Varma element – Så sänker du temperaturen

varma element så sänker du temperaturen
4.7
(3)

Det här inlägget är i sammarbete med hyresmäklaren.

Har du varma element? När de flesta tänker på värmeproblem tänker de på otillräcklig värme eller element som inte blir varma. Men vad händer om du inte kan stänga av värmen? Ibland får vi frågor från personer med element som producerar värme, även när de är avstängt vilket är lika obehagligt, särskilt under de varmare månaderna på året.

Element har två vanliga men helt olika sätt att bli heta. Beroende på vilken typ av värmesystem du har kan elementet vara varm av olika skäl. Problemet med att elementen blir heta även när din uppvärmning är avstängd förekommer oftare än du kan tänka dig. Men vad får detta att hända? Vi ger de två huvudorsakerna till detta fenomen.

Så stänger du av elementen

Vanligtvis går du till din uppvärmningskälla och stänger av eller sänker temperaturen. Då kommer den sluta producera värme och elementen kommer bli kalla. I andra fall om du exempelvis bor i en hyresrätt och inte har tillgång till pannrummet, så går du till dina element och vrider termostatventilen moturs tills det tar emot och ventilen pekar på nollan eller en snöflinga.

Om elementen är fortsatt varma kan du kontrollera att stiftet inuti termostatventilen är helt intryckt. När stiftet är helt intryckt så ”stryper” du elementet och varmvatten slutar strömma igenom dem. Vanligtvis gör du detta genom att vrida på termostatventilen, men ibland kan stiftet låsa sig eller ventilen vara dålig.

Om du provat att stänga av din uppvärmningskälla och värmen fortsätter komma är det av en eller två anledningar. Låt oss titta närmare på dem..

1. Trasig reglerventil

Reglerventiler öppnas och stängs för att tillåta eller stänga av varmt vatten som strömmar genom ditt värmesystem och dina element. När exempelvis varmvatten måste skickas från pannan till elementen istället för kranarna stängs reglerventilen. Ett liknande koncept kan vara ett badkar som har ett duschhuvud utöver den vanliga kranen. En reglerventil leder vattenflödet till antingen duschhuvudet eller kranen, beroende på ditt val. Å andra sidan kan ventilen gå till en ”mittposition” om det behövs vattenflöde för både ditt varmvattenssystem och dina radiatorer samtidigt.

På grund av att dessa ventiler fortsätter att öppnas och stängas efter behov hela dagen kan de fastna eller skadas. När detta händer kan varmt vatten fortsätta att strömma till dina värmeelement – även när din värme är avstängd.

Om så är fallet, kontakta en kvalificerad rörmokare för att komma och titta på problemet. De kommer att utföra några tester för att kontrollera om reglerventilen är problemet eller om det finns ett annat underliggande problem. Om ventilen är kass, måste den antingen rengöras eller bytas ut. Under omständigheter där det måste bytas ut rekommenderas du att kontrollera om din panna fortfarande är under garanti. Om så är fallet kommer du sannolikt att kunna få en ny utan extra kostnad (exklusive arbetskraftskostnader, såvida inte en tillverkargodkänd specialist används).

Vad kostar en rörmokare?

Få upp till 5 prisförslag GRATIS, utan krav på att tacka ja.

2. En trasig backventil

Äldre pannor håller vattnet varmt hela tiden. Varmvattnet färdas sedan genom dina rör till dina element. När du behöver värma upp ditt hem sätter en pump igång vattnet från pannan. När ditt hem når önskad temperatur stängs värmen av vilket gör att pumpen slutar gå.

En backventil används för att stoppa värmesystemet från att värma upp ditt hem när dina temperaturen når en viss gräns. Om backventilen är trasig eller blockerad kommer värmen att stiga genom ditt system och orsaka att dina radiatorer förblir heta.

Återigen, kontakta en kvalificerad rörmokare för att komma och kontrollera vad problemet är. Efter att ha kört lite diagnostik kan de lösa problemet säkert och korrekt. Om din panna inte längre omfattas av garantin eller är äldre än 10 år kan det dock vara värt att överväga att byta ut hela pannan istället för enbart backventilen.

Sammanfattning

Det finns två huvudsakliga skäl till att dina radiatorer förblir varma när ditt uppvärmningssystem är avstängt. Normalt handlar det om ett problem med din reglerventil eller din backventil. För att korrekt identifiera problemet, anlita hjälp av en kvalificerad rörmokare. De kommer att köra några tester och fastställa om det verkligen är en backventil eller reglerventil eller något annat underliggande problem. Därefter kommer de att ge dig råd om resultaten och utföra reparationsarbetet för att återställa ditt värmesystem till det normala.


Tack för att du läste..

Som alltid, tack för att du läste. Hoppas att du lärde dig något om varma element. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar eller besök våran sammarbetspartner hyresmäklaren.se. Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.7 / 5. Röster: 3

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *