vanliga fel på diskmaskin

Vanliga fel på diskmaskin

Vi vet hur irriterande det är när diskmaskinen plötsligt slutar fungera. Därför skrev vi denna korta guiden över de mest vanliga fel på diskmaskin. Lär dig att felsöka och reparera din diskmaskin, utan att behöva ringa en firma.

Kom ihåg bara – Innan du börjar felsökning ska du koppla ur diskmaskinen eller stänga av den elektriska kretsen. Stäng också av dess vattenförsörjningsventil. Arbeta inte i diskmaskinen omedelbart efter en cykel eftersom disktorkelementet i botten fortfarande kan vara väldigt varmt.

1. Diskmaskinen körs inte

Kontrollera att strömmen är på, att dörren är spärrad och att reglaget är aktiverat. Om ingenting händer – med andra ord, ingenting på kontrollpanelen tänds och det inte finns några andra tecken på liv – får apparaten kanske inte ström.

Titta var diskmaskinens sladd ansluts, vanligtvis under diskbänken. Kontrollera om det här uttaget har ström. Kanske är det en säkring som har gått?

Kontrollera manöverbrytaren. Om du har en, ställ in brytaren till AV och sedan tillbaka till PÅ för att återställa brytaren eller byt ut säkringen

Om det finns elektrisk ström till diskmaskinen men apparaten inte körs, är problemet troligtvis en defekt hårdvara. För att lösa problemet är det bäst att ringa en serviceperson.

2. Diskmaskin fyller inte på

Om diskmaskinen körs men inte fylls, är antingen något fel med vattentillförseln eller så tömmer maskinen ut vattnet samtidigt.

  1. Se till att vattenförsörjningen är på. Oftast sitter det en diskmaskinsavstängning, antingen på blandaren eller på röret som leder fram till diskmaskinen. Den ska stå i öppet läge, är ventilen stängd får maskinen ingen vattentillförsel.
  2. Felet kan också bero på att aqua stop aktiveras. Om diskmaskinen är “född med” Aquastopslang, kan det vara en elektronisk säkring som stänger av vattnet ifall det är en vattenläcka i säkerhetsfacket (längst ned i diskmaskinen) under diskmaskinen. I det här fallet kan du luta diskmaskinen bakåt så att vattnet kan rinna av. Diskmaskinen kommer då att fungera igen, men finns det en läcka i diskmaskinen, kommer det bara att fungera tills säkerhetsfacket är fyllt med vatten igen. Om diskmaskinen inte är “född med” Aquastop, men den är monterad efteråt, kommer det ofta att vara ett trippmätarssystem, som stängs av när ett visst antal liter har passerat genom slangen i en fyllning. Trippmätaren kan återaktiveras – läs diskmaskinens instruktionsbok för att ta reda på hur. För Waterblock gäller det att detta avmonteras och den röda säkerhetstappen trycks ned.
  3. Felet kan även bero på att det står vatten i botten, som inte pumpas ut. Kontrollera avloppsslangen och avloppspumpen.

3. Diskmaskin tömmer inte ut vattnet

Det är normalt att det finns vatten i botten på maskinen efter ett program. Däremot indikerar en överdriven mängd vatten en felaktig fungerande pump, en igensatt dräneringsslang eller igensatta avloppsledningar.

Rensa pump, dräneringsslang och avloppsrör

dräneringslang på en diskmaskin

En av de vanligaste orsakerna till att din diskmaskin kanske inte tömmer ordentligt beror på ett block eller en täppa någonstans. Det kan ha fångat matpartiklar eller en uppbyggnad av fett som förhindrar att vatten från att tömmas. Detta sker framförallt i ändarna på dräneringsslangen så skruva loss den ena änden efter den andra och kolla efter eventuella föremål som fastnat.

Om det är fel på pumpen

Om problemet kvarstår efter att du har rensat och rengjort kan det bero på ett mekaniskt problem med pumpen. Det svåra med att titta närmare på pumpen är att den oftast sitter gömd bakom en panel på baksidan eller undersidan av maskinen och är svår att komma åt.

Beställ en serviceperson

Det snabbaste sättet är ofta att kontakta någon med erfarenhet. Kanske känner du någon som är duktig som kan kika på det. Om du vill vara säker på att få ett bra erbjudande, skicka iväg en förfrågan på dorunner så kontakar lokala företag dig med prisförslag.

Är diskmaskinen ny?

De flesta maskiner kommer med en garanti. Vanligtvis mellan 3-5 år. Här kan du se alla reklamationstider för samtliga vitvaror.

https://www.tretti.se/service-och-support/

Vart ska man köpa diskmaskiner?

Vi rekommenderar:

vanliga fel på diskmaskin

Bäst i test 2019

Med SMU46CB01S från Bosch behöver du inte ha dåligt samvete, A++ är den näst bästa energimärkningen en diskmaskin kan få. Det betyder att det är både för miljön och din plånbok.


Tack för att du läste. Om du är intresserad av att läsa mer och bli vassare i hemmet. Då rekommenderar vi att du läser:

Vet du hemligheten till en lyckad renovering?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *