Gör det själv: Så gjuter du plintar

gjuta plintar
4.3
(6)

Att gjuta plintar är inte speciellt svårt. Kanske är det till nya altanen eller staketet mot grannen? I detta inlägget kommer vi ge dig ett par enkla förhållningsregler som kommer göra allt arbete mycket enklare.

Det viktigaste med att gjuta plintar är självklart förarbetet – speciellt eftersom det är betong. Det är ett oförlåtande material, så tänk efter och mät en extra gång innan ni börjar gjuta.

Det positiva är att det kräver betydligt mindre arbete att gjuta en plintgrund än exempelvis en krypgrund. Istället för att gräva bort tonvis med jord som du sedan behöver fylla med betong, så gräver du ett par enstaka hål som du gjuter fast plintarna i.

Men samtidigt som ni slipper en massa grävarbete är det desto viktigare att plintarna hamnar på rätt ställe. Tänk också på att gräva tillräckligt djupt. I Sverige finns inget krav på att gräva hela vägen ner till frostfritt djup. Men det beror bland annat på hur mycket ni kommer att belasta.

Om det är berg där plinten ska sitta behöver ni ta in en maskin och borra för kunna gjuta plinten.

Här är allt ni behöver:

Klickar du på produkterna går du direkt till produktsidan

betong för att gjuta plintar
Grovbetong
Justerbar stolpsko

vattenpass
Vattenpass

Cementbalja
Betongbalja

Bra att veta:

Betongplintar kan man gjuta själv eller köpa färdiga. Det skiljer inte mycket i pris men båda alternativen har sina för- och nackdelar. Består jorden av grus och sten räcker det med ett djup på 50–70 cm, ett mått de flesta färdiga plintar har. Är jorden mullrik och porös måste hålet vara djupare, varför det då kan bli aktuellt att gjuta egna plintar som kan måttanpassas. Målet är att plintarna står stadigt och om möjligt når frostfritt djup.

Men vad är då frostfritt djup? Hur långt ska man gräva för att slippa tjälskador? I vissa delar av norra Sverige är det uppemot 150 cm, medan tjälen på andra ställen bara går 50–70 cm ner i marken. Det beror på vad marken består av.

• Om marken innehåller mycket grov sand fryser allt vatten rätt snabbt. Det innebär att marken blir ”homogen” och risken för tjälskador är minimal.

• Leriga jordar innehåller däremot mycket vatten, och när det fryser skulle man tro att det uppstår tjälskott. Det gör det sällan för det sker ingen transport av vatten i leran. Marken blir en isklump, men ligger still och därför bildas det sällan tjälskott.

Färdig gjuten plint
Betongplint

Färdig-gjuten betongplint

  • 500mm hög
  • 35kg

Pris 74,90:-

Lägg till armeringsjärn

Betong med armeringsjärn förstärker konstruktionen. Klipp något kortare armeringsjärn än gropen, om du grävde ett hål på 60 cm, klipp armeringsjärnen till 50 och placera runt om i betongen när du fyller igen. Det här kommer förhindra sprickbildning och betongens hållfasthet över tid kommer förlängas avsevärt.

Hur gjuter man plintar (i korta drag)

Gräv ett hål, häll grus i botten, sänk ner papprören och återfyll med jordmassa. Häll sedan betong i formröret och för ner armeringsjärn samt stoplskon. För att säkerställa konstruktionens bärighet bör avståndet mellan plintarna inte överstiga två meter. Väg av med ett långt vattenpass så att plintarnas överkant hamnar på samma höjd, det vill säga i våg.

gjuta plint
gjuta plint

Såhär gjuter du plintar

Såhär gjuter du plintar

  1. Mät upp plintarna Mät upp var plintarna ska sitta. Sätt markeringar i hörnen och kryssmät. Diagonalerna ska vara lika långa, då är vinklarna räta.
  2. Gräv hålen Nästa steg är att gräva hålen som nämt tidigare kan det räcka med 50 cm men det beror på hur marken känns, för bästa resultat kan det vara bra att passera frostfritt djup. Självklart beror det även på hur mycket ni kommer att belasta.
  3. Ställ ner gjutrören Ställ ner gjurören i centrum av gropen. Kapa röret i lagom höjd ovanför marken. Och fyll sedan utsidan av röret med jord och grus.
  4. Blanda betongen Blanda ungefär 2 liter vatten med 20kg betong för en bra konsistens.
  5. Häll betongen i gjutröret Häll den färdigblandade betongen i gjutröret till lagom nivå.
  6. Lägg till armeringsjärn. För ner armeringsjärnen i betongen ett par runt om för att garantera hållfastheten.
  7. Placera stolpskon Placera två brädor över hålet. Lägg stolpskon ovanpå så den fixeras och inte sjunker ner i betongen. Använd vattenpass för att säkerställa att nivån överensstämmer med övriga stolpskor.
  8. Låt betongen härda Låt betongen torka under minst ett dygn.

Hur mycket betong går det åt?

Det blir ca 12 liter färdigblandad betong av en 20kg säck. Om du planerar att använda ett formrör på 150mm och gräver 1 meter så kommer det krävas 2 säckar per plint. Om du klicker dig vidare på länken nedan kan du räkna ut hur mycket betong det kommer gå åt i just ditt projekt. Skriv in höjden på röret samt diametern på rörets öppning och hur många plintar du ska gjuta.

https://www.se.weber/berakningscentralen/atgangsberakning-plintar


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste Hoppas att du lärde dig något om att gjuta plintar. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan, om vill du läsa mer, gå hit.


Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.3 / 5. Röster: 6

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *