10 sysslor du bara behöver göra en gång om året

10 sysslor du bara behöver göra en gång om året
3.5
(2)

10 sysslor du gör en gång om året

Även om det finns många uppgifter på din ”Att göra” -lista, finns de förmodligen inte på din ”Vill du göra” . Men du kanske inte behöver känna dig så illa eftersom vissa sysslor bara behöver uppmärksamma en gång per år. Genom att sprida arbetet känner du en känsla av prestation, håller ditt hem i gott skick och får mer ledig tid. Här är 10 sysslor som endast behöver göras 1 gång varje år:

#1 Tvätta Gardiner

Trots att de hänger vertikalt lockar gardiner fortfarande luftburna damm- och luktmolekyler. Gardiner i områden med matlagning kan ha oljiga rester och badrumsgardiner fångar ofta droppar hårspray och annan kosmetika. Därför kan det vara bra om du planerar in en dag att rengöra dem åtminstonde 1 gång varje år.

#2 Rengöra hängrännor

Hängrännor som är fulla kan orsaka fuktskador på takfot, tak och till och med orsaka läckor. Den bästa tiden att rengöra dina rännor är efter att löven fallit på hösten. Tyvärr, om du har massor av tall och vintergröna träd, tenderar de att fyllas på året runt och då kanske de måste rensas oftare än så? Eller installera rännor som avleder avfall.

#3 Rengöra skorsten

Efter att vintern har gått är det dags att ge eldstäderna en grundlig rengöring. Skorstenen är husets hjärta, den för bort gammal luft, rökgaser och fukt. Om ditt hus är byggt med skorsten bör du därför ta hand om den med en årlig genomgång. Självklart är det bättre att låta sota skorstenen, av en proffesionell. Och jag vet att många har en sotare, för dem som inte har det. Så finns det praktiskt guide här.

#4 Rengöra Utemöbler

Utemöbler kan behövas rengöras noggrant en gång om året. Den bästa tiden för en total rengöring är tidigt på våren när du tar ut möblerna från förvaring.

Metall, plast och trä kan rengöras genom att torka av med en lösning av två teskedar flytande diskmedel och två koppar varmt vatten. Använd en mjuk borstad borste på alla svåra att ta bort fläckar. Avsluta med en snabb spray av vatten från slangen. Välj en solig dag så möblerna torkar snabbt.

Ta bort alla fläckor ifrån tyg och kuddar. Och glöm inte att ge din parasoll lite uppmärksamhet så att den är redo för varmt väder.

#5 Mattor och stoppade möbler

Nu när sommaren är här är det den perfekta tiden att ha mattor och klädsel djupt rengjorda för att ta bort smuts, pollen och hår ifrån husdjur.

Du kan göra det själv genom att hyra en städmaskin och rätt lösningar från ett hemmacenter eller ringa en professionell. Om du bestämmer dig själv för att ta itu med uppgifterna, välj en dag då det inte är mycket trafik där du ska jobba och se till att förbehandla fläckar innan du rengör. Flytta möbler från mattan eller placera rutor av plast (lock för matlagringsbehållare fungerar bra) under benen för att förhindra fläckar.

För klädsel, testa rengöringslösningarna på en dold plats för att vara säker på att de inte missfärgar tyget. Var extra försiktig så att du inte övermättar klädsel med rengöringslösningen. Överdriven fukt kan leda till att mögel utvecklas i kuddfyllningarna.

#6 Madrass

Madrasser har förbättrats dramatiskt genom åren men de behöver fortfarande lite uppmärksamhet. Ge din madrass minst en gång om året en grundlig rengöring och ompositionering.

Även om du använder ett madrassskydd samlar madrasser damm, kvalster och smuts. Tvätta den i varmt vatten. Rengör madrassen genom att dammsuga på toppen och sidorna och glöm inte lådfjädrarna om du har dem. Kontrollera madrassen för eventuella fläckar och behandla dem med en lösning av milt diskmedel och vatten. Använd en mjuk borste och arbeta från fläckens utsida mot mitten för att förhindra spridning. Skölj området med en trasa doppad i vanligt vatten och låt den sedan torka ordentligt. För att snabba på torkningen, använd en hårtork inställd på låg men undvik överdriven värme.

Du kanske vill vända madrassen över eller åtminstone rotera den så att den sliter jämnt.


#7 Köksskåp, lådor och skafferi

I början av maj är det en bra tid att städa ur köksskåp, lådor och matskafferi för att göra dig redo för semestern. Ta ett skåp åt gången och töm dem helt. Torka ner hyllorna och luta om med hyllpapper om det behövs.

Ta en titt på varje artikel innan du lägger tillbaka det. Det är en bra tid att bli av med ojämförbara delar, saker du aldrig använder och konstiga saker som har hittat vägen in i köket. Detta är särskilt viktigt för ”skräp-lådan” som verkar samla allt.

När du tacklar matskafferiet, kontrollera noga för insektsinfektioner. Kasta allt som ser misstänkt ut och som är inaktuellt. Gör en inventering av de grundläggande förnödenheterna du behöver och placera dem i ett nystädad skafferi.

#8 Linneskåp

Töm bara linneskåpet en gång om året och ge det en grundlig rengöring. Ta dig tid att dammsuga bort damm och spindelväv och lina eventuella hyllor.

Ge varje objekt ett kritiskt öga innan du sätter tillbaka det i garderoben. Donera alla oanvända sängkläder och släng dem som är inaktuella. Du kanske behöver tvätta lite eller skicka lite sängkläder till kemtvätten.

Organisera hyllor efter typ av sängkläder eller efter säsongsartiklar.

#9 Garage, källare och vind

Ingen räknar med att ditt garage, källaren eller vinden är obefläckade, men en städning en gång om året är viktigt. Du kommer att kunna sopa bort damm och spindelväv, kontrollera om det finns fukt eller insektsproblem och bedöma allt som har samlats.

Det är dags att vara hänsynslösa och kasta trasiga föremål och donera alla saker som du inte har använt under föregående år.

#10 Dokument och filer

Även när vi går vidare mot ett papperslöst samhälle verkar det fortfarande vara mycket papper som samlas under året. Om du inte har varit så organiserad så är det en bra tid att organisera både pappers- och elektroniska filer. Använd filmappar eller en expanderbar fil för att hålla objekt ihop.

När du kasserar och strimlar onödiga papper kommer du att vara beredd på skattesäsongen.

Tack för att du läste

Gå till startsidan

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 3.5 / 5. Röster: 2

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *