Ta bort kalk i badrummet med ättika

4.4
(15)

Kemiska rengöringsprodukter gör ofta stora anspråk och lovar mycket och stort att lämna allt som de rör, glittrande rent. Men det slutar oftast med mer att önska. Alla som har försökt rengöra glaset i duschen eller kranarna i badrummet vet att de kan ta lång tid att skrubba utan att egentligen få fantastiska resultat.

Vinäger å andra sidan fungerar likt det bästa rengöringsmedlet. Säg hejdå till otäcka kalkrester utan problem på några sekunder, med bara lite tryck.

Vinäger är naturens egna mirakelrengöringsmedel.

Fortsätt läsa för att ta reda på de mest effektiva typerna av vinäger, de bästa ställena som vinäger kan användas, hur kalk bildas och hur rengöringsprocessen fungerar..

Vad är kalk och hur bildas det?

Kalk eller Kalciumkarbonat (för att ge kalk är det officiella namnet) är en oattraktiv vit rest som byggs upp på platser som har regelbunden kontakt med vatten. Den faktiska vätskan avdunstar medans mineralerna som den innehåller lämnas kvar. De stelnar på ytor och lämnar kvar kalkresten som är så svår att rengöra.

Om du bor i ett område med ”hårt” vatten har du alldeles säkert upplevt kalk. Hårt vatten är den typ av vätska som innehåller högre nivåer av mineraler.

ta bort kalk med ättika
Ta bort kalk med ättika

Ta bort kalk med ättika

Kan man ta bort kalk med ättika?

Ättika är ett fantastiskt hemmagjort rengöringsmedel på grund av dess höga surhetsgrad. Det innehåller naturliga syror som fräter bort kalkavlagringar från nästan alla ytor.

Hur tar man bort kalk med ättika?

Fyll en sprayflaksa med hälften vatten och hälften ättika. Spraya på utsatta områden och låt stå i några minuter innan du gnuggar bort. För envisa fläckar, låt dem verka under längre tid och gnugga sedan.

Varför ska man välja ättika?

Hemmagjorda medel är ofta lika effektiva, oändligt mycket billigare och miljövänligare än andra alternativ du hittar i butiken.

Vilken typ av ättika behöver jag för att ta bort kalk?

Vinäger används oftast som en smaktillsats till mat. Det finns många olika typer av vinäger som används för detta, den mest populära är vitvinäger. Men det finns också olika typer av vinäger som är mycket effektiva för rengöring.

Vitvinäger, äppelcidervinäger och destillerad vit vinäger kan alla användas. Den mest populära för rengöring är dock destillerad vit vinäger. Till skillnad från de andra, är vit vinäger klar och kommer inte att färga material.

ta bort kalk med ättika
Ättika kan hjälpa dig att få bort kalkavlagringar

Så kan du ta bort kalk med ättika – Steg för steg

Du behöver inga starka kemikalier eller dyra rengöringsmedel. För att påbörja rengöringsprocessen, ta flaskan med ättika och blanda hälften vatten, hälften vinäger och häll över i en sprayflaska.

Toaletter och plattor

Kalkavlagringar på plana ytor, som badrumsplattor, är i allmänhet lättare att ta bort. Fyll en vattensprayflaska med hälften ättika och spraya på. Låt sedan stå i några minuter innan du gnuggar bort.

Kranar och badrumskopplingar

För en uppbyggnad av kalk, blötlägg en handduk eller trasa i vinägerlösningen och linda den runt kranen, låt den sedan ligga ett par timmar eller över natten. Du kan behöva skrubba lite för att ta bort alla rester.

Tvättmaskiner och diskmaskiner

Använd en stor kopp vinäger eller citronsaft istället för ditt vanliga tvättmedel och kör maskinen tom under en normal tvättcykel. Häll vätskan i maskinens botten för en diskmaskin. Förutom att ta bort kalkstenen, hjälper det till att fräscha upp din maskin!

Vattenkokare och kaffemaskiner

Fyll vattenkokaren med en lösning bestående av hälften vatten och hälften ättika och lämna över natten. På morgonen kommer kalken att lossna lätt. Skölj noggrant. För kaffebryggare, lägg till ättikalösningen i vattenfacket, kör maskinen genom processen (utan kaffe) och upprepa två gånger med rent vatten.

Använd inte ättika på pläterade kranar, särskilt guld. Syran i vinäger kan skada deras finish.

TIPS*

Ett annat tips är att pressa en citron i lösningen för att öka rengöringskraften. Prova att lägga till diskmedel. Ättikan tar bort kalkavlagringar medan diskmedlet löser smuts.

Lycka till!


Tack för att du läste. Hoppas att du har lärt dig hur kan ta bort kalk med ättika. Om du vill läsa mer och bli ännu vassare i hemmet. Klicka på en av följande:

Och dela gärna artikeln. Det hjälper oss att synas för fler. Tack så mycket. Gå till startsidan

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.4 / 5. Röster: 15

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *