Kalla element – Så felsöker du själv

kalla element
4.7
(9)

Att ha kalla element är en normal företeelse, på sommaren! När klimatet utanför vill vi gärna ha dem varma för att slippa gå med ylletröjat och raggsockar. I det här inlägget går vi igenom steg för steg, allt från hur du upptäcker kalla element till hur du åtgärdar dem.

Vad kostar en rörmokare?

Få 5 KOSTNADSFRIA prisförslag skickade till dig inom 24h.

Gå igenom vår checklista nedan för att diagnostisera och åtgärda dina kalla element:

  1. Kontrollera om alla eller bara är ett element är drabbade
  2. Kontrollera att värmepumpen fungerar som den ska
  3. Kontrollera att värmekurvan är inställd korrekt
  4. Kontrollera om radiatorventilen är öppen
  5. Kontrollera om det finns stängda ventiler
  6. Kontrollera om det finns luft i elementet
  7. Kontrollera cirkulationspumpen

1. Kontrollera antalet element

Börja med är klargöra hur många element som är drabbade. Är det bara ett element som saknar värme eller är det flera element? Gå över och inspektera alla element. Har du värme på resterande element är felet troligtvis det enskilda elementet. Är det ingen värme på något element är felet troligtvis vid värmepumpen.

2. Kontrollera värmepumpen

Om ingen av dina element värms upp, kan det vara något fel med din värmepump. Kontrollera att den fungerar som den ska, att allting lyser, inga varningsmeddelanden eller felkoder och att inget blinkar rött. Kontrollera också så att ingen säkring eller propp har löst ut som förser värmepumpen eller någon av dess komponenter med ström.

Ett enskilt kallt element kan bero på många saker, och oftast är det inga problem att fixa. Det brukar nämligen vara en av ett par anledningar till att värmen infinner sig.

3. Kontrollera värmekurvan

Normalt är elementen kalla på sommaren när det är varmt ute och varma på vintern när det är kallt ute. Det är värmekurvan som styr det här, kontrollera vilken temperatur som elementen bör ha enligt värmekurvan och kontrollera också vad den faktiska temperaturen är. Det kan du åstadkomma genom att exempelvis kontrollera ockulära termometrar på framledningen / i displayen på värmepumpen eller också via en IR termometer direkt på elementet.

4. Kontrollera radiatorventilen

Kontrollera att termostaten är uppskruvad till max. Är det fotfarande ingen värme kan du skruva av termostathuvudet med en tång. Det som uppenbarar sig nu är ett litet stift som sticker ut från ventilen. Det här stiftet öppnar och stänger käglan inuti ventilen. Den vanligaste anledningen till att ett element har blivit kallt är för att det här stiftet har fastnat i stängt läge. Det vill säga att den har fastnat i intryckt läge.

Det vi vill göra är därför att kontrollera så att stiftet fungerar som den ska. Ta ett trubbigt föremål och tryck på nålen försiktigt. Normalt kommer den att fjädra tillbaka, är det stumt när du trycker, är den troligen fast i intryckt läge. Du kan pröva att slå försiktigt i sidan på ventilen, fortsätta trycka på den och försöka fjädra ut den. Ett fullt fungerande stift kommer att fjädra tillbaka mellan öppet och stängt läge. Om du inte lyckas, med att få den att fjädra fram och tillbaka kan det vara bra att ringa en rörmokare. I värsta fall har siftet låst sig, såpass mycket att rörmokaren måste byta ventil. Men i 99% av fallen bör du kunna lossa på fjädern på ett eller en kombination av metoderna ovan .

TIPS: Det kan vara bra att smörja det här stiftet med någon form av olja för att förhindra att det händer igen.

5. Kontrollera ventiler

Kontrollera så att ingen ventil som leder fram till elementet har stängts av. Det kan exempelvis har glömts av vid en tidigare renovering eller vid någon annan form av service eller rörmokarbesök.

6. Kontrollera om det finns luft

Är det fotfarande ingen värme på elementet har du troligen luft i elementet. Det här händer i många system och det kan vara bra att gå över 1 gång per år ordentligt för att ta ut all luft fullständigt. Annars kommer luften från alla element till slut samlas i elementet/elementen längt upp (eftersom luften stiger).

Vill du lära dig hur du luftar ditt element kan du klicka här..

7. Kontrollera cirkulationspumpen

Om du fotfarande inte har värme på elementen kan det bara bero på en sak. Det är cirkulationspumpen som slutat fungera. Kontrollera att den fungerar som vanligt, så att den har ström och prova att starta om den för att se om den hoppar igång. Lyckas du inte, kan det vara bra att höra av dig till en rörmokare för att ställa en korrekt diagnos och eventuellt byta ut den mot en ny.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om kalla element och hur du felsöker dem. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.7 / 5. Röster: 9

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *