Vanliga fel på diskmaskin. Och hur du löser dem.

vanliga fel på diskmaskin
3.5
(16)

Vi vet hur irriterande det kan vara när diskmaskinen plötsligt slutar fungera. Därför skrev vi denna korta guiden över de vanligaste felen som uppkommer. Lär dig att felsöka och reparera din diskmaskin, utan att behöva ringa en firma.

Kom ihåg bara – Innan du börjar felsökning ska du ALLTID koppla ur diskmaskinen eller stänga av den elektriska kretsen. Stäng också av dess vattenförsörjningsventil. Arbeta inte i diskmaskinen omedelbart efter en cykel eftersom disktorkelementet i botten fortfarande kan vara väldigt varmt.

Läs vidare, här 3 vanliga fel på diskmaskin:

Problem 1. Diskmaskinen körs inte

Kontrollera att strömmen är på, att dörren är spärrad och att reglaget är aktiverat. Om ingenting händer – med andra ord, ingenting på kontrollpanelen tänds och det inte finns några andra tecken på liv – får apparaten kanske inte ström.

Titta var diskmaskinens sladd ansluts, vanligtvis under diskbänken. Kontrollera om det här uttaget har ström. Kanske är det en säkring som har gått?

Kontrollera manöverbrytaren. Om du har en, ställ in brytaren till AV och sedan tillbaka till PÅ för att återställa brytaren eller byt ut säkringen

Om det finns elektrisk ström till diskmaskinen men apparaten inte körs, är problemet troligtvis en defekt hårdvara. För att lösa problemet är det bäst att ringa en serviceperson.

Problem 2. Diskmaskin fyller inte på

Om diskmaskinen körs men inte fylls, är antingen något fel med vattentillförseln eller så tömmer maskinen ut vattnet samtidigt.

  1. Se till att vattenförsörjningen är på. Oftast sitter det en diskmaskinsavstängning, antingen på blandaren eller på röret som leder fram till diskmaskinen. Den ska stå i öppet läge, är ventilen stängd får maskinen ingen vattentillförsel.
  2. Felet kan också bero på att aqua stop aktiveras. Om diskmaskinen är ”född med” Aquastopslang, kan det vara en elektronisk säkring som stänger av vattnet ifall det är en vattenläcka i säkerhetsfacket (längst ned i diskmaskinen) under diskmaskinen. I det här fallet kan du luta diskmaskinen bakåt så att vattnet kan rinna av. Diskmaskinen kommer då att fungera igen, men eftersom det finns en läcka i diskmaskinen, kommer det bara att fungera tills säkerhetsfacket är fyllt med vatten igen. Om diskmaskinen inte är ”född med” Aquastop, men den är monterad efteråt, kommer det ofta att vara ett trippmätarssystem, som stängs av när ett visst antal liter har passerat genom slangen i en fyllning. Trippmätaren kan återaktiveras – läs diskmaskinens instruktionsbok för att ta reda på hur.
  3. Felet kan även bero på att det står vatten i botten, som inte pumpas ut. Kontrollera avloppsslangen och avloppspumpen.

3. Diskmaskin tömmer inte ut vattnet

vanliga fel diskmaskin
Vanliga fel på diskmaskin

Det är normalt att det finns en liten mängd vatten kvar i botten på maskinen efter ett program. Däremot indikerar en överdriven mängd vatten en felaktig fungerande pump, en igensatt dräneringsslang eller igensatta avloppsledningar.

En av de vanligaste orsakerna till att din diskmaskin kanske inte tömmer ordentligt beror på ett block eller en täppa någonstans. Det kan ha fångat matpartiklar eller en bero på en ovanlig uppbyggnad av fett som förhindrar att vattnet tömms. Detta sker framförallt i ändarna på dräneringsslangen så skruva loss den ena änden efter den andra och kolla efter eventuella föremål som fastnat.

Kontrollera pumpen

Om problemet kvarstår efter att du har rensat dräneringslangen kan det bero på ett mekaniskt problem med pumpen. Det svåra med att titta närmare på pumpen är att den oftast sitter gömd bakom en panel på baksidan eller undersidan av maskinen och är svår att komma åt.

Beställ en servicetekniker

En erfaren tekniker känner till alla vanliga fel på diskmaskin. Så det snabbaste sättet är ofta att kontakta någon med erfarenhet. Kanske känner du någon som är duktig som kan kika på det. Om du vill vara säker på att få en erfaren tekniker, kan du skicka iväg en förfrågan på dorunner

Är diskmaskinen ny?

De flesta maskiner kommer med en garanti. Vanligtvis mellan 3-5 år. Här kan du se alla reklamationstider för samtliga vitvaror.

https://www.tretti.se/service-och-support/

Är diskmaskinen äldre än 10år?

I genomsnitt lever en diskmaskin i 8-10 år. Har du en diskmaskin som snart är 10 eller äldre, köp en ny! Du vill inte laga upp din maskin för flera tusen och sedan behöva laga upp den på nytt ett par månader senare igen. Därför är det oftast mer kostnadseffektivt att köpa en ny.

Gå till WWW.WHITEAWAY.SE och använd koden “WA40” för att spara 30% på ditt nästa köp.

Lycka till!


Vi önskar dig lycka till!

Som alltid, tack för att du läste. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan, om vill du läsa mer, rekommenderar vi:

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 3.5 / 5. Röster: 16

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *