En pergola är ett öppet och ljust uterum. De var mycket populära i italienska renässansträdgårdar fram till 1700-talet. Men de upplevde en återupplivning i slutet av 1900-talet och har varit populära ända sedan dess.
En pergola skyddar dig inte från elementen, men den kombinerar inomhus- och utomhusutrymme och skapar en naturlig samlingspunkt. Många placerar träklättrande växter runt konstruktionen för att ge skugga och färg.
En pergola kan installeras av en professionell snickare eller så kan du bygga en själv. De kräver lite kunskap och en hel del mätningar och placeringar, så de flesta tenderar att anställa en entreprenör.
Tid som behövs – Beroende på om du köper en byggsats eller bygger eget, kan en pergola byggas in under en helg eller bara några dagar.
Vad kostar det att bygga en pergola?
En byggsats kostar allt emellan 5 till 50 000:- kr beroende på material och storlek. En erfaren hemmafixare kan bygga en liten pergola från grunden för cirka 3 000:- men i normala fall runt 10 000:- kr
Viktiga överväganden – Att tänka på
Kontrollera dina lokala regler för att se om tillstånd krävs innan du bygger. Om du planerar att lägga till elektriska funktioner behöver du definitivt tillstånd. Men det finns andra överväganden också:
- 1. Komplexitet: En detaljerad design kommer att kosta mer och ta längre tid än en grundläggande design. Planera din budget och tid i enlighet därmed.
- 2. Erfarenhet med verktyg: Elverktyg kan leda till allvarliga personskador eller dödsfall om de inte används korrekt. Se till att du vet hur du använder dem och bär säkerhetsutrustning.
- 3. Fästning till ett däck: En pergola kan fästas på ett däck, men stolparna måste monteras på däckets balkar, de robusta stöden. Detta ger en bra förankringspunkt, särskilt i starka vindar.
- 4. Förankra till ett hus: Kolla med din stad och / eller din husägare förening om tillstånd du behöver om du ska ansluta den till ditt hus.
- 5. Hastighet till slutförande: En typisk pergola kan gå upp på en helg. Men rusa inte någonting. Om du inte är en professionell kan du förvänta dig att ditt projekt tar 3 till 4 dagar beroende på din design.
Färdiga byggsatser
Enkla att montera ihop, inte farligt dyra och väldigt snygga. Bara kolla in dessa! Vill du få mer tips och ideer kan du klicka här.
Pergola 300x400cm
Paviljong / pergola 350×350
Uteplats 300x300cm
Hur bygger man en Pergola?
Det finns en hel del steg mellan att starta projektet och slutföra det. Det är därför många överlåter det till proffsen. Om du tänker bygga det själv, här är grunderna:
Att bygga en pergola är åtminstone ett tvåmansarbete. Det tar också mer än ett fåtal verktyg.
Här är de verktyg du behöver:
- Måttband
- Hammare
- Borrmaskin
- Skyffel
- Vattenpass
- Tigersåg
- Cirkelsåg
- Skottkärra
Här är de byggmaterial du behöver:
Om du köper ett kit bör mycket av detta redan inkluderas. Kontrollera för att se om du måste köpa något av det själv innan du börjar.
- Brädorna för pergolan
- Konstruktionslim
- Alla monteringsverktyg (skruvar, konsoler etc.)
- Betong
- Spänningsskruvar
- Färg (Om du planerar att måla)
Innan du köper något
- Välj vart din pergola ska stå. Om det är nära ditt hus, kom ihåg att överhängen kommer att sträcka sig cirka 45-50cm. Se till att marken är jämn, tampa den eventuellt om du måste jämna den.
- Ring innan du gräver! Låt kommunen komma ut för att se till att det inte finns några linjer eller andra sådana faror som löper under din byggplats.
- Kontrollera om du behöver tillstånd för någon del av din design, till exempel gas eller el.
- Kontrollera hur djupt du behöver gräva ner dina plintar. Generellt sett måste de vara 50-70cm djupa. Djupare frostlinje kan påverka detta. Vill du lära dig hur man gjuter plintar, läs våran guide här!
Dags att börja jobba!
Mät ditt område. När du har ställt in alla fyra hörnen, gör en kryssmätning. Se till att dina två diagonala mätningar är lika. Om inte, justera tills de är det.
Gräv dina plinthål minst två gånger bredden på stolpen. Du behöver 4 till 6 påsar betong för varje hål. Följ anvisningarna för blandning av betongen. Häll det i hålet, under omrörning för att ta bort luftbubblor.
Låt betongen härda i 24-48 timmar.
Under tiden förbereder du balkar och takbjälkar. Om du bygger från grunden kapar du brädorna och gör dekorativa kanter.
När betongen har härdat, kontrollera att topparna är jämna med en lång bräda och vattenpass. Ta bort tillräckligt av toppen så att när du sätter takbjälken kommer de att vara i den höjd du vill ha. Till exempel behöver en 8-fots pergola med 6-tums takbjälkar 7 ½-fots stolpar.
Installera de fyra balkarna parallellt med varandra vid stolparna.
Montera spärren jämnt över toppen. Se till att de har lika överhäng i varje ände. Glöm inte heller att behandla din pergola med yttre färg och / eller olja.
Frågor att ställa din entreprenör
Det lönar sig att veta vad som händer. Genom att hålla dig informerad kan du övervaka arbetet bättre och ställa mer intelligenta frågor när du får offert.
Hur lång tid ska det ta? – En erfaren byggare bör ha en uppfattning om hur lång tid processen ska ta under normala omständigheter.
Hur mycket kostar det? – En typisk pergola 20 till 50 000:- kr, beroende på funktioner, material och anpassning.
Hur citerar dom? – Ta reda på om offerten är av jobbet eller per timme. Anpassade pergolor kan debiteras per timme på grund av variablerna.
Vem ordnat tillstånd? – Vissa entreprenörer får tillstånd på egen hand, men vanligtvis måste husägaren få dem
Vilket material använder dom? – Materialet kommer att avgöra många saker om din pergola, inklusive hur bra det står upp mot vädret och hur det ser ut när det åldras.
Väderskydd? – Ta reda på om färgning / målning / tätning ingår i offerten. En låg offert kanske inte inkluderar detta steg.
Hur förankrar dom det? – Se till att de vet hur djupt de ska gräva efter stolparna och att de använder rätt monteringshårdvara för balkar, takbjälkar och andra stöd. Galvaniserat eller rostfritt stål fungerar bäst.
Vad blir de slutliga mätningarna? – Kom ihåg att takbjälkarna kommer att lägga ca 6 tum till den totala höjden. Om du behöver den inre delen för att vara en specifik höjd, se till att entreprenören vet detta
Anpassade funktioner? – Elektricitet, gas, inbyggda sittplatser etc. kommer att lägga till kostnaden. Diskutera detta med entreprenören innan du skriver något
Detaljer och tillägg
När din pergola har byggts kanske du vill anpassa den. Många lägger till sittplatser, men här är några andra funktioner du kanske vill ha:
- Klätterväxter- Träna klättrande växt till din pergola för både skönhet, lite färg och skugga.
- Gardiner – Mjuka, rena gardiner definierar ytterligare din pergola som ett yttre rum och kan hjälpa till att hålla irriterande insekter borta.
- Solskydd– Vissa människor installerar infällbara skydd för att låta dem kontrollera mängden solljus som kommer igenom.
- Hängmattor / gungor – En pergola är den perfekta platsen att koppla av i en hängmatta som slungas mellan stolparna eller en verandasving hängande från balkarna.
Underhåll och reparationer
Att underhålla din pergola är något du enkelt kan göra, följ bara dessa enkla steg:
- Inspektera fästelement för att se till att de fortfarande är hårda.
- Följ färgtillverkarens anvisningar för rengöring.
- Om du använder en högtryckstvätt, använd en låg inställning för att undvika skador på virket.
- Vinylpergolor behöver endast tvättas med tvål och vatten.
Vissa reparationer kan vara enklare men se stora ut:
- Spån – Spånat trä kan repareras med yttre träspackel.
- Färg – Kan slipas och målas över.
- Låga / ruttna balkar / takbjälkar – Ta bort de lutande takbjälken och använd som en mall för att kapa den nya.
Att bygga en pergola är ett välförtänt arbete. När det väl är klart hoppas jag att du njuter. Pergolor kanske inte ger mycket skugga, men de ger en avkopplande plats att njuta av din trädgård.
Lycka till!
Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om att bygga pergola. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan. Om vill du läsa mer kan du gå hit.