Renovera gammalt hus – 3 saker du måste tänka på!

4
(1)
renovera gammalt hus
Renovera gammalt hus

Äldre hem har karaktär, ofta med funktioner och handgjorda detaljer som du inte hittar i många nyare byggnader. Men när det är dags att renovera utgör äldre hus kostsamma utmaningar som inte längre är så charmiga. Här är de största och vanligaste renoveringsfrågorna du bör förbereda dig inför.

Att renovera gammalt hus:

Även om problem alltid uppstår under renoveringar, har äldre hem speciella problem. ”Saker gjordes annorlunda då”, och det är inte alltid bra. Om du är medveten om de potentiella problemen kan du ställa in en mer realistisk budget och bilda dig en uppfattning om tidslinjen för ditt renoveringsprojekt. Här är 3 saker du bör uppmärksamma innan du sätter igång:

1. Föråldrade VVS och el-system

El och VVS-problem är vanliga i äldre hem. Före 1960-talet användes galvaniserade rör både i huset och för avloppsledningar. Problemet med galvaniserade rör är att de lätt blir igensatta eller korroderar med tiden. Under en renovering kommer du behöva byta ut rören med PVC eller koppar. För att undvika eventuella framtida problem och vattenskador.

Detsamma gäler elektriska ledningar som kan innebära en säkerhetsrisk. Hem och hushåll på 1900-talet hade inte samma behov som oss. Till och med något så litet som en hårtork kan dra mer energi än gamla hushållens elektriska system kan hantera. Om du någonsin har varit med om att en propp har gått bara för att du kör mikrovågsugn och kaffebryggaren på samma uttag, vet du vad jag menar. Beroende på dina behov och de apparater du äger kan du till och med behöva uppgradera moderna ledningar för att stödja nya apparater, datorer, underhållningssystem och andra projekt.

2. Osäkra material som bly och asbest

Om ditt hus byggdes för flera decennier sedan, finns det en god chans att det finns bly i färg och asbest i golv, kanalarbete, tak och väggar. Om du vet om det, är det inget problem. Det är inte skadliga, men om projektet kräver renovering eller skärning av dessa material kan pulvret eller dammet vara mycket farligt. Du kan testa för blyfärg på egen hand, men för allt annat behöver du en professionell för att upptäcka och ta bort dessa material om du misstänker att de är i din konstruktion.

Tyvärr är det väldigt kostsamt att ta bort asbest och bly. Men när det gäller våran familljs säkerhet – så är det värt vartenda öre för sinnesfrid.

3. Reservdelar som inte längre är tillgängliga

Äldre hus byggdes enligt olika byggstandarder än idag, och ofta med helt andra material. Badkar var mindre, dörrarna smalare och rummen var också mindre. Om du vill behålla ditt hems gamla karaktär kan det vara svårt att hitta material som matchar resten av ditt hus för din renovering. Du behöver paneldörrar av massivt trä och tunna ekgolv – alla är helt annorlunda än dagens standarder och vanliga material som används i hembygd idag. Att shoppa i arkitekturräddningsbutiker eller andra återanvändningscenter kan hjälpa, liksom att hitta ombyggnadsproffs som är specialiserade på äldre hem. Var dock redo att betala mer om du verkligen vill ta hand om matchande, originalmaterial som är mer restaurering än renovering.

Tack för att du läste. Hoppas att du fick den informationen du hoppades på. Om du är intresserad av att läsa mer om renoveringar så rekommenderar vi att du läser:

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4 / 5. Röster: 1

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *