En guide till solceller för husvagn och husbil

solceller för husvagn
5
(2)

För många handlar camping och husvagnar om att ”komma ifrån allt” att inte knytas till något – till och med till en elektrisk kopplingspunkt. Lägg till kostnaden för en daglig elektrisk anslutning och det faktumet att många av oss vill minska vår förbrukning av fossila bränslen. Då kanske inte solceller är en så dum ide ändå?

Men vad behöver man tänka på? Vilken är den bästa typen av solceller? Det är många frågor som vi bör ställa oss själva. I den här artikeln kommer du att upptäcka:

 • Vilka solceller som finns tillgängliga
 • Huvudfunktionerna med solceller
 • Vilken storlek du behöver och vad de kommer generera.
 • Vad vi rekommenderar

Vilka solceller för husvagn finns tillgängliga?

Normalt kan du skilja ett par alternativ åt. Det finns nämligen ett par olika paneltyper:

 • Monokristallina: De mest effektiva och dyraste. De finns i svart färg, vanligtvis täckta med härdat glas och levereras i aluminiumramar.
 • Polykristallin: Något mindre effektiv och också billigare än monokristallin. De erbjuds som enkla brickor förpackade i aluminiumramar. Jämfört med monokristallina producerar de lägre spänning men fungerar bättre under låga solljusförhållanden.
 • Tunnfilm (amorfa): Två gånger mindre effektiva som monokristallina men också de billigaste. De kommer vanligtvis i brun färg och innehåller inget glas. Fördelen är att de fungerar bättre vid höga temperaturer och i lågt solljus och är mindre sårbara för skuggning. Nackdelen är deras kortare livslängd, garantiperiod och kräver större underhåll (Rengöring osv..)

Samt:

 • Fast monterade solceller: Oftast installerade på taket av din husvagn.
 • Bärbara solceller: Med dessa kan du parkera i skuggan och fotfarande dra nytta av solenergin.

Vilken typ av solceller är bäst?

Vilken typ av solceller som är bäst för en husvagn beror främst på vilka enheter du tänker driva och hur länge. Till exempel, om ditt elbehov sträcker sig till att ladda en mobiltelefon och slå på ett par LED-lampor, skulle det antagligen vara tillräckligt med en soluppsättning som innehåller billiga polykristallina eller till och med tunnfilmpaneler.

Om du använder kraftfullare enheter och under en längre tid, till exempel en tv-apparat och kylskåp, behöver du högeffektiva paneler, helst monokristallina.

Oavsett vilka solceller du väljer för din husvagn, ska du se till att de får tillgång till så mycket solljus som möjligt. I detta avseende skulle takmonterade solpaneler inte bara hindra dig att parkera på en skuggig, sval plats utan är också mindre flexibel för vinkling och lutning.

Vilken storlek behöver jag för min husvagn?

Solcellernas ’storlek’ anger vanligtvis dess effekt som mäter mängden solproducerad elektricitet. En väsentlig teknisk parameter för solceller med solcellspanel är dess ”installerade” eller ”topp” -effekt betecknad i Watts-peak (Wp). Till exempel kommer en panel med 100Wp-märkt effekt att producera 100Wh el för att driva dina enheter

Ett enkelt sätt för att hitta vad som är rätt för dig är att åka iväg precis som du brukar med ett fulladdat batteri i din enhet, inte ansluta till det till el-nätet och se hur länge ditt batteri driver dina apparater.

När du återvänder hem ska du titta på batteriet (det ska markeras i amptimmar – Ah) och beräkna den genomsnittliga energin du har använt under din resa. Om till exempel ett 110Ah-batteri har hållit i två dagar är det i genomsnitt 110/2 = 55Ah per dag. Det här är en svag uppskattning eftersom du osannolikt kommer att använda hela batteriets kapacitet innan din TV slutar fungera eller vattenpumpen bleknar, men det ger en grov guide.

Du kommer därför att leta efter en solpanel för att fylla på ditt batteri med ett liknande medelvärde, i detta fall med 55Ah per dag – kom ihåg att alla solpaneler bara fyller på ditt batteri när solljuset lyser på det.

Här är ett par exempel:

Här är några exempel som skulle ge dig en antydning vilken storlek på solceller du behöver för din husvagn.

 1. Du bara behöver el för att ladda vissa enheter med låg förbrukning, till exempel telefoner, surfplattor eller e-böcker, kan du köpa en 10Wp solpanel med låg effekt och utan batteri att ladda.
 2. Om din förbrukning är högre – till exempel ett par lampor och en bärbar laddare, skulle en 50Wp solpanel räcka gott, i kombination med ett batteri på 50 Ah kapacitet.
 3. Bortse från ovanstående. Om du kommer att driva en liten TV och ett kylskåp, behöver du en solpanel med effekt på mellan 100Wp och 200Wp och en batteribank på 100Ah.
 4. Om du också tänker driva, till exempel en vattenpump och vissa apparater med hög förbrukning, till exempel små spisar eller hårtorkar, behöver du effekt på över 200Wp (24V) och ett batteri på 150-200Ah.

Som ni ser motsvarar batterikapaciteten ungefär solpanelens effekt. Det är logiskt, eftersom solpanelen, antingen bärbar eller fast, bör kunna ladda batteriet helt. Dessutom kan alla solsystem utanför nätet betraktas som en batteriladdare. Därför måste ditt batteri vara i gott skick och förses med ett batterihanteringssystem för att få maximal effekt ifrån dina solceller.

Vilka solceller rekommenderar vi?

Vilka solceller som är bäst för en husvagn beror på din dagliga konsumtion, din tillgängliga budget och utrymmet för montering av solpanelen. Monokristallina paneler ger dig mer solproducerad elektricitet för att tillgodose dina behov och tar mindre plats till högre kostnad.

Om din budget är begränsad och du fortfarande måste driva en rad enheter kan du få polykristallina solceller istället. Om du vill ha ett billigt solenergisystem, där varken tillgängligt utrymme eller kortare garanti och livslängd är ett problem, bör du köpa tunnfilmspaneler. Som en bonus kommer de att ge dig motstånd mot högre omgivningstemperaturer, mer tolerans mot skuggning och mer motstånd mot mekanisk påverkan.

Tack för att du läste. Vill du har mer information om solceller så gör vi en liten länklista här nedan. Hoppas att vi gav dig ytterliggare lite kött på benen inför din nya investering.

Rekommenderad återförsäljare:

(Hemsidan är på tyska men priserna är bättre)

Gå till startsidan

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 5 / 5. Röster: 2

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *