vilket orsakar missljud. Den kan också ha fått en skada, gett upp av ålder eller fått ett el-fel. Du kan kontrollera missljudet genom att tillfälligt bryta strömmen till cirkulationspumpen och se om det blir bättre.
Vill du få hjälp av en rörmokare? Få prisförslag inom 24h, UTAN att vara bunden att acceptera.
Det är ganska vanligt att cirkulationspumpar behöver bytas ut. De körs dygnet runt, vecka efter vecka, månad efter månad. Så det är inte konstigt. I stora anläggningar finns 3-4 cirkulationspumpar som dels körs i omlopp för att öka livslängden och dels täcker upp för varandra om en av dem går sönder. Och här behöver vi inte skryta. Dyrare är inte bättre, du behöver en cirkulationspump som är anpassad efter storleken på din anläggning.
Ta en bild på modell-specifikationen. Och ta med till din vvs-butik så hjälper de dig att hitta en liknande som passar. Dock rekommenderar jag att du beställer en rörmokare för att göra bytet.
Tack för att du läste. Om du är intresserad av att läsa mer och bli ännu vassare i hemmet så rekommenderar vi att du läser:
Tack
🤗