Borra i betong – För nybörjare

borra i betong
4.8
(5)

Låt inte en betongvägg eller betonggolv hindra dig från att slutföra ditt projekt. Att lära sig att borra genom betong kan verka svårt, men det som ser ut som ett ogenomträngligt material är ingen match för rätt verktyg och rätt teknik. Den här guiden syftar till att visa hur man borrar i betong säkert och effektivt.

Självklart kommer du att behöva en borrmaskin för det här jobbet och inte vilken maskin som helst. Det behöver vara en av två maskiner, en slagborrmaskin eller en borrhammare. En borrhammare är en kraftigare version av slagborrmaskinen och för att borra i betong är den nästan att föredra. Du behöver även rätt borr för jobbet, vanliga träborr duger alltså inte.

Borr som kan borra genom betong kallas ”betongborr”. De är också bra för att borra genom tegel och sten. Borr med diamantspets är de starkaste. De vanligaste betongborren är tillverkade av hårdmetall och utseendet på dem varierar, med olika antal skär och diameter beroende på varumärke.

Regel nummer 1. Köp alltid kvalitets-borr.

Varför undrar du, jo för att borr av hög kvalitet går att använda upprepade gånger, hundratals gånger tills de anses avverkade och utslitna. Borr av lägre kvalitet (Oftast dem som är billigast) slits ut på ett helt annan sätt och gör jobbet tuffare.

Bosch betongborrsats

Milwaukee betongborrsats

Dewalt metallborrsats


Borra i betong – Steg för steg

1. Markera ytan

Mät och markera platsen där du vill borra ett hål. Kontrollera att det inte finns någon infrastruktur bakom betongen som kan skadas vid borrningen. Kontrollera om det finns vattenledningar, elektriska ledningar eller kanaler.

2. Förbered borrmaskinen.


Ställ in djupstoppet på borrmaskinen till det djup du vill att ditt hål ska vara. Om borren inte har en djupstyrning eller stoppstång, linda en liten bit tejp runt borren vid önskat djupmärke. Och glöm inte montera ditt betongborr. Vrid sedan inställningen på borrmaskinen till ”slag” symbolen ser ut som en hammare.

3. Börja borra

Antag en stabil hållning med fötterna axelbredd från varandra. Ta tag i borren i ena handen; om borren inte har ett extra handtag, håll fast borrens baksida med din hand utan grepp. Placera borrspetsen på betongen och håll borren vinkelrätt när du börjar borrar. Borra med stadigt, lätt tryck; tvinga inte borrmaskinen. Stoppa borren, sopa eller blåsa bort det ackumulerade betongdammet och dra ut borren. Upprepa.

Tips: Tryck inte på borrmaskinen med all din vikt eftersom för mycket kraft kommer bryta av borret.

Problem att borra igenom..

Om du stöter på hinder, kan det vara av flera anledningar. Det kan bero på att ditt borr är slitet, att du haft otur och träffat ett armeringsjärn eller att betongen är ovanligt hård.

För att lösa problemet, börja med att byta borr, att köpa kvalitetsborr kan vara avgörande i många situationer. Ett borr av låg kvalitet, blir snabbt dåligt medans ett av hög kvalitet går att återanvända igen och igen. Tänk på att ett borr med 4 skär är bättre än 2 exempelvis.

Lyckas du fotfarande inte, är det inte så mycket att göra åt. Du kan prova med en starkare maskin, eller överväga att köpa en borrhammare. Har du träffat ett armeringsjärn finns det också dem som stänger av slagfunktionen och byter till ett metallborr. Just när det kommer till armeringsjärn är det lurigt. Och tyvärr är det inte jättekonstigt i moderna byggnader då man prefabbar husväggarna i legoblock där man har överdrivet god (hård) betongkvalitet med överdriven mängd armeringsjärn. Resultatet blir en massa lekmän som har jätteproblem och ångest över borrning i betong.

Lösningen så som jag ser det är att investera i bra elverktyg att ha hemma som klarar av att köra igenom tex. ett armeringsjärn. Köp en borrhammare för en rimlig peng iställlet för en slagborr exempelvis.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om att borra i betong. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan, om vill du läsa mer, gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.8 / 5. Röster: 5

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *