Vilket träslag är bäst för bastun?

4.2
(6)
vilket träslag i bastu
Vilket träslag är bäst för bastun?

Ceder, asp, al och gran är några av de mest använda träslagen för bastu. Även eukalyptus och ibland tall kan användas. Men vilket träslag är bäst för bastun?

Traditionellt är gran och våra nordiska lövträd de vanligaste valen. Numera byggs bastun ofta i anslutning till påkostade badrum och då blir det naturligt att välja panel i högre kvalité.

Vi föreslår gärna kvistren asp eller al. Båda alternativen är fria från kåda och har en sammetslen yta. Men det finns exklusivare träslag och det finns billigare träslag. Nedan skriver för och nackdelar med de vanligaste alternativen så får du själv skapa dig en uppfattning om vilken som är bäst:

Asp

Asp är billigare och är ett relativt rent trä. Det tenderar att spricka lite mer än några andra träslag på grund av dess hårdhet och förekomsten av knutar i spannmålen. Det kommer också att bli varmare på grund av hårdheten. Var nogrann när du väljer asp och kontrollera kvaliten.

Al

Al har en vacker röd ton och i Finland byggs den traditionella bastun av just det här träslaget. Alen har alltså ”mer färg” än aspträet. Det behöver oljas in med jämna mellanrum för att må riktigt bra. Vi tycker al är ett utmärkt val.

Eukalyptus

Eukalyptus används inte ofta men bör finnas med som ett alternativ. Det är en snabbt växande produkt och billigare än många andra alternativ. Många gillar detta val eftersom det är mycket konsekvent i färg och är lätt att matcha med många olika dekorer. Vi föredrar alternativ som inte är färgade eller som använder minst, giftfria behandlingar.

Tall

Tall används ibland i inramningen på grund av sin låga kostnad. Enligt vår mening bör tall inte användas vid konstruktion eftersom det tenderar att inte leva så länge som andra träslag. Det tenderar också att böja och varpa mer än andra val och speglar en lågkvalitativ design. Tallramning är inte önskvärt alls i en produkt avsedd för avgiftning. Vi föreslår att du noggrant frågar om varumärket innan du använder tall.

Gran

Granen är ett klassiskt och prisvärt träslag som även passar som panel i bastun. Däremot är det kanske inte lika bra för laven, då den kan avge koda. Den borstade granen passar bäst, då den mjuka ytan tagits bort. Värmebehandlad gran är tåligare än ickebehandlad.

Avslutningsvis; Vilket träslag i bastu?

Cedar är ett dyrt, exotiskt val men kanske även den mest exklusiva. Frågor du våra grannar i öst, är al ett självklart val och plånboken väljer gärna gran.

Det går även bra att blanda, så att de olika träslagen kompletterar varandra och ger bastun struktur.

Men två saker är säkra:

– I bastun vill vi alla gärna ha en bastupanel med ett träslag som inte drar åt sig värme.

– På sittplatserna (lavarna) vill vi ha kvistfritt trä som inte kådar sig. (Annars finns risken för skador)

Lyckas du bocka i dessa båda påståenden så vågar vi påstå att du har gjort ett bra val av träslag.

vilket träslag för bastu
vilket träslag för bastu

Tack för att du läste. Vi på byggvaror24 har som mål att, granska, jämföra och sammanställa de mest prisvärda alternativen när det kommer till byggvaror och heminreding. Vill du se de bästa erbjudanden för bastu?  Klicka då på länken här 

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.2 / 5. Röster: 6

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

1 reaktion på ”Vilket träslag är bäst för bastun?”

  1. Hej, vilket träslag är det på bastubilden ovan med hoprullade handdukar och hink? Med vänlig hälsning, Lisa

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *