Vilken ved är bäst att elda med?

Vilken ved är bäst att elda med?
4.6
(12)

Vilken ved är bäst att elda med? All ved brinner, men olika typer av ved brinner inte nödvändigtvis på samma sätt. Vissa brinner varmare, långsammare och renare än andra. Vissa ryker mycket, gnistrar och askar. Därför tänkte vi ge dig en djupare insikt så att du kan göra rätt val nästa gång du handlar ved.

Läs vidare…

 • Ask: En av de bästa träslagen på grund av sin stadiga eld och goda värme. Även om ask brinner även när det är grönt, bränner det bättre när det är moget och brunt.
 • Björk: Förmodligen det mest använda alternativet. Detta trä luktar bra och ger god värme men brinner snabbt. Om du bränner björkved, ska du vara medveten om den tjocka inre brunbarken Denna bark innehåller mycket fukt och kan förhindra att veden torkar jämnt. Därför är det bäst att torka veden minst 24 timmar inomhus innan du eldar.
 • Rönn: Rönn anses som ett av de finare träslag pga av dess härliga värme och det faktumet att den askar mindre, vilket gör den utmärkt för exempelvis kaminer och vedpannor.
 • Lönn: Precis som med rönn anses lövträ av många som det bästa valet dels för sin jämna förbränningen och fina glöd.
 • Ek: Kan vara svårt att få eld på vilket är en nackdel men när du väl fått eld på ek brinner det långsamt och stadigt under lång tid.
 • Tall: Det här träslaget bränner bra och luktar festligt. Prova det för att tända eller för utomhusbränder.
 • Äppleträd: Perfekt för matlagning, detta ved brinner långsamt när det är torrt och har en doftande rök.
Vilken ved är bäst att elda med?
Vilken ved är bäst att elda med?

Lövträd

Lönn, rönn, ask, björk för att nämna några är generellt bättre än barrträd eftersom de ger dig en varmare och längre bränntid. Dessa träd ger bättre värme och är normalt renare att hantera. Emellertid är lövträ i allmänhet dyrare än barrträd och är mer benägna att lämna en hård och stenig rest i kvarvarande askan.

Barrträd

Barrträd är den billigaste typen av ved du kan köpa. Gran är det bästa valet, men andra barrträd inkluderar tall, gran, cederträ, bok och poppel. Barrträd tenderar att brinna snabbare och lämna finare aska jämfört med lövträd. De kan också vara röriga att hantera, särskilt tall och gran eftersom de får sot att byggas upp snabbare i din skorsten.

Klassisk vedspänt

 •  Vedspänt Stikkan är ett praktiskt och rejält handverktyg.
 •  Späntar ved snabbt, enkelt och säkert.
 •  Smart hjälpmedel för alla vedeldare.
 •  Vedspänten i svart gjutjärn med 10 års garanti.
5 AV 5 I BETYG

Jämförelse av värmeenergi

Olika träslag kan kategoriseras efter energivärde per fast kubikmeter ved i kilowattimmar (Kwh). De bästa vedarna inkluderar följande:

Trädslag Energivärde
Rönn 3190
Bok 3000
Ask 2900
Lönn 2800
Björk 2650
Tall 2350
Asp 2000
Gran 2000

Torka veden ordentligt för bästa effekt

Du bör aldrig bränna ”grönt” eller otillräckligt torkat trä eftersom det ger mindre värme och mer rök (och i slutändan mer sot) än ordentligt torkat trä. För korrekt förvaring bör du stapla din ved med tillräcklig luftcirkulation, täckt endast upptill i ett tort utrymme.

En bra tumregel är att rotera veden, bränn veden som är ädlst för att undvika vedrötning och avfall.

Trä bör ha en fuktinnehåll på endast 15 till 25 procent för förbränning. Med fukt över 25 procent blir det svårare att antända och brinner dåligt och ineffektivt, vilket skapar stora mängder vattenånga och rök.

Träslag du bör undvika

Räddad ved eller andra rester kan spara mycket pengar när det gäller att värma ditt hem med ved. Men det finns vissa träprodukter och andra föremål som du bör undvika av hälso- och säkerhetsskäl. Många av dessa kommer att producera farliga ångor inomhus, samt skorstenutsläpp som skulle innebära ett miljöproblem. En del utgör också ytterligare risker för din spismetall eller kan skapa en farlig uppbyggnad av sot i din skorsten.

För din säkerhet bör du alltid undvika att bränna:

 • Målad eller lackerat trä, trim eller andra träbiprodukter
 • Tryckbehandlat virke
 • Drivved
 • Tekniska arkvaror, såsom kryssfaner, spånskivor och MDF
 • Komprimerade pappersprodukter
 • Om du lider av allergier bör vissa skogar, särskilt aromatisk cederträ, också användas med försiktighet.

Säkerhetstips för vedbränning

Var försiktig och använd ditt sunda förnuft när det gäller att mata din vedspis. Även om du behöver lite papper för att starta din spis, ska du bara använda tillräckligt för att få elden igång. Överdriven användning av startpapper kommer bara att lägga till sotuppbyggnaden.

Säkerhet är naturligtvis ett stort problem när du använder någon eldstadsapparat. Följ alltid rekommenderade avstånd och skydda golv med en brandbeständig golvdyna. Se till att du har ett aktivt kolmonoxidlarm i området och att ditt hem är utrustat med fungerande röklarm.

Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan, om vill du läsa mer, rekommenderar vi:

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.6 / 5. Röster: 12

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

1 reaktion på ”Vilken ved är bäst att elda med?”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *