Vill du bygga carport? Tänk på detta…

bygga carport
4
(1)

En carport är en fantasiskt byggnad. De öppna takstrukturerna kan skydda bilar, motorcyklar, båtar och andra fordon från elementen. Oavsett om du använder timmer eller metall, kan en korrekt konstruerad carport förlänga ditt fordons livslängd och till och med förbättra ditt hem och dess återförsäljningsvärde.

Att bygga en carport däremot är ett roligt, lagom stort projekt för både hemmafixare och proffs. Den här guiden visar hur man bygger en carport genom att täcka de mest vitala stegen i processen.

Tid som behövs – Beroende på om du köper en byggsats eller bygger eget, kan en carport byggas in under en helg eller bara några dagar.

Vad kostar det att bygga en caport?

En byggsats kostar allt emellan 5 till 50 000:- kr beroende på material och storlek. En erfaren hemmafixare kan bygga en liten carport från grunden för cirka 3 000:- men i normala fall runt 10 000:- kr

Viktiga överväganden – Att tänka på

En carport kräver vanligtvis ett lokalt bygglov, så undersök kraven och fyll i nödvändigt pappersarbete. Lokala byggnadskoder kan bestämma om du kan bygga en carport kopplad till ditt hem eller inte. Husägarföreningar kan också ha begränsningar. Men det finns andra överväganden också:

 • Komplexitet: En detaljerad design kommer att kosta mer och ta längre tid än en grundläggande design. Planera din budget och tid i enlighet därmed.
 • Bygga själv eller anlita: Vill du göra jobbet själv elller låta någon göra det åt dig.
 • Erfarenhet med verktyg: Elverktyg kan leda till allvarliga personskador eller dödsfall om de inte används korrekt. Se till att du vet hur du använder dem och bär säkerhetsutrustning.
 • Ha inte brottom: En typisk carport kan gå upp på en helg. Men rusa inte någonting. Om du inte är en professionell kan du förvänta dig att ditt projekt tar 3 till 4 dagar beroende på din design.

Färdiga byggsatser

Enkla att montera ihop, inte farligt dyra och väldigt snygga. Bara kolla in dessa! Vill du få mer tips och ideer kan du klicka här.

carport med förråd

Carport med förråd 6,2 kvm

bygga carport

Carport Arcadia

färdig carport

Carport med förråd 31 kvm

Hur bygger man en carport?

Det finns en hel del steg mellan att starta projektet och slutföra det. Det är därför många överlåter det till proffsen. Om du tänker bygga det själv, här är grunderna:

Bestäm vilken typ av carport du behöver. Storleken och antalet fordon du har – eller planerar att ha – kan bestämma carportstorleken.
Tänk på vädret i ditt område för att välja en design och material för att se till att carporten är hållbar och effektiv att skydda. Till exempel, om ditt område ofta har snöfall, konstruera taket därefter.

1. Förbered marken

bygga carport
 • Identifiera VVS, gas och kraftledningar för att avgöra var det är säkert att placera carporten. Undvik att placera carporten under träd eller precis vid träd eftersom ditt tak kommer vara täckt av löv och gräv-jobbet desto tuffare tack vare rötterna.
 • Planera ut platsen för carporten. Den bör vara minst 5 meter lång och 3 meter bred för en medelstor bil och större för flera fordon.
 • Rensa marken och gör den så jämn som möjligt.
 • Tillsätt fint grus eller annat markhölje över en fiberduk.
 • Markera området med strecklinjer och använd ett vattenpass för att se till att marknivån är plan.
 • Gör en kryssmätning. Mät hörnen diagonalt och se till att dina två diagonala mätningar är lika. Om inte, justera tills de är det.

Tips: Många av dessa steg kommer att vara onödiga om du har möjlighet att bygga din carport på en betongplatta eller i slutet av en stenlagd uppfart.

2. Gräv hål för plintar

gräv plinthål

Planera minst fyra plintar, ett i varje hörn. Beroende på storleken på carport, kan du behöva ha en ytterligare stödstolpe vid halvvägsmärket på både vänster och höger sida för totalt sex.

Kontrollera hur djupt du behöver gräva ner dina plintar. Generellt sett måste de vara 50-70cm djupa. Djupare frostlinje kan påverka detta.

Vill du lära dig hur man gjuter plintar, läs våran guide här!

Gräv dina plinthål minst två gånger bredden på stolpen. Du behöver 4 till 6 påsar betong för varje hål. Följ anvisningarna för blandning av betongen. Häll det i hålet, under omrörning för att ta bort luftbubblor.

Låt betongen härda i 24-48 timmar.

Tips* Var noga så att plinten blir exakt rak, väg av med ett vattenpass.

3. Balkar och takbjälkar

montera hängrännorna på carporten

I detta steget behöver du fästa de vertikala balkarna i plintskorna och kapa till sidobjälken och klämma fast dem, inriktade horisontellt på toppen av carporten.

Rikta in balkarna fram och bak på ramen och fäst dem med bultar. Kapa sedan till sex takbjälkar och placera dem med 1 meters intervaller längs med toppen av takbjälken.

4. Hängrännan och taket

 • Mät rännan så att den passar längden på carportens lägsta sida och fäst den på lämplig balk.
 • Anslut dem så att det leder till närmaste dagvattenavlopp.
 • Använd tätningsmedel för att säkerställa vattentäta fogar.
 • Börja med taket.

En carport gjord av metall kan både vara lättare att bygga och billigare än de som är byggda av virke, men till skillnad från träkonstruktioner byggar man först med ramen innan man börjar gräva, det gör man för att undvika misstag och elimera risker.

Beställa snickare?

Få upp till 5 offerter GRATIS, utan krav på att acceptera från lokala företag i ditt område.

Frågor att ställa din entreprenör

Det lönar sig att veta vad som händer. Genom att hålla dig informerad kan du övervaka arbetet bättre och ställa mer intelligenta frågor när du får offert.

Hur lång tid ska det ta? – En erfaren byggare bör ha en uppfattning om hur lång tid processen ska ta under normala omständigheter.

Hur mycket kostar det? – En typisk carport kostar mellan 20 till 50 000:- kr, beroende på funktioner, material och anpassning.

Hur citerar dom? – Ta reda på om offerten är av jobbet eller per timme. Anpassade carportar kan debiteras per timme på grund av variablerna.

Vem ordnar tillstånd? – Vissa entreprenörer får tillstånd på egen hand, men vanligtvis måste husägaren få dem

Vilket material använder dom? – Materialet kommer att avgöra många saker om din carport, inklusive hur bra det står upp mot vädret och hur det ser ut när det åldras.

Målning/Oljning? – Ta reda på om Oljning/ målning / tätning ingår i offerten. En låg offert kanske inte inkluderar detta steg.

Hur förankrar dom det? – Se till att de vet hur djupt de ska gräva efter stolparna och att de använder rätt monteringshårdvara för balkar, takbjälkar och andra stöd. Galvaniserat eller rostfritt stål fungerar bäst.

Vad blir de slutliga mätningarna? – Kom ihåg att takbjälkarna kommer att lägga ca 6 tum till den totala höjden. Om du behöver den inre delen för att vara en specifik höjd, se till att entreprenören vet detta

Anpassade funktioner? – Elektricitet, gas, solceller etc. kommer att lägga till kostnaden. Diskutera detta med entreprenören innan du skriver något

Att bygga en carport är ett välförtänt arbete. När det väl är klart hoppas jag att du njuter. En carport kanske inte har mycket att erbjuda dig, men de ger din bil en avkopplande plats att njuta på.

Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om att bygga carport. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4 / 5. Röster: 1

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *