Håll huset varmt i vinter med 6 enkla tips!

håll huset varmt
0
(0)

Allt eftersom temperaturen sjunker klär du dig varmare, drar filtar ur garderoben och äter mer soppa. Undermedvetet försöker du hålla värmen, men att hålla huset varmt är en helt annan historia.

Vad är nyckeln till att hålla ett hus varmt?

Isolering! Varm luft läcker ut ur ditt hem, och kall luft sipprar in, vilket får dig att skruva upp termostaten och räkningarna går upp tillsammans med den! Att hålla ditt hem isolerat kommer inte bara att göra dig mer bekväm denna vintersäsong, utan kommer även spara dig pengar.

Lyckligtvis har vi sammanställt en lista med 6 saker du kan göra för att isolera ditt hem och hålla värmen i ditt hus och få mer pengar över.

1. Kontrollera dörrar och fönster

Det svenska energidepartementet har sagt att en husägare kan spara någonstans mellan 5% och 30% på energikostnader genom att minska drag och luftläckage varje år.

Några av de största bovarna i ett hem är dörrar och fönster.

En enkel fix är tätningslister. Se över dina befintliga tätningslister och byt ut vid behov. I många hus finns det inte överhuvudtaget.

Tätningslister för fönster & dörrar

Pris: 39kr

2. Isolera dina fönster

Har du någonsin lagt handen på ett fönster och känt att det varit iskallt? Det är ett bra tecken på att dina fönster låter kylan sippra in i ditt hem. Ett bra sätt att bekämpa detta är att köpa fönsterisoleringsfilm. Denna plastfilm är en isolator och kan hålla 25% av ditt hems värme inom dess väggar.

Isolerande fönsterfilm

Pris 99kr

3. Glöm inte skorstens-spjället

Förr i tiden var det eldstaden som värmde upp husen. I dag används en öppen spis ibland, men inte som hemets främsta värmekälla.

Men glöm inte att det kan vara en annan källa till ett kall luft. Om du känner en kall vind komma ifrån din eldstad. Stäng spjället.

4. Isolera rörledningar

Att spola händerna under frysande kallt vatten är i allmänhet inte något trevligt. Det är därför de flesta hus har en varmvattenberedare. En stor tank som värmer och distribuerar vatten i hela ditt hus. Utan vattenvärmare skulle ditt vatten vara lika kallt eller till och med kallare än temperaturen utomhus.

Genom att isolera rören som kommer till och från din varmvattenberedare kan du förhindra kondens på kallvattenledningar och du håller värmen inuti rören på varmvattenledningarna, vilket inte bara ökar temperaturen, det minskar även energiräkningarna.

5. Värme reflekterande folie

Förblir vissa rum i ditt hus obehagligt kalla oavsett hur högt du vrider på termostaten? Då kanske detta kan vara något för dig.

Denna smarta produkten är relativt billig, enkel att installera och ser till att värmen från dina radiatorer värmer upp ditt rum och inte dina väggar.

Värmefolie 

Klistra eller häfta fast folien bakom dina radiatorer för att reflektera dess värme in i rummet.

Pris 39.90

6. Maximera din befintliga värme

När det gäller värme, förloras cirka 20% genom taket. Varm luft stiger och kall luft sjunker. Det känner du säkert till. Men denna siffran kan lätt minskas genom att installera isolering på vinden. Det är också värt att se vad som händer i dina väggar, eftersom ungefär en fjärdedel av värmen i ett oisolerat hem försvinner på detta sätt. Även om det inte är lika billigt att installera som loftisolering kan hålrumsväggsisolering spara en hel del.

Här kan du läsa mer om att isolera vinden: https://gds.se/isolera-vinden-och-spara-en-formogenhet


Tack för att du läste. Om du är intresserad av att läsa mer och bli ännu vassare i hemmet så rekommenderar vi att du läser:

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 0 / 5. Röster: 0

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *