Solceller hur fungerar det?

5
(1)
solceller hur fungerar det?
Solceller hur fungerar det?

Solceller sänker din elräkning genom att komplettera den energi du köper från kraftföretaget. Men att välja och installera solceller kan vara en överväldigande uppgift.

Solceller hur fungerar det?

Solceller, som är sammanlänkade i en panel, omvandlar solljus till elektricitet via fotovoltaiska material, såsom kisel. När solljus träffar dessa material absorberas ljusets energi och den energin får elektroner i materialet att fly från sitt läge. Dessa frigjorda elektroner fångas för att sedan producera en elektrisk ström.

solceller hur fungerar det?
Credit http://www.svesol.se/solel

Hur mycket kan man spara?

Hur mycket du sparar genom att använda solpaneler beror på ditt lokala väder. Det är en bättre investering i soliga områden än regniga – och beror även på hur mycket elen kostar i ditt område.

Det finns många system som har stor ekonomisk fördel, och det är oftast typer som installeras i stort antal. Det är främst på platser med dyra elpriser, vilket gör att energin som produceras är mycket värdefull.

Installationsprocessen

Vi är säkra på att du har hört talas om eller läst om människor som försökt sig på att installera sina solpaneler själva. Det är ingen bra ide. Om du inte har tidigare erfarenhet av kabeldragning eller vet mer om solenergi än den genomsnittliga personen, rekommenderar vi att du ber om hjälp från en professionell firma.

Även om det kommer att kosta pengar att anlita en firma som kommer ut till ditt hus, kommer det att vara värt det. Ibland försöker människor koppla in sina egna solpaneler och det slutar oftast i att de behöver spendera ännu mer pengar än normalt för att gått fel någonstans längs vägen.

Med detta i åtanke rekommenderar vi starkt att du ringer någon behörig för att hjälpa dig. På så sätt får du allt rätt och snabbt. Dessutom kan en solcellsinstallatör ha några av sina egna tips och trick för att hjälpa dig eller för att undvika eventuella katastrofer som kan inträffa. Du bör alltid ta deras råd och alltid ställa frågor om du har dem!

Ska du vara ansluten till nätet eller utanför nätet?

Detta är en stor fråga och kan vara värt att fundera över. Att avgöra om du ska ansluta dig till nätet med din nya solenergianläggning kan ha många fördelar och nackdelar . Vad många människor förmodligen inte ens var är vad det har för betydelse. Och det tänkte vi förklara här:

För att uttrycka det enkelt: Ansluts solpanelerna på el-nätet så delas den producerade strömmen med ett gemensamt område eller närliggande konsumenter. Du får alltså betalt för den strömmen som du producerar utöver din egen konsumption.

Fördelar och nackdelar med att vara uppkoppad mot el-nätet

Fördelar med ett nätbundet solsystem:

  • Nätbundna system tenderar att vara det billigare alternativet eftersom de inte behöver batterier och annan utrustning
  • Den här typen av system är bra för dem som inte har utrymme eller finansiering för att installera ett solsystem som är tillräckligt stort för att täcka 100% av sin egen energianvändning.
  • Du kan fortsätta att dra el från det vanliga nätet om det behövs
  • Nätmätning gör att el som genereras av ett solsystem kan kompensera för el som används från nätet under natten eller molniga dagar
  • El-nätet blir din kostnadseffektiva, pålitliga lagringslösning
  • I vissa regioner tillåtes ägare av ett nätbundet system att få extra inkomst genom att sälja vad deras system producerar

Nackdelar med ett nätbundet solsystem:

  • Om nätet går ner kommer ditt system att stängas av, utan att du får ström. Detta krävs för att förhindra strömmen från att mata tillbaka till nätet för att hålla verktygsarbetarna säkra. Ditt nätbundna system stängs automatiskt av när nätet går ner, och slås också automatiskt på när strömmen återställs
  • Du är beroende av nätet

Fördelar med att vara utanför nätet

Många gillar tanken av att installera ett eget solsystem utanför nätet på grund av att känna sig helt oberoende. Att vara självförsörjande, även dom dagarna då det regnar. Detta kan emellertid endast uppnås med lämplig utrustning och batterier.

  • Helt oberoende av nätet
  • En bra lösning för avlägsna platser och underutvecklade samhällen  

Nackdelar med att vara utanför nätet

  • Det är dyrare
  • Batterier krävs för att leverera el konsekvent hela dagen och natten
  • Det kan kräva en livsstilsförändring för att minska energiförbrukningen
  • Överskott av energiproduktion kan gå till spillo
  • Kan inte lita på el-nätet på natten eller på molniga dagar
  • Batterier kräver underhåll, har en relativt kort livslängd och försämras snabbt

När du väl bestämt om du ska vara på nätet eller utanför nätet kan du börja planera på riktigt. Återigen detta beslut bör fattas först. Om du bor i ett bostadsområde kommer du antagligen att vara på nätet på grund av lokala bestämmelser och sådant. Men om du bor ganska långt från andra kommer ett system utanför nätet definitivt att vara ditt bästa alternativ.

Ännu mer läsning för dig som är intresserad av solceller/solpaneler:

Tack för att du läste. Gå till startsidan

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 5 / 5. Röster: 1

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *