Innan du köper en ny spis. Här är allt du behöver veta.

vad är skillnaden mellan 230 och 400 volt spis
4.8
(4)

Innan du köper en ny spis är det viktigt att säkerställa vilken typ av spis det är du behöver. Och med det menar jag om det är en 230 eller en 400 volt spis. För jag antar att ni inte vill behöva köpa en ny igen om ett tag eller bli överraskade när spisen inte går att koppla in?

I stora drag, är det inte mycket att tänka på. Men det är desto viktigare att dessa få saker blir rätt. Här är allt du behöveta veta:

230 eller 400 volt?

Vad är det för skillnad mellan 230 och 400volt spis? Skillnaden är i princip ingen alls. Det är bara frågan om hur man fördelar effektförbrukningen. I många äldre främst lägenheter finns inte trefas (400V) utan enbart enfas (230V), då får en högre belastning (och således ha grövre kablar och större säkringar) för att få ut samma effekt. Moderna spisar kan kopplas om för att fungera både med 230 och 400volt. Men, de behöver en ”nolla” för att kunna fungera, och brinner upp om nollan fattas. (En separat tråd inuti kabeln).

Hur bred ska spisen vara?

I sverige är 60cm standard och det är det absolut vanligaste. Men i vissa platsbyggda fall krävs både större och mindre spisar. Så var noga och kontrollera hur bred din nya spis skall vara för att slippa stå med lång näsa när du väl fått hem din nya spis.

skillnad mellan 230 och 400volt spis
Skillnad mellan 230 och 400volt spis

Vilken typ av spis?

Gjutjärn

Den mest traditionella spisen och kanske därför det tryggaste valet för många. God hållbarhet och livslängd kompenseras med lite sämre energiförbrukning.

Glaskeramik

Ses av många som en nyare varaint till den klassiska gjutjärns-spisen. Här är det fortfarande ett visst antal kokzoner som ska värmas upp, men istället för att bestå av gjutjärnsplattor har glaskeramikhällen en slät glasyta där kokzonerna istället är utmarkerade. Den släta ytan gör spisen enklare att rengöra och bidrar överlag till en säkrare matlagning och hantering. Spisar med glaskeramikhäll har dessutom ofta touch-reglage och extra funktioner som till exempel timer.

Induktion

Den nyaste typen och innehåller modern teknik som gör att det endast är själva kokkärlen som värms upp vid matlagning och inte hällen i sig. Detta är möjligt med hjälp av ett magnetfält som gör att värme alstras i botten av kärlet, dock krävs det att dina kokkärl har magnetisk botten för att hällen ska fungera. Eftersom spishällen i princip aldrig blir varm är den mycket säker att använda och vid eventuellt spill bränns inte matresterna fast. Du kan även höja och sänka värmen mycket snabbt.

Gas-spis

Här är en favorit hos professionella kockar eftersom värmen kan regleras mycket snabbt, vilket ger oerhört bra precision vid matlagning. För att kunna använda en gasspis måste du dock ha tillgång till antingen stads- eller naturgas eller kunna ställa upp en egen gasbehållare.

Hur kopplar man in en spis?

Här behöver du vara försiktig. Köper du en likvärdig spis och den levereras med färdig stickkontakt är det bara att sticka den i väggen. Men om du ger dig på att koppla själva och det sker en olycka, för det första är det farligt. För det andra kan tillverkaren häva garantin eftersom ni inte hade en certifierad elektriker som installerade. Så tänk efter två gånger.

Kvalitativa och prisvärda spisar?

Vi rekommenderar att du läser och bildar dig en egen uppfattning om vad det är du är ute efter när det kommer till funktioner och budget.

Här är spisarna med bäst betyg:

induktionsspis
ELECTROLUX
 EKI6591SOW , Induktionsspis
 • Stor ugnsvolym
 • Självrengöring
 • Stektermometer
 • Matlagningstermometer
 • SteamBake

Pris 7.999:-

glaskeramikspis
ELECTROLUX
 EKC6051BOX , Glaskeramikspis
 • Bäst i Test av Råd & Rön
 • Rostfritt stål
 • Stor ugnsvolym
 • Dubbelzoner
 • Energisnål

Pris: 6.619:-

gas spis
GRAM
 GK3610-90BX , Gasspis
 • Rostfritt stål
 • Stor ugnsvolym
 • Ångrengöring
 • Air+Defrost
 • Super-snabb värme

Pris: 7.289:-

För 30% rabatt använd koden ”WA30” i kassan. Gå till whiteaway.se för att se fler spisar.

Lycka till!


Tack för att du läste. Hoppas att vi lyckades lära dig något om spisar. Vill du läsa mer och bli ännu vassare i hemmet, kika på en av dessa:

Och dela gärna artikeln. Det hjälper oss att synas för fler. Tack så mycket. Gå till startsidan

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.8 / 5. Röster: 4

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *