Kondens på fönster. Så kan du kontrollera hur dina fönster mår

kondens på fönster
0
(0)

Kondens på fönster är en av de mer irriterande biverkningarna av kallt väder. När fönsterrutorna är fuktiga och du knappt kan se ut. Eller när badrumsspegeln inte går att se igenom efter att du duschat. Den dimma kallas kondens. Det är en eftertanke under din morgonrutin, men inget att förbise i andra aspekter.

Grunderna: Vad är kondens? Varför får man kondens på fönster?

Kondensation är ett enkelt fenomen som uppstår under rätt förhållandena när ett föremål är kallare än luften omkring det. Då kommer vattenmolekylerna i den varma luften att samlas och ”klibba” till den kalla ytan och bilda ett tunt lager av vattendroppar. Det kallas kondens och kommer ofta under hösten och vintermånaderna när det är kallt ute och varmt inne. Det händer även när du tar en dusch eller lagar pasta, och fönstren blir immiga.

IFönsterna är förmodligen det vanligaste stället i ett hus för kondens eftersom fönsterrutor i allmänhet är den kallaste ytan inomhus. Det är inte så konstigt med tanke på att de har direkt kontakt med utvändig kyla. På en höst- eller vinterdag är glasrutans insida ofta så kall som luften utanför. Och därför sammlas det naturligt mycket kondens. Men du kan också hitta fukt på fönsterramar och armaturer. Utseendet på kondens på fönster kan vara en blandad välsignelse, eftersom det generellt kommer att indikera stark isolering. Medan äldre, svagare fönster kan tillåta fukt att skadar ditt hus.

kondens på bilruta
Kondens på en bilruta

Kondens på utsidan av fönster

För alla som köper en ny uppsättning fönster kan kondensering vara överraskande. Även om kondens på utsidan av fönster inte nödvändigtvis tyder på något dåligt. Om du har kondens på utsidan av dina fönster kan du koppla av. Dina fönster gör bara ett bra jobb med att isolera ditt hem. Och om fönstren är på marknivå kan du enkelt torka bort kondensen. Det bästa alternativet tycker jag är att helt enkelt vänta, eftersom kondensen vanligtvis försvinner när solen kommer fram.

Kondens på insidan av fönster

Om kondens bildas på insidan av dina fönster bör du vara uppmärksam. Även om inre kondensering vanligtvis är ett resultat av ånga från din dusch eller matlagning kan det indikera höga luftfuktighetsnivåer i ditt hem. Vilket inte är bra i det långa loppet.

Om ditt hus ofta drabbas av kondensering är det ett tecken på dålig ventilation. Det betyder att fukt från din kropp, ditt vattensystem och matlagning samlas i luften och om vattenmolekylerna inte har någon annanstans att gå, kondenserar den på fönster såväl som på möbler, i mattor och invändiga väggar. Detta skapar två stora problem. För det första gör fukten en perfekt grogrund för mögel. Och för det andra kan det orsaka försämring av hemmet. Trä som absorberar vatten tenderar att mjukna, utveckla mögel eller till och med ruttna. När vatten torkar på en metallyta, kommer det sannolikt att bilda rost. Effekterna av kondensering kan alltså gradvis kompromissa med husets strukturella integritet. Vilket kan orsaka tusentals kronor i skada.

Kondens mellan fönster

Om du upptäcker kondens mellan fönster beror det oftast på att den fuktiga inneluften tränger in mellan rutorna och kondenseras på den kalla ytterrutan. Den immbildningen kan ha två orsaker: att den inre fönsterbågen inte är tät nog eller att den yttre bågens ventilation är otillräcklig. Oftast är denna typen av kondens inte något att oroa sig över men över tid kan fukten tränga in i fönsterbågarna och karmen. Och orsaka mögel.

Det kan vara bra att se över dina fönster, om ett fönster drabbas av mer kondens än ett annat trots att det är i samma rum kan det tyda på att det börjar bli dåligt. Ring någon som jobbar med fönster och be dem kolla över dina fönster. Det kan spara dig massor av pengar.

Hur du kan minska kondens på fönster

Närvaron av kondens på insidan av husfönster kan i allmänhet elimineras med en eller flera av följande åtgärder:

  • Kontrollera din ventilation: Ditt hus behöver cirkulerande luft. Se till att dina frånluftsdon inte är igensatta av damm eller skräp och kontrollera även om ni har en frånluftsfläkt och hur den mår.
  • Köp en avfuktare: Om du har haft särskilt mycket kondens, överväg att investera i avfuktare. De flesta enheter säljer för ungefär samma pris som en luftkonditioneringsapparat men kan vara precis lika viktig även för komforten. Här finns många att välja på till bra pris, det står hur många kvm de klarar av.
  • Stäng av luftfuktaren: Om du befuktar luften, överväg att avaktivera dem på kalla dagar när dina fönster annars drabbas av kondens.
  • Använd dina fläktar: Varje gång du lagar mat eller tar varma bad eller duschar, sätt på motsvarande fläktar. Din badrumsfläkt hjälper till att minimera kondens på spegeln och förhindrar spridning av ånga, vilket eliminerar dimbildning på dina fönster. Håll även badrumsdörren stängd när du duschar.
  • Byt till dubbla rutor: Trots att det är standard i nyare hus är det otroligt sällsynt i äldre hus. Om du inte har gjort det, överväg att byta från enkla till dubbla rutor. Om kondens mellan fönsterrutor visas kan problemet vanligtvis lösas genom att byta ut en av glasrutorna. Här kan du se lite mer vad det kostar

Tack för att du läste

Har du någon fråga går det bra att ställa den i kommentarfältet så kan vi hjälpa till att hjälpa varanda här 🙂

Gå till startsidan

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 0 / 5. Röster: 0

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *