Innan du köper en ny spis. Här är allt du behöver veta.

vad är skillnaden mellan 230 och 400 volt spis
4.4
(84)

Innan du köper en ny spis är det viktigt att säkerställa vilken typ av spis det är du behöver. Och med det menar jag om det är en 230 eller en 400 volt spis. För jag antar att ni inte vill behöva köpa en ny igen om ett tag eller bli överraskade när spisen inte går att koppla in?

I stora drag, är det inte mycket att tänka på. Men det är desto viktigare att dessa få saker blir rätt. Här är allt du behöveta veta:

230 eller 400 volt?

Vad är det för skillnad mellan 230 och 400volt spis? Skillnaden är i princip ingen alls, en 400v spis blir möjligtvis varm snabbare. Egentligen är det bara frågan om hur man fördelar effektförbrukningen. I många äldre hus främst lägenheter finns inte trefas (400V) utan enbart enfas (230V), då får en högre belastning (och således ha grövre kablar och större säkringar) för att få ut samma effekt. Moderna spisar kan kopplas om för att fungera både med 230 och 400volt. Men, de behöver en ”nolla” för att kunna fungera, och brinner upp om nollan fattas. (En separat tråd inuti kabeln).

Om du behöver ta reda på om du har 230 eller 400 volt hemma i ditt uttag, rekommenderar vi först att kollar elskåpet.

 • 1 säkring / propp = enfas, 230v
 • 3 säkringar / proppar = trefas, 400v

Alternativ 2 är att se efter hur många faser som leds fram till uttaget.

 • 1 fas = enfas, 230v
 • 2 faser = trefas, 400v

En 230volt spis kommer att fungera oavsett om du har 400v eller 230v. En 400v spis kommer (förmodligen) att förbruka proppen eller lösa ut säkringen vid inkoppling på 230. Om du inte lyckas avgöra vad du har, rekommenderar vi självklart att du kontaktar en elektriker.

Hur bred ska spisen vara?

I sverige är 60cm standard och det är det absolut vanligaste. Men i vissa platsbyggda fall krävs både större och mindre spisar. Så var noga och kontrollera hur bred din nya spis skall vara för att slippa stå med lång näsa när du väl fått hem din nya spis.

skillnad mellan 230 och 400volt spis
Skillnad mellan 230 och 400volt spis

Vilken typ av spis?

Gjutjärn

Den mest traditionella spisen och kanske därför det tryggaste valet för många. God hållbarhet och livslängd kompenseras med lite sämre energiförbrukning.

Glaskeramik

Ses av många som en nyare varaint till den klassiska gjutjärns-spisen. Här är det fortfarande ett visst antal kokzoner som ska värmas upp, men istället för att bestå av gjutjärnsplattor har glaskeramikhällen en slät glasyta där kokzonerna istället är utmarkerade. Den släta ytan gör spisen enklare att rengöra och bidrar överlag till en säkrare matlagning och hantering. Spisar med glaskeramikhäll har dessutom ofta touch-reglage och extra funktioner som till exempel timer.

Induktion

Den nyaste typen och innehåller modern teknik som gör att det endast är själva kokkärlen som värms upp vid matlagning och inte hällen i sig. Detta är möjligt med hjälp av ett magnetfält som gör att värme alstras i botten av kärlet, dock krävs det att dina kokkärl har magnetisk botten för att hällen ska fungera. Eftersom spishällen i princip aldrig blir varm är den mycket säker att använda och vid eventuellt spill bränns inte matresterna fast. Du kan även höja och sänka värmen mycket snabbt.

Gas-spis

Här är en favorit hos professionella kockar eftersom värmen kan regleras mycket snabbt, vilket ger oerhört bra precision vid matlagning. För att kunna använda en gasspis måste du dock ha tillgång till antingen stads- eller naturgas eller kunna ställa upp en egen gasbehållare.

Hur kopplar man in en spis?

Här behöver du vara försiktig. Köper du en likvärdig spis och den levereras med färdig stickkontakt är det bara att sticka den i väggen. Men om du ger dig på att koppla själva och det sker en olycka, för det första är det farligt. För det andra kan tillverkaren häva garantin eftersom ni inte hade en certifierad elektriker som installerade. Så tänk efter två gånger innan ni ger er på något ni inte har full koll på.

Tack för att du läste!

Som alltid, tack för att du läste. Hoppas att du lärde dig något om 230 eller 400v. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.


Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.4 / 5. Röster: 84

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

4 reaktioner på ”Innan du köper en ny spis. Här är allt du behöver veta.”

 1. Finns ju ingenting i artikeln som talar om hur man ska ta reda på
  om ens spis är en 230 eller 400 volts spis.
  Det står egentligen bara att man behöver veta detta innan man köper ny spis men det hade jag givetvis redan fattat.
  Det jag behöver veta är ju hur man avgör om man har en 230 eller 400 volts spis.

 2. Fördelen med trefas (400V) är att man kan få ut en viss effekt med mindre ström. Detta innebär att det inte måste säkras upp utan räcker väl med tre x 10A för normala hushållsmaskiner. För att få tillräcklig effekt med 1 fas (230V) krävs oftast 20A säkring och med 2-fas (egentligen 2x230V) krävs normalt 2x16A.
  Det är visserligen billigare att bygga maskiner för 230V än för 400V men det är nog ofta så att den besparingen äts upp när man ska få installerat nya ledningar och betala högre effektavgifter. Alternativt får man väl acceptera lite trippade huvudsäkringar när det är mycket igång samtidigt.
  Det som stör är att säljare är okunniga eller vill mörka detta.

 3. Hej !
  Håller på att koppla in en gammal elektrohelios spis (sn 720. Tog bilder på före flytten och efter flytten Men får ingen rätsida på inkopplingen. Jag har att tilklgå två faser nolla och jord ?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *