Renovera badrummet? Här är 6 misstag du bör undvika!

5
(1)
Renovera badrum? Här är 6 misstag du bör undvika
Renovera badrum? Här är 6 misstag du bör undvika

Att Renovera badrummet är inget litet projekt. Så innan du börjar riva upp plattorna och plocka ut badkaret, ska du få lite råd från de människor som gör badrumsrenoveringar nästintill varje dag! Vi sökte entreprenörer, designers och snickarproffs för sina bästa tips och insider-tricks för att få varje detalj rätt.

1. Planera utformningen

Undvik att göra onödiga förändringar i dina befintliga sanitetsartiklar – ju färre förändringar du gör, desto lägre blir dina VVS-kostnader. Om du behöver flytta vissa artiklar, försök hålla åtminstone toaletten tillräckligt nära för att ansluta till det befintliga avloppet. Avloppet kräver nämligen mycket arbete för att flytta och det betyder mycket pengar för dig. Kolla alltid med elektriker och rörläggare innan du bestämmer dig för en slutfärdig design.

2. Välj sanitetsvaror

För att säkerställa att kall och hetvattenrören och framförallt avloppet befinner sig i rätt läge, måste du välja alla sanitetsartiklar innan du sätter exempelvis kakel eller påbörjar golvet. Det är för att olika artiklar kan ha olika anslutningar och det kan innebära dyra förändringar. Använd vår praktiska checklista för att se till att du har tänkt på allt:

Det är bättre att planera badrummet för mycket än för lite
Det är bättre att planera badrummet för mycket än för lite

3. Glöm inte ventilation

Det vanligaste stället vi hittar mögel är i badrum. Det beror oftast på en kombination av kondens och en dålig ventilation. Ett badrum är fuktigt, så att installera lämpliga ventilationssystem (till exempel en fläkt) för att hålla fukten till ett minimum är ett måste! Om ditt badrum har träfönster kan ett fönsterlucka som suger upp kondensation bli ovärderligt. Det finns även smarta badrumsfläktar som kör exempelvis 30minuter och stänger av sig själv.

Kika på smart badrums ventilation

4. Undvik väggmonterad sanitärvara

Vill du vara kostnadseffektiv bör du undvika väggmonterat överhuvudtaget, väggmonterade rördelar, kranar, handfat och toaletter kräver specialfixar. Det innebär mer arbetete och problem som inte annars hade uppkommit. Och i slutändan blir det dyrare för dig.

5. Ett större utrymme behöver mer värme

Att renovera badrum innebär ofta att ytorna blir större. Och de många ibland glömmer är att det blir ett större område att värma. Därför bör vi omvärdera befintlig uppvärmning och uppgradera värmeffekten, kanske med en kraftfullare handduksvärmare eller element. Du kan också utnyttja golvvärme. Kontrollera samtidigt att vattentrycket inte påverkas av tillsatsen av nya sanitetsartiklar.

renovera-badrum
renovera-badrum

6. Var noga med att välja seriösa hantverkare

Rörmokare, snickare eller elektriker, det är viktigt att alltid välja en betrodd person och företag. Använd rekommendationer från vänner och be om att se tidigare exempel på deras arbete. Fråga alltid om de har alla nödvändiga certifikat. Och be alltid om kvitto, om du inte har något kvitto, har du inget bevis om saker skulle gå fel. På samma sätt ska du akta dig för förfrågningar om förskottsbetalningar som kan medföra kontantflödesproblem, eller att byggherrarnas köpmän inte kommer att ge dem kredit. Välj endast välrenommerade företag som gärna skriver ett enkelt kontrakt med dig och en tredje part för att säkerställa att det överenskomna arbetet är i tidtabell utförs enligt alla riktlinjer.

Hitta seriösa hantverkare

Tack för läsningen!

Vi på byggvaror24 har som mål att, granska, jämföra och sammanställa de mest prisvärda alternativen när det kommer till byggvaror och heminreding. Så att du i lugn och ro kan hitta vad det är du söker efter och veta att det är till lägsta pris

Gå till startsidan

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 5 / 5. Röster: 1

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *