Ska du bygga jordkällare? Läs detta först..

jordkällare bygg en jordkällare
3.8
(14)

Jordkällare är bland de äldsta, mest pålitliga sätten att lagra mat och dryck. Långt före kylskåpen fanns behövde människor ett sätt att hålla mat tryggt lagrad under både vinter och sommarperioderna. Jordkällaren är ett underjordiskt rum som fungerar som ett naturligt kylskåp som håller temperaturen sval oavsett väder och vind.

Snabbspola fram till idag och trots den oändliga vågen av nya vitvaror, så finns det många små gårdar och trädgårdsmästare som föredrar att göra saker på det gamla sättet.

Vad utgör en bra jordkällare?

Tekniskt sett är en jordkällare en lagringsplats som använder jordens naturliga kylning, isolerande och befuktande egenskaper. De används vanligtvis av jordbrukare och trädgårdsmästare för att lagra råa och inlagda grönsaker. Men kan också användas som ett lyxigt kompliment till ett redan befintligt hus.

För att fungera ordentligt måste en jordkällare kunna hålla en temperatur mellan 0 ° och 4,5 ° C och en fuktighetsnivå på 85 till 95 procent. De svala temperaturerna bromsar utsläppet av etengas och stoppar tillväxten av mikroorganismer som orsakar sönderdelning. Den höga fuktighetsnivån förhindrar förlust av fukt genom förångning – och det mogna utseendet som följer.

 Termometer & hygrometer
Termometer & hygrometer

Hygrometer

En termometer & hygrometer med glasad skala och träplatta av cederträ. Med denna blir det enklare att hålla koll så omständigheterna i jordkällaren blir optimala.

För att skapa den bästa atmosfären i din jordkällare, tänk på detta:

  • Fullständig temperaturstabilitet uppnås vid 3 m djup. Gräv inte en jordkällare nära ett stort träd; trädets rötter kan vara svåra att gräva igenom, och de kommer så småningom att växa och knäcka källarväggarna.
  • Inuti är trähyllor, fack och plattformar normen, eftersom trä inte leder värme och kyla lika snabbt som metall.
  • Luftcirkulation är avgörande för att minimera luftburen mögel, så hyllorna ska stå 3 till 8 cm från väggarna.
  • För jordkällare utomhus är packad jord det föredragna golvet. Betong fungerar också bra.
  • Varje jordkällare behöver en termometer och en hygrometer (för att mäta temperatur respektive fuktighet), som om möjligt ska kontrolleras dagligen.
  • Värmen regleras vanligtvis med hjälp av ventilation till utsidan eller ett avgasrör – vanligtvis för att tillåta kall luft in, ofta på höstnätter för att få temperaturen att gå ner ner.

Att ha jordkällaren på norra sidan av huset är idealisk, eftersom det kommer att hjälpa solen att värma upp jorden ovanför och därmed hålla jordkällaren svalare.

Bygg en jordkällare i 7 enkla steg
Bygg en jordkällare i 7 enkla steg

Bygga en jordkällare – Att tänka på

Det finns fem huvudelement som en jordkällare kräver:

  • Ventilation: Vissa produkter avger etylengas, vilket kan få andra produkter att förstöras. En tätt förseglad källare kommer också att öka risken för mögel. Se till att frisk luft kan komma in och gammal luft kan komma ut och att ny fräsch luft kan cirkulera runt produkterna.
  • Jordskydd: Jorden isolerar och upprätthåller en sval temperatur. Ett packat jordgolv eller grusgolv är bättre än betong för att hålla fuktnivåerna höga.
  • Mörker: Ljus kan utlösa spirande, så om du har ett fönster i din jordkällare, håll det täckt och låt inte lamporna vara på.
  • Luftfuktighet: En hög fuktighetsnivå på 85-95% hindrar produkterna från att torka ut.
  • Hyllor / förvaringsfack: Trähyllor och fack är naturligt antibakteriellt. Trä leder också värme långsammare än metall och rostar inte. Undvik behandlat trä och håll dig fast vid de som är naturligt rötningsbeständiga.

Tack för att du läste. Om du är intresserad av att läsa mer och bli ännu vassare i hemmet så rekommenderar jag att du läser:

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 3.8 / 5. Röster: 14

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *