Vad kostar det att bygga hus?

vad kostar det att bygga hus
4.8
(4)

Det är omöjlgt att exakt veta vad ett nytt hus kommer att kosta, det beror delvis på dina val av interiörer och material men också vart du bygger och kostnaden för hantverkare och arkitekter.

Därför är det viktigt att alltid ta höjd, i dom projekten som jag varit inblandad i, har det ändå hänt att vi lyckades komma över budgeten. Och det kan bero på allt ifrån oförutsedda problem till egna misstag.

Vad kostar det att bygga hus?

I genomsnitt kostar det ungefär 4 miljoner att bygga ett hus i Sverige, eller mellan 2 och 5 miljoner.

(Men det kan också kosta mycket, mycket mer)

Att spendera i genomsnitt 1 – 2 tusen per kvadratmeter innebär att ett hus på 1 000 kvadratmeter kostar 1 till 2 miljoner att bygga. Ett vanligt nyckelfärdigt hus kostar i genomsnitt 10 – 20tusen kr/kvm. Anpassade och lyxiga hus kostar mellan 25-30 tusen per kvadratmeter. Arbetskraften utgör ungefär 40% av dina byggkostnader, med tillstånd, avgifter och material som utgör resten.

Den enskilt största faktorn för att bygga ett hem är platsen. Design och material kommer i en avlägsen andraplats. Att bygga ett nytt hem ger dig möjlighet att uppfylla dina exakta krav på design och användbarhet.

Den här guiden täcker alla aspekter av en komplett hembygning, inklusive arbetskraft, material och prisskillnader mellan regioner och hemtyper. Kom ihåg att dessa kostnader endast återspeglar nybyggnationer. Alltså att du köper alla dina fönster, dörrar, apparater och gör hela projekt på en gång.

Kostnader för att bygga hus:

Arbetskraft30%-60%
Material30%-50%
Administration/avgifter/Tillstånd10%-25%

Arbetskostnad för att bygga ett hus

Arbetskraften utgör 30% till 60% av dina projektkostnader. Arbetskostnaderna varierar beroende på val av entreprenör och ditt hems storlek och komplexitet. Stora, specialbyggda hus har högre arbetskraftskostnader än mindre modulära hem. Det är viktigt att också ta med kostnaderna för att anställa arkitekter, ingenjörer och lantmäterare i din budget.

Vissa arbetskraftskostnader inkluderar:

 • Elektriker: 500 kr – 850 kr per timma
 • Takläggare: 450-650 kr/timme
 • Rörmokare: 500-600 kr per timma
 • Anläggare:  400-600 kr/timme
 • Snickare: 300-500 kr/timme
 • Arkitekt: Arkitektarvodet utgöra ca 10 procent av den totala byggkostnaden 
 • Lantmätare: 800 -1500kr per timma

Ytterligare faktorer

 • Storlek: Ett hem med större kvadratmeter kommer att kosta mer än ett mindre.
 • Antal rum: Ytterligare rum innebär ytterligare konstruktions- och designarbete.
 • Komplex form: Ju fler hörn ett hem har desto mer kommer det att kosta. Ovanliga former är vanligare i anpassade mönster.
 • Designfunktioner: Pooler, kök utomhus och stora däck är vanliga designfunktioner. Även om dessa kan öka värdet och njutningen av ditt hem, kan de också påverka bygg- och underhållskostnaderna.

Materialkostnader för att bygga en hus

Byggnadsmaterial utgöra cirka 40% av det totala priset. Kvaliteten på materialet du väljer gör dock en stor skillnad. Till exempel kan du bekläda ditt hem i vinyl för cirka 100kr/kvm eller använda högklassig sten för 1000kr/kvm. Din arktitekt ska kunna ge dig en uppskattning baserad på dina materialval.

Kostnad för att bygga ett timmerhus

Hus tillverkade av timmer har ett av de högsta återförsäljningsvärdena. De använder trä, men med olika strukturella tekniker för att bygga ett varaktigt hem med klassiska, men utomordentligt starka byggtekniker som håller i många år.

Kostnad för att bygga ett hem med stålram

Stål inramade hem kostar något mindre än trä. Denna typ av konstruktion använder kallvalsade tunnstålstänger med I-balkar för strukturellt stöd.

Kostnad för att bygga ett tegelhus

Att bygga ett tegelhus kostar mer än ett vanligt hem. Men detta pris inkluderar endast tegelsten som yttre skikt. På grund av byggnadsmässiga skäl för isolering är det nästan omöjligt att bygga ett hus helt av tegel.

Kostnad för att bygga ett betonghus

Ett isolerat hus i betongform kostar något mindre. Du kommer troligtvis att spara cirka 100 tusen på totalpriset och spendera 20% till 30% mer på uppvärmnings- och kylkostnader i hemmet.

Kostnad för att bygga ett trähus

Ett trähus kostar mellan 10 och 20 tusen per kvadratmeter. Det beror delvis på storlek och kvalitet. Att bygga timmerstugor kräver vanligtvis specifika byggare med många företag som erbjuder kompletta kit..

Modulära och prefabricerade hem

Prefabricerade hus kostar generellt mindre samtidigt som priset inkluderar både material och konstruktion eftersom du inte kan köpa dem före tillverkningen. De tillverkas på plats och monteras på plats. Även om nyckelfärdiga hus kanske inte har stort utrymmer för alternativ, kommer de till en betydligt lägre kostnad. Många prefabricerade hus kostar 10% till 20% mindre än specialbyggda alternativ.

Kostnad för att bygga ditt eget hus kontra anställa husbyggare

Om du har tid och lämpliga färdigheter kan du realistiskt spara cirka 20-40% på att bygga ditt eget hem. Det mesta kommer från att agera som din egen entreprenör. Men besparingarna är i allmänhet inte värda tiden du kommer att investera.

Att bygga det typiska huset kräver redan en full, professionell besättning och underleverantörer månader att sätta ihop. Om du gör det själv måste du fortfarande förstå komplexiteten i konstruktion, byggkoder, tidslinjer och spendera pengar på att anställa arbetskraft för att hjälpa till att göra en del av det.

Vill du ha hjälp?

Fyll i dina uppgifter och få 5 kostnadsfria prisförslag från välrenommerade företag nära dig. Utan krav på att tacka ja.

(Vill du få prisförslag från snickare,elektriker, rörmokare eller andra entreprenörer från välrenommerade företag nära dig?)

Vad är den dyraste delen av att bygga ett hus?

Den dyraste delen av att bygga ett hem är vanligtvis att avsluta interiören. Beroende på vilken finish du väljer kan du spendera ungefär hälften av din budget på golv, apparater, skåp och andra avancerade detaljer.

Är det värt att bygga ett hus?

Om du vill ha ett skräddarsytt hem eller helt enkelt vill ha ett nytt hus, är att bygga ditt eget vägen att gå. Men det är ganska enkelt att spendera mer eller mindre än ett konkurrenskraftigt prisat hem i ditt område. Prata med en mäklare och en arkitekt för att få en bättre uppfattning om vad som fungerar bäst för dig.

Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om vad kostar det att bygga hus. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.8 / 5. Röster: 4

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *