Våra 5 bästa knep mot långsamt avlopp

5
(3)
Våra 5 bästa

Ett långsamt, trögt avlopp är ett mycket vanligt förekommande problem. Både i köket och i badrummet, och flera saker kan bidra. Ofta är det vattenlåset som samlar in mycket hår och skräp eftersom det används dagligen. Tvål och andra produkter som tvättas ner kan långsamt samlas i avloppsrören. Och den uppbyggnad minskar över tid avloppets storlek och bromsar effektivt hastigheten. Detta inträffar naturligt och kan vanligtvis inte undvikas. Den enda lösningen är att rengöra avloppet med jämna mellanrum för att hålla flödet.

Här beskriver vi våra bästa knep mot långsamma avlopp.

1. Rengör avloppet med ett rensband

Det första steget för att få avloppet att flyta igen är att rensa bort hår och skräp som har samlats där. Ett ganska enkelt sätt och billigt sätt att göra detta är att använda ett rensband, ett verktyg som gör underverk på bara några minuter. Rensbandet sätts ner i avloppet för att fånga hår och skräp, som sedan dras ut med hjälp av verktyget. Och den går bra att använda både i kök och toa eftersom det är tillräckligt tunt för att passa in i avloppet även om det är mindre rör på plats.

2. Skruva bort vattenlåset

Formen på handfatet är ofta sådan att den samlar skräp och uppbyggnad. Om du inte har ett rensband eller om verktyget inte kunde rensa bort allt skräp är ett annat alternativ att ta bort vattenlåset och rensa det. Vattenlåset hittar du under diskbänken eller handfatet och ser ibland ut som en pung (även kallat pungavlopp). Skruva bort denna, du behöver inga verktyg, det räcker med handkraft och rengöra sedan utförligt. Och montera igen.

3. Rensa lufthålet i handfatet

Ett syfte med överflödesöppningen är att avleda vatten i avloppet om det av misstag stiger för högt. Men ett annat viktigt syfte är att tillåta luft in i avloppet när diskbänken är fylld med vatten. Luften som kommer in i avloppet genom överflödet hjälper vattnet i diskhon att rinna snabbare. Om diskhon dricker vattnet långsamt kan lufthålet behöva en rengöring. Och den kan du också rengöra med ett rensband alternativt genom att spola vatten igenom den eller att använda något propplösande medel.

4. Använd hemlagad avloppsrensare

En mild hemlagad avloppsrengörare kan användas för att rengöra avloppsrören efter att det större skräpet har dragits ut. Reaktionen som orsakas av att två vanliga och billiga hushållsprodukter kombineras kan hjälpa till att bryta ner den smutsiga uppbyggnaden på insidan av avloppsrören. Att få till och med lite av uppbyggnaden ur avloppet kan hjälpa till att få det att flyta fritt igen. Genom att använda hemmagjord avloppsrengörare undviker du att använda hårda kemikalier och dessutom sparar du pengar också.

  1. Rensa avloppet från hår och smuts.
  2. Koka upp cirka 5-10 liter vatten.
  3. Häll ungefär två matskedar bakpulver, eller en matsked bikarbonat, i avloppet. Bikarbonat är lite starkare.
  4. Häll vinäger tills det börjar bubbla eller pysa.
  5. Häll på det heta vattnet.

Om du är lite mer bekväm finns det även att köpa färdigblandad avloppsrengöring som fungerar jättebra under rätt omständigheter. Men här gäller det att tänka till och välja rätt, vi vill inte skapa ännu mer problem. Många medel fräter inuti ledningarna och äter upp materialet tills du behöver en stamrenovering. Välj hellre ett lite, mjukare medel och låt det verka under längre tid.

5. Använd en smock

Smocken är ett effektivt verktyg och behöver inte reserveras för ett fullständigt stopp. Jag skulle säga att den löser de flesta mindre problem. Men för att vara säker på att smocken är effektiv som möjligt ska du täcka överflödet av diskbänken med en trasa eller någon kanaltape innan du smockar. När du täcker överflödet hjälper du till att skapa en tätning som behövs för att rensa alla eventuella proppar och ökar trycket inuti ledningarna

Tack för att du läste. Hoppas att du fick lite information kanske till och med inspiration att ta hand om dina långsamma avlopp därhemma.

Gå tilll startsidan

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 5 / 5. Röster: 3

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

2 reaktioner på ”Våra 5 bästa knep mot långsamt avlopp”

  1. Hur gör man egentligen när diskmaskin inte diskar ordentligt rent o det ofta är halvstock i diskhon??Blir så less!😢🙏

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *