Är non-stick beläggning i pannor giftig?

3
(5)
Är non stick beläggning giftigt?

Med non stick beläggning kan du laga mat med mindre olja och rengöringen blir enklare. Men är de säkra?

Non stick beläggning är extremt populära – och det är inte svårt att se varför. Rengöringen blir enklare, tack vare en speciell beläggning som förhindrar mat från att fästa sig vid pannans yta. Nonstick-ytan låter dig också laga mat med mindre (eller till och med ingen) olja eller smör. Något som främjas av hälsomedvetna kockar över hela världen.

Vad är non stick beläggning?

De flesta nonstick-pannor är belagda med polytetrafluoroeten, även känd som Teflon. Och det finns många rykten om att Teflon kan vara giftigt och att dessa kokkärl kanske inte är säkra att använda.

En oro är att nonstick-beläggningen kan flaga och blandas med maten. Hursomhelst är det mer troligt att det händer med billigare eller dåliga kvalitetspannor, eller de som inte har tagits väl hand om. Om du t.ex. använder metallredskap kan det repas till och med en högkvalitativ yta repas och gör det mer benägna att flaga. Den goda nyheten är att intag av små flingor av nonstick-beläggning inte är farligt. Materialet kommer sannolikt bara att passera genom kroppen. Men det minskar definitivt pannans non stick förmåga.

Lyckligtvis har de flesta tillverkare av nonstick-pannor avvecklat användningen av det farliga ämnet perfluoroktansyra eller PFOA, som är en misstänkt cancerframkallande effekt. Nonstick-pannor var aldrig vår största exponeringskälla för denna kemikalie, men det är trots allt en mindre sak att oroa sig för.

Är non stick beläggning giftigt?


Även utan PFOA kan överhettning av dessa pannor fortfarande skapa problem. När pannorna blir för varma kan föreningar i beläggningen släppas som ångor. Dessa ångor kan orsaka influensaliknande symtom hos människor och kan faktiskt vara dödliga för fåglar. (Många fågelägare väljer att inte ens hålla i köksreskap med non-stick, bara för att förhindra olyckor.) Överhettning av pannorna kan också göra beläggningen mindre effektiv.

Dessa gaser börjar dissocieras vid cirka 350 grader. En tom spisplatta kan nå 500 grader på mindre än 5 minuter. Att laga mat över en hög brännare kan alltså sätta dig i farozonen.

Och även om du förmodligen inte skulle överhetta pannan så mycket med avsikt, händer saker. Telefonen ringer eller någon kommer till dörren och en olycka blir kvar på spisen av misstag.

Ska man använda dem eller inte?

Om du använder nonstick kommer du inte att utsätta dig för PFOA, eftersom kemikalien endast är bevis i tillverkningsprocessen och inte hamnar i det färdiga köksredskapet. Att utsätta beläggningen för mycket höga temperaturer kommer emellertid att släppa andra potentiellt giftiga kemikalier i luften, så om du använder kärlpannor med non stick beläggning kan det vara smart att vidta följande åtgärder:

  • Värm aldrig en panna tom på en brännare.
  • Låt inte pannan stå på högsta värmen under långa perioder
  • Kasta ut en kastrull om beläggningen börjar flisas eller flingas.

Slutligen kan det vara värt att notera att ingen har rapporterats skadad eller sjuk från användning av non stick pannor som orsak. Och de har funnits sedan 1961.

Tack för att du läste. Hoppas att du fann detta inlägget informativt. Har du egna tankar, ideer eller kommentarer, använd formuläret nedan.

Gå till startsidan

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 3 / 5. Röster: 5

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *