Lär dig slipa betonggolv – Så gör proffsen!

4.9
(8)

I sammarbete med Golvsliparnastockholm.

Slipa betonggolv, varför behövs det göras? De flesta förstår inte skillnaden och ser därför inte fördelarna med slipning av betong. Vi tar dig igenom processen!

Många betraktar betong som det bästa golvmaterialet med tanke på dess mångsidighet. Det passar perfekt till både klassisk och modern inredning för både hem och kommersiellt bruk. När betonggolvet blivit polerat kan det vara det vackraste elementet i ett rum. Golvet kan också hålla längre än nästan allt annat modernt golvmaterial.

Varning: Håll utik efter sprickor

Men å andra sidan kan ett betonggolv, särskilt ett som inte är polerat, utveckla problem över tid. Golvet kan sätta sig ojämnt och skapa synliga ojämnheter. Dessutom har det en tendens att utveckla sprickor som kan variera från grunt och obetydligt till djupt och farligt.

Källare är mest sårbara för dessa med tanke på värmen och kylningen som händer där.

När du ser små sprickor bör dessa repareras för att skydda alla och återställa golvets skönhet. Detta bidrar också till att öka värdet på fastigheten. Om du planerar att lägga annat golvmaterial ovanpå, behöver du en jämn och fin yta att arbeta med.

Men innan du gör reparationerna själv bör du be en yrkeskunnig att kolla på det och bedömma riskerna.

Varför ska man slipa betonggolv?
Varför ska man slipa betonggolv?

Varför ska man slipa betonggolv?

Polerad betong har många fördelar: det är förmodligen den mest hållbara golvtypen, liksom en av de mest kostnadseffektiva; den är lätt att underhålla, dammsäker, LEED-vänlig, fläck- och halkbeständig och har ökad ljusreflektivitet.

  • Ett betonggolvs förväntade livslängd överträffar alla andra golvmaterial
  • Klarar av hög belastning
  • Polerad betong är lätt att rengöra och underhålla utan kemikalier eller vaxer som krävs, vilket eliminerar tillhörande arbetskraft, tid och kostnad för att använda dem.
  • Polerade betonggolv är cirka 40% mindre hala än ett trägolv, vaxat linoleum eller polerad marmor.
  • Den höga ljusreflektiviteten hos polerad betong är en annan viktig estetisk fördel, särskilt för kontorsbyggnader, hotell, restauranger och andra offentliga anläggningar som vill projicera en ljus, ren, professionell bild.
  • Polerad betong kan vara färgad, stencil eller graverad för att ge karaktär och ytterligare förbättra dess utseende. De tillgängliga alternativen för färgning av betong har aldrig varit större, och det finns också en oändlig mängd andra dekorativa effekter.

Kort sagt, polerad betong är en populär golvlösning på grund av dess praktiska fördelar och dess dekorativa tillval.

Slipa betonggolv till en jämn yta.

För ett ojämnt betonggolv är det enda alternativet att slipa betonggolvets höga nivåer tills dess att golvet blivit plant. Först då kan du börja polera golvet eller lägga annat golvmaterial ovanpå.

Även om det låter enkelt kräver det en stor portion av skicklighet och utrustning. Det är här yrkesproffs oftast kommer in i bilden. Till att börja med kan de identifiera var de höga nivåerna i golvet är. Eftersom det kan vara svårt att se var man behöver slipa med blotta ögat väljer en del att fylla vatten på golvet för att hitta höjdpunkter och lågpunktet i golvet.

Förutom att hitta de höga nivåerna ligger den stora utmaningen i att veta när man ska sluta slipa. När golvet är plant, och var man ska slipa under processen´s gång.

Slipa betonggolv till en jämn yta.
Slipa betonggolv till en jämn yta.

Vilken slip ska man välja?

Den typ av verktyg du använder avgör kvaliteten på din slutprodukt.

En kraftig slip med diamantblad på botten ger fantastiska resultat. Men var försiktig. Det kan vara bra att montera en lasermottagare på slipen för att signalera att det är dags att sluta slipa.

När du använder mottagaren ska du först placera slipmaskinen på den delen av golvet som har lägst nivå. Slipa sedan de höga topparna tills mottagaren ger en indikation.

Excenter-slip

Vi föredrar en excenter-slip med en diamant skiva. Eftersom betong är ett hårt material krävs det för att lyckas slipa ner golvet.

Excenterslipen fungerar bra för mindre utrymmen, sprickreparationer, samt slipa hörnen och kanterna nära väggen som en golvstående golvslip annars inte kan nå. Det är också bra för att jämna ut de upphöjda kanterna på stora sammandragningsfogar om du väljer det sömlösa garagegolvet eller om du slipar ner några ovanliga höjdpunkter.

Excenterslip slipa betonggolv

Golvslip Makita BO5041

Spara 20% på den populära excenterslipen ifrån Makita.

  • Bäst i test enligt testfakta.
  • Över 700 positiva recensioner.
  • 3 års garanti

Golvstående slip

Som vi nämnde tidigare är en excenterslip ett bra val för slipning och förberedelse av golvbetong som är i ganska bra form till att börja med. Men det är inte tillräckligt aggressivt för någonting mer än så.

Om du har stora nivåskillnader, flera betongreparationer som måste slipas eller stora ytor, krävs en golvstående slipmaskin. De kan också vara bra för borttagning av gammal färg och betongbeläggning. Det fungerar mycket snabbare och gör ett utmärkt jobb.

Kostnaden för dessa är självklart ganska mycket. Därför rekommenderar vi att du hör med en uthyrare. Hyreskostnaderna varierar från 500- 1000:- per dag. Var noga med att kontrollera om det finns en extra kostnad för diamantskivan.

Dammfri slipning – rekommenderas!

Förutom att sikta på det bästa resultatet för ditt golv, bör du också vara orolig för det damm som kommer från slipning.

Detta damm bör inte lekas med. Exponering för cementdamm kan irritera ögon, hals, näsa och resten av andningsorganen. Om det kommer i kontakt med huden kan det dessutom orsaka måttlig irritation, hudsprickor eller förtjockning. Ännu värre är att betongdammet kan påverka huden allvarligt. Det kan också skada lungorna, orsaka lungcancer och silikos.

För att säkerställa att det inte finns damm behöver du en betongsliputrustning utrustad med toppmodern dammskydd.

Sist men inte minst: Säkerheten

En vinkelslip är ett otroligt starkt verktyg, de snurrar med 10-20.000 varv i minuten, så värna om din egen säkerhet och håll hårt i verktyget. Kom ihåg handskar, skyddsglasögon och dammmask. Och så självklart hörselkåpor.

Vrid ner maskinens skyddsskärm, så att du inte får betongdamm och skärvor rakt upp i ansiktet.

Vill du läsa mer om golvslipning? Gå till  https://www.golvsliparnastockholm.nu/

Tack för att du läste.

Som alltid, tack för att du läste. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan, om vill du läsa mer, rekommenderar vi:

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.9 / 5. Röster: 8

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *