Vinylgolv, är det bra eller dåligt?

vinylgolv bra eller dåligt
4.1
(16)

Vinylgolv är ett populärt alternativ bland husägare, särskilt i kök och badrumstillämpningar. En syntetisk kusin av linoleum, vinylgolv är vatten- och fläckbeständig, mångsidig och ger god hållbarhet för kostnaden. Tack vare ett antal framsteg genom åren är dagens vinylgolv attraktiva och ekonomiska.

Fördelar och nackdelar med vinylgolv

Fördelar

Vinylgolv är slitstarka och står bra för tung fottrafik. Det är bekvämt under foten och minskar buller, vilket kan vara viktigt för ägare med barn eller husdjur. Det är också billigare än många andra golvalternativ och är lätt att installera och underhålla. Vinylgolv finns i ett brett utbud av färger och mönster som passar varje dekor, inklusive en mängd naturtro träkorn.

Nackdelar

Å andra sidan klarar vinylgolv inte bra för tunga belastningar och kan skadas av vassa föremål. Dessutom kan färger blekna vid exponering för för mycket direkt solljus och golv kan skadas av extrema temperaturer. Av den anledningen rekommenderas inte vinyl för utomhus- eller inomhus- / utomhusbruk.

Övrigt att ha i åtanke:

Lyxigt vinylgolv eller ”designgolv” finns i plankor eller plattor som passar sida vid sida för att bilda ett flytande golv. Den totala tjockleken för vinylgolv varierar från 1,5 mm upp till 5mm.

Vanligtvis tillverkas golvet med 100 procent syntetiskt material. I standardplåtvinyl- och vinylplattor är basskiktet vanligtvis glasfiber som sedan beläggs i PVC-vinyl och mjukgörare. Det resulterande arket är tryckt och präglat med ett yttryckskikt. Över detta appliceras flera slitagelager, tillsammans med ett skikt av icke-vax-polyuretan. Med vinylplankgolv är kärnskiktet en tjockare PVC-vinyl med flera lager.

Fuktbeständigt

Alla typer av vinylgolv är vattentäta, inte bara vattentåliga. Därför passar golvet extra väl för hela badrum och fuktiga platser som källare.

Äldre former av vinylgolv kan ha ett tyg eller filtstöd som inte är vattentätt. Men nyare iterationer av vinylgolv är tillverkade av 100-procentiga polymermaterial. De kan nedsänkas helt i vatten under långa perioder, torkas ut och sedan återanvändas, helt opåverkat.

Enkel installation

Vinylgolv är enkla att installera. Det använder den välkända klick-och-lås metoden. Med denna metod monteras tungan på en planka i spåret på en angränsande planka i vinkel. Sedan fälls den första planken ner tills den är i nivå med den andra planken. Denna åtgärd drar samman brädorna och stänger sömmen. En vanlig cirkelsåg eller bordsåg eller till och med en handsåg, används för att kapa vinylplankor. Vinylplankor kan också skäras med en verktygskniv. Ett poängmärke görs först, sedan böjs planken tillbaka på sig själv och en andra skärning görs bakifrån.

Komfort och ljud

Vinylgolv av alla typer kan kännas kallt eller hårt på fötterna, särskilt när de installeras över betong eller befintliga keramiska plattor. Tjockare vinylgolv med förmonterad underlägg är något mer bekvämt och tystare.

Överkomligt pris

Laminatgolv och lyxigt vinylgolv är ungefär jämförbara i pris. Vinylgolv är vanligtvis billigare än naturligt lövved, konstruerat trä och många typer av keramik- eller porslinskakel.

Vinylgolv kan kosta mellan 200 och 400kr per kvadratmeter och de lyxiga vinylplankor i det övre skiktet av det prisintervallet.

Miljöfaktorer

Vinylgolv har förbättrat sin gröna status under de senaste åren. Vissa tillverkare tillverkar nu vinylgolv som uppnår en LEED-kredit EQ4.3 för lågemitterande material. Fortfarande är vinyl ett syntetiskt material som är känt för att producera giftiga kemikalier vid förbränning. Vinyl sönderfaller inte i deponier, och återvinning är vanligtvis inte ett alternativ.

DESIGNGOLV EK NEO 2.0 4,5MM

229.95 kr/m2

DESIGNGOLV NEO 2.0 ROASTED OAK BRUN

339kr /m2

DESIGNGOLV NATURE 1-STAV 3,8MM

359kr /m2

Vill du se fler vinylgolv? KLICKA HÄR och få GRATIS frakt på ditt nästa köp hos Byggmax

Sammanfatting. (För er som skummat)

Ett vinylgolv är ett prisvärt, hållbart och snyggt golv. Tillämpningar lämpas för alla typer av rum, kanske extra väl för badrum eftersom det är så fuktbeständigt. (Ej utomhus) Är du intresserad av att själv installera vinylgolv så är installationen enkel och hållbarheten lång.


Tack för att du läste. Hoppas du lärde dig något om vinylgolv. Vill du läsa mer från oss, rekommenderar vi:

Och dela gärna artikeln. Det hjälper oss att synas för fler. Tack. Gå till startsidan

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.1 / 5. Röster: 16

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

2 reaktioner på ”Vinylgolv, är det bra eller dåligt?”

  1. Hej!
    Jag läste er artikel och tyckte att den var väldigt bra! Jag har en fråga bara, ska man lägga till silen Walk med vinyl golv? Eller hindrar den till att värmen från golv värme inte funkar som den ska?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *