Test av Vertikalskärare. Bäst i test + Köpguide

vertikalskärare test
4.7
(3)

Det svenska klimatet är gynnsamt för mossa. Med en bra vertikalskärare kan man hantera såväl bångstyrigt gräs som mossa. Vi har tittat närmare på några av årets bästa köp.

Vi tagit fram en detaljerad lista med de populäraste vertikalskärarna, våra egna åsikter, vilken som passar viket ändamål och vart du hittar bästa priset. Dessutom hittar du en omfattande köpguide som ger dig alla tips och tricks du behöver inför ditt köp. Våran förhoppning är att du lättare ska bestämma vilken modell som passar dig.

Vi rekommenderar:

Stihl RL 540

Bosch ALR 900

Solo by AL-KO 518

Vi på byggvaror24 är 100 procent oberoende från tillverkare, annonsörer och andra intressenter. Vårat jobb är att undersöka vad som finns på marknaden, och handplockar själva de maskiner som vi testar. Dock erhåller vi provision per klick som går till säljarens hemsida, (utan kostnad för dig). Det är vad som tillåter oss att fortsätta.


1. Stihl RL 540 – Bäst i test.

vertikalskärare test
vertikalskärare test

Från Stihl kommer här en av marknadens bästa vertikalskärare som ger syre åt gräsmattan samtidigt som den säkerställer att den är fri från mossa. Praktisk att använda och samtidigt riktigt kraftfull.

Tyska Stihl har på kort tid blivit ett givet val när det kommer till trädgårdsmaskiner. Deras produkter är både pålitliga och smidiga, och ger unikt mycket valuta för pengarna. RL 540 är en mossrivare som går att justera helt och hållet utifrån individuella önskemål. Oavsett om man vill bearbeta gräsmattan på djupet, eller bara vill göra lite ytlig justering så är det här rätt maskin för jobbet.

Utöver stark motor så utmärker den sig som en oerhört smidig, portabel och ergonomisk vertikalskärare. Det gör att man utan problem kan använda den även under längre stunder. Därför är det här vår rekommendation såväl till dig med mindre, som med större gräsmatta.

Fördelar:

 • Unikt ergonomisk och samtidigt kraftfull
 • Många justeringsmöjligheter

Nackdelar:

 • Långt ifrån det billigaste alternativet

2. Bosch ALR 900 – Mest prisvärd.

vertikalskärare test
vertikalskärare test

Om du vill ha en mossrivare som inte kostar mer än den måste men samtidigt klarar det mesta så är ALR 900 från Bosch maskinen för dig.

Bosch har numera trädgårdsprodukter inom de flesta segment. Deras vertikalskärare ALR 900 är en av marknadens mest prisvärda maskiner, då den helt enkelt ger riktigt bra valuta för pengarna. Tack vare unikt effektiva rivkrokar i kombination med smidig uppsamling så kan man arbeta ostört utan att behöva tömma mer ofta än nödvändigt.

Även om den är oerhört lättanvänd så går den att justera avseende klipphöjd vilket gör att du själv väljer om gräsmattan ska få en grovkörning eller bara frisering. Då den här mossrivaren är helt hopfällbar så är den oerhört smidig att förvara.

Fördelar:

 • En av marknadens största uppsamlare för ostört arbete

Nackdelar:

 • Inget för dig med väldigt stor gräsmatta

3. Black & Decker – Bästa budgetvalet.

bäst i test vertikalskärare
vertikalskärare test

Black & Decker har kommit att bli mångas favorit när det kommer till trädgårdsmaskiner. Deras mossrivare ger mycket maskin för pengarna och är vår främsta budgetrekommendation.

Vad är det egentligen som kännetecknar en prisvärd mossrivare? Vi tycker att det handlar om en kombination av effektivitet, kvalitet och enkel användning. Black & Decker lever i detta hänseende definitivt upp till våra förväntningar. Genom att fokusera på det väsentliga så har de gett oss en mossrivare som tack vare tre höjdinställningar och pålitlig konstruktion definitivt kommer att bli en hjälp i trädgårdsskötseln.

Är du på jakt efter en mossrivare som är lika prisvärd som den är effektiv så är det här vad vi föreslår för dig. Även om den inte är lika rymlig eller kraftfull som de dyrare modellerna så är den ett perfekt val för dig med liten till mellanstor gräsmatta.

Fördelar:

 • Oerhört prisvärd

Nackdelar:

 • Mindre uppsamlare än övriga modeller
 • Mindre kraftfull


4. WOLF-Garten VA 389 B – Utmanare.

vertikalskärare test
vertikalskärare test

Denna tyska kvalitetsprodukt med unikt kraftfull motor kommer med enkelhet att ta hand om även den mest svårskötta trädgården. Ett perfekt val för alla som vill ha något lite extra.

WOLF-Garten är i viss utsträckning okända i Sverige men har på senare tid dykt upp som ett riktigt bra alternativ för alla som vill ha maskiner som klarar allt. Deras mossrivare och vertikalskärare VA 389 B är utrustad med en av marknadens starkaste motorer och hela 16 knivar som klarar av att bearbeta allt i sin väg. Med justerbart handtag och väldigt stor uppsamlare så är det här en vertikalskärare som kan hålla igång hela dagen om så behövs.

Det här är vår rekommendation för dig som vill ha maskin som sticker ut ur mängden och som inte räds när det kommer till nygrepp. Denna bensindrivna vertikalskärare hanterar alla problem och kommer att ge mycket värde för pengarna under en överskådlig framtid. Även om WOLF-Garten ännu inte har blivit ett beprövat kort i Sverige så är vi säkra på att deras produkter kommer att bli allt mer populära med tiden.

Fördelar:

 • En av marknadens i särklass mest kraftfulla vertikalskärare

Nackdelar:

 • Något hög ljudnivå i förhållande till övriga alternativ

5. Solo by AL-KO 518 – För proffset.

vertikalskärare test
vertikalskärare test

Vill du redan i förväg vara helt säker på att vertikalskäraren håller måttet. Då är Solo-serien från AL-KO det givna valet. Kvalitet och prestanda som håller även i det långa loppet.

AL-KO har kommit att känneteckna modern kvalitet. Deras vertikalskärare 518 ur Solo-serien är vårt förstahandsval när det kommer till produkter som måste leva upp till professionella krav och förväntningar. Detta är en lättanvänd och oerhört kraftfull bensindriven vertikalskärare som är perfekt för även den allra största gräsmattan. Den kan mäta sig med industriella lösningar och har därför blivit många kräsna personers givna val.

Med beprövad motorteknik, 15 dubbla stålknivar och justerbart arbetsdjup så behöver du aldrig bekymra dig över att denna maskin inte kommer att klara måttet. Den är tillverkad för att hantera även de längsta arbetspassen, och ta hand om även de största gräsmattor. Därför är det vår rekommendation för dig som vill ha riktigt professionella produkter.

Fördelar:

 • Få vibrationer och ergonomisk att använda
 • Oerhört kraftfull

Nackdelar:

 • Lite mer kostsam än övriga alternativ

Att tänka på inför ditt köp

Det är en hel del att tänka på när man väljer vertikalskärare. Även om det är mycket som de olika modellerna har gemensamt så skiljer de sig ofta åt i väsentliga hänseenden. Särskilt när det kommer till ergonomi, arbetsdjup och kapacitet. Därför bör man undvika att göra ett allt för förhastat köp. Spendera gärna lite extra mycket tid på att fundera exakt vad det egentligen är som du vill få ut av ditt val av maskin. Här kommer några saker som vi tycker är extra viktigt att tänka på.

1. Vad har du för behov?

Det kanske låter uppenbart men att identifiera varför du behöver en Det kanske låter självklart vad man har för behov när det kommer till en vertikalskärare. Men skenet kan bedra. Behöver du en maskin med justerbar höjd och särskilt hög kapacitet? Eller är du ute efter något riktigt prisvärd som helt enkelt bara fungerar? Har du en väldigt stor gräsmatta? Dessa är några av de frågor du kan ställa dig för att ditt val ska bli anpassat utifrån just dina egna förutsättningar.

2. Hur mycket får det kosta?

Om du har en specifik budget i åtanke kan det göra beslutsprocessen lite enklare. Detta kan hjälpa dig att begränsa de märken du tittar på, samt När det kommer till kvalitet så behöver det absolut inte kosta skjortan. Numera finns det ett brett utbud av riktigt bra vertikalskärare även för dig som har en strikt budget. För att saker och ting inte ska skena iväg så kan det ofta vara en idé att bestämma sin budget innan man börjar titta på olika modeller. Då får man samtidigt en känsla för hur mycket man faktiskt vill spendera på sin blivande mossrivare. Du kommer överraskar över hur många modeller du har att välja mellan, oavsett budget.

3.Välj ett välrenommerat varumärke.

Som du kan förvänta dig, desto bättre varumärke, desto mer pengar kommer du att betala. Detta motsvarar vanligtvis bättre kvalitet, men det är inte alltid fallet. Det är inte bara produktens kvalitet som är viktig. Det haMånga företag har gett sig in i branschen, då efterfrågan på lövblåsar, trädgårdsmaskiner och liknande har blivit enorm. Därför är det numera svårt att säga huruvida en viss tillverkare är mer pålitligt än någon annan. Men många väljer trots detta att hålla sig till de beprövade alternativen. Kom däremot ihåg att det numera är mycket vanligare än tidigare att internationella kvalitetsmärken finns tillgängliga på svenska marknaden.

4.Jämför marknaden.

Om du förutsättningslöst tittar på de olika vertikalskärarna så kommer du att få en känsla för vad som skiljer dem åt, vilka tekniska lösningar som finns och framförallt vad som passar dina individuella behov. I många fall så märker man att det absolut inte är nödvändigt att välja den allra dyraste produkten, utan att det lönar sig att välja en lösning som är anpassad för ens egna förutsättningar.

5.Dags att köpa!

Nu borde du vara redo för att göra ditt val. Vi är helt säkra på att du vid det här laget har vad som krävs för att välja en vertikalskärare som kommer att göra nytta under överskådlig framtid. Om du fortfarande är osäker så är det bara att fundera vidare.

Bäst i test vertikalskärare

Även om dessa fem modeller är långt i från alla som finns på marknaden så representerar de dels ett tvärsnitt, och är även ett urval av några av de bästa vertikalskärarna som i nuläget är tillgängliga. Vi hoppas vi gjorde ditt val lite enklare.

 

Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om vertikalskärare test- Ofta kan det kännas som att det är en djungel av vertikalskärare där ute. Men vi är säkra på att ditt val kommer att bli bra även i det långa loppet. Vill du läsa mer kan du gå till startsidan här.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.7 / 5. Röster: 3

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *