Gör det själv: 5 vanliga spisproblem.

5 vanliga problem med spis
0
(0)

Oavsett om du använder en traditionell gjutjärn eller induktionspis, är det en av de viktigaste apparaterna du äger, och när problem uppstår är det svårt att inte drabbas av panik. Hur kan du göra din mammas berömda chili utan spisen? Hur ska du göra dina favoritpannkakor på morgonen eller fiskpinnar till middag, utan spisen???

En trasig spis är oroande, men vi är här för att säga att du inte ska få panik. De vanligaste problemen kan enkelt åtgärdas med lite ”hemmafixaranda”. Här är de fem vanligaste problemen som din spis kan möta och deras lösningar.

Problem: Gasbrännaren tänds inte.

Lösningen: Om lågan inte tänds på din gasspis kan det vara några saker som går fel. Notera först vad som händer när du försöker tända brännaren. Normalt bör du höra ett klickande ljud och känna lukten av gas som kommer ut ur ventilerna. Om du hör klicket men inte luktar något är problemet troligtvis med gasflödet. Om du känner lukgten av gas men inte hör någon klickning kan problemet ligga på tändningslåset.

Stäng av apparaten och koppla ur den om du kan, ta sedan bort gallret och brännkåpan. Rengör eventuellt lös matskräp och anslut alla ledningar som kan ha lossnat. Om det inte löser det, kommer du troligtvis att behöva en ny tändare eller lite arbete med din gasanslutning.

5 vanliga problem med spisen
5 vanliga problem med spisen

Problem: Gasbrännaren värms långsamt.

Lösningen: En långsam spis kan bli en viktig fråga oavsett vilken typ av spis du har. Om du har en gasspis kan det här problemet bero på att brännaröppningarna är tilltäppta med skräp och gör att lågorna blir små och svaga. Detta kan ganska enkelt fixas genom att ge hela din spis en grundlig rengöring.

Stäng av och koppla bort spishällen, ta sedan bort brännkåporna och ge dem en blötläggning i vinäger med lite tvål och varmt vatten. Skrubba ytorna med en styv borste. Torka även plattorna med en fuktig svamp och använd en tandpetare för att ta bort mat eller annat skräp från gasventilerna.

Problem: Elektrisk spis värmer inte.

Lösningen: Är det en eller flera plattor? Om alla dina plattor har problem med att värma, är det troligtvis ett elektriskt problem, kontrollera dina säkringar och eller anslutningen i väggen. Om bara en eller flera plattor värms ordentligt, är problemet något mer komplicerat. Du behöver kontrollera anslutningen och se till att själva spolen är ordentligt ansluten till spisen. Försök byta ut den trasiga spolen med en ny. Om den nya spolen fungerar bra på samma plats där den trasiga spolen anslutits, betyder det att det är dags för en ersättningsspole.

Vill du få hjälp med din spis? Här kan du få 5 offerter GRATIS, och du är inte bunden att acceptera någon.

Problem: Induktionsspis värms inte.

Lösningen: Om du använder en induktionsspis och den inte värms upp, se till att pannan eller grytan du använder är lämpad för induktion. Induktion fungerar genom att värma upp pannan direkt, snarare än att värma upp ytan, så du behöver speciala, ferromagnetiska kastruller för att din spishäll ska fungera korrekt.

Problem: Gasspisens fortsätter att klicka.

Lösningen: En del klickande är normalt när du slår på din gasspis, men om den fortsätter länge efter att brännaren är tänd, eller till och med förhindrar att brännaren lyser, kan det innebära större problem. Detta händer vanligtvis när något blockerar brännaren. Kontrollera att brännkåpan inte har slagits ut och att det inte finns skräp som blockerar hålen. Om du har en förseglad brännare, kan rester lätt fastna i gasgallren. Använd en pappersklipp eller något annat smalt metallföremål (inte något som lätt att brytas eller brandfarligt) och rengör noggrant. Om klickningen fortsätter kan det finnas fukt fångad i spisen. Prova att peka en fläkt mot stekytan för att förånga det extra vatten eller fett som kan ha spillts ut.

Med dessa tips i handen kommer din spis att vara igång igen på nolltid. Om din spis slutligen behöver en större åtgärd – eller om det är dags för en uppgradering – Kom ihåg att det ibland är mer kostnadseffektiv att köpa en ny spis än att laga upp. Den generella livstiden för spisar är drygt 10år. Om din spis är 10år eller äldre rekommenderar vi att du köper en ny!

Istället för att laga din spis?

Spisen är en av de mest centrala vitvarorna i köket och därför är det viktigt att både tänka på själva spisens funktion samt ugnens utförande för att hitta rätt. Tänk också på att en spis måste vara avsedd för spänningen i ditt hushåll, som vanligtvis är 230 V eller 400 V. Så kontrollera vilken spänning du behöver innan du köper en ny.

Här är storsäljarna:

induktionsspis
ELECTROLUX
 EKI6591SOW , Induktionsspis
 • Stor ugnsvolym
 • Självrengöring
 • Stektermometer
 • Matlagningstermometer
 • SteamBake

Pris 7.999:-

glaskeramikspis
ELECTROLUX
 EKC6051BOX , Glaskeramikspis
 • Bäst i Test av Råd & Rön
 • Rostfritt stål
 • Stor ugnsvolym
 • Dubbelzoner
 • Energisnål

Pris: 6.619:-

vanliga fel på spis
GRAM
 GK3610-90BX , Gasspis
 • Rostfritt stål
 • Stor ugnsvolym
 • Ångrengöring
 • Air+Defrost
 • Super-snabb värme

Pris: 7.289:-

För 30% rabatt använd koden “WA30” i kassan. Gå till whiteaway.se för att se fler spisar.

Lycka till!


Tack för att du läste. Hoppas att dina spisproblem löser sig. Om du vill läsa mer och bli ännu vassare rekommenderar vi att du kikar här:

Och dela gärna artikeln. Det hjälper oss att synas för fler. Tack så mycket. Gå till startsidan

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 0 / 5. Röster: 0

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *