Limma toalettstol – Så går det till!

limma toalettstol hur gör man
4.1
(15)

Att limma en toalettstol är ett relativt nytt begrepp, eftersom de flesta toaletter faktiskt skruvades fast i golvet och det görs fotfarande. Men hur går det då till att limma en toalettstol, vad är fördelarna och när ska man akta sig för att göra det.

De flesta toalettstolar som går att köpa kommer med både skruvhål och möjligheten att limma. Det finns modeller utan skruvhål som kräver limning och de är precis lika bra, men det finns tillfällen då limning faktiskt inte kommer att vara den bästa lösningen, oftast i äldre hus. Läs vidare så förklarar vi.

När ska man akta sig för att limma?

Att limma en toalettstol är för det mesta mycket bättre än att skruva. Men det finns också tillfällen när man ska akta sig för det. Har du till exempel en plastmatta på golvet i badrummet som är äldre än 10år kan en limmad toalettstol ställa till problem. Vad som kommer att hända är att golvet kommer släppa innan toalettstolen, att limma toalettstolen innebär att den horisontella kraften till stor del kommer att upptas av golvet och förlita sig på att det sitter fast istället för bjälklaget som en skruvad toalettstol hade gjort.

För det mesta är detta inte något problem, i samband med renovering och nyinstallation och nya mattor är limning ALLTID att föredra.

Varför är limning bättre?

I ett badrum finns ett våtrumsskydd installerat, det här vill man aldrig borra igenom och göra sönder. Faktum är att garantin på våtrumsskyddet försvinner sekunden man borrar igenom det. Att fästa toalettstolen med skruv kommer därför att komprimera garantin och riskera att vatten tar sig igenom och i slutändan orsakar en vattenskada.

Har du golvvärme vill du inte heller skruva fast toalettstolen. Du vill inte riskera att skruva i något strömförande eller i ett vattenrör. I äldre installationer fanns inte golvvärme och att borra igenom våtrumsskyddet godtogs, dels på grund av att man använde silikon runt toalettstolen och för att silikonade själva skruvhålet.

I dagens installationer använder man en superhärdande typ av silikon för att fästa toalettstolen i golvet, man behöver alltså inte komprimera våtrumsskyddet. Det här har sedemera blivit en del av säker vatten och kommer alltid att förespråkas av licenserade rörmokare.

Säker vatten är en branschorganisation för rörmokare.

Hur limmar man en toalettstol?
limma toalettstol
limma toalettstol

Börja med att rengöra golvet där toalettstolen ska stå ordentligt. Finns det smuts kommer limmet inte fästa och toalettstolen´s hållfasthet kommer att försämras. Låt sedan golvet torka ordentligt, det måste vara helt torrt. Återigen limmet kommer inte fästa om det inte är helt torrt. Välj sedan ett silikon, eller glas-silikon som kommer att matcha inredningen, det finns ett urval att färger. Har du en vit toalettstol kommer antagligen ett vitt eller transparant silikon att vara snyggast.

Ställ sedan toalettstolen på plats och mät ut var den kommer att stå exakt. Se till att den står rakt i förhålllande till rummet och markera runt om med tejp eller en penna som går att sudda. Applicera sedan en liten mängd silikon som kommer att hamna under toalettstolen. Ställ sedan toalettstolen på plats igen, montera vattenledningen. Ta fram silikonet igen och spruta rikligt runt toalettstolen fot.

Att få till en riktigt snygg fog är inte lätt i början, och något man bara kan bli bättre på desto mer man gör det. Det finns olika verktyg för att göra det enklare men en erfaren rörmokare kommer att slicka på sin tumme och dra längs med fogen. Blöter du fingret innan du jämnar ut fogen kommer silikonet inte att fästa på dina fingrar.

Låt sedan silikonet härda i minst 24 timmar innan användning.

Produkter som kan vara bra att ha:
Silikon av högsta kvalitet limma toalettstol

Silikon av högsta kvalitet

fogutjömnare för snygga fogar

Fogutjämnare – Snyggt resultat

fogpistol

Fogspruta för applicering


Vanliga frågor och svar
Varför ska man limma en toalettstol?

Eftersom du slipper att borra igenom våtrumsskyddet och kompimera dess garanti.

Håller en limmad toalettstol?

Ja, det kommer att hålla, givet att du har ett ordentligt golv. En fullgod toalett-installation med silikon kommer att hålla i åtminstonde 20 år innan det kan vara dags att byta ut silikonet.

När ska man akta sig för att limma fast toalettstolen?

Har du en plastmatta som är äldre än 10år hade jag undvikit en installation med lim eftersom golvet riskerar att följa med toalettstolen vid horisontell kraft.

Hur limmar man en toalettstol?

1. Rengör ytan ordentligt.
2. Torka ytan ordentligt.
3. Mät ut var toalettstolen kommer stå
4. Applicera en liten sträng silikon under toalettstolen
5. Ställ toalettstolen på plats
6. Montera vattenledningen
7. Applicera silikon runtom toalettstolen
8. Låt härda i minst 24 timmar

Hur länge håller en limmad toalettstol?

Silikonet håller i upp till 20år innan det börjar torka.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om att limma toalettstol. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan. Om vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.1 / 5. Röster: 15

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *