Vilka luftdon ska jag välja?

välja luftdon
4.5
(2)

Det här inlägget är i sammarbete med Fläktgroup.

Ett luftdon sprider luften som kommer ut från ventilationkanalen och ger en dekorativ yta. Utan luftdon skulle luften som kommer ut från ventilations-systemet färdas i rak riktning. Detta orsakar en koncentration av luft i en del av rummet och ett vinddrag samt kalla och varma ytor där luftor cirkulerar och inte cirkulerar.

De vanligaste luftdonen använder ett speciellt mönster. Öppningarna mellan slitsarna tvingar luften mer horisontellt och gradvis närmar sig mera vertikalt. Denna balanserade design skickar sval luft i alla riktningar. Slitsarnas struktur kan jämnt fördela luft eller rikta mer av flödet till ett visst område om det krävs. Justerbara luftdon kan ställas in för luftmönster från horisontellt till direkt nedåt. Andra luftdon monteras på en gängstång och skruvas in likt en tallrik och ut för större flöde.

Vad är bra att tänka på när man ska köpa luftdon?

Takluftsdonet kan vara tillverkat av stål, aluminium eller plast. Formen kan vara kvadratisk, rektangulär eller rund. Designen kan vara i jämnhöjd med taket eller skjuta ut nedåt. Vissa luftdon kan till och med minimera ljudnivån.

Vi rekommenderar att du köper luftdon av metall eftersom luftdon av plast tenderar att lättare gå sönder och kommer att gulna över tid. Andra aspekter så som mönster beror på rummets utformning. Du vill i regel alltid sprida ut luftfördelningen över hela rummet. Ett luftdon bör också vara relativt lätt att rengöra och lätt att justera.

FRÅNLUFTSVENTIL 1200 HABO

En av de vanligaste (och billigaste) modellerna på luftdon.

Dessutom erbjuds du en prisgaranti, hittar du varan billigare får du samma pris och 10% av mellanskillnaden! Tryck på länken för att se priset.


Vad säger proffsen?

När en byggnadsfirma installerar ett ventilations-system är ett av målen att cirkulera luft genom hela strukturen. Eftersom varm luft stiger och svalare luft faller, placeras luftkanaler ofta i taket och flödet av sval luft mot golvet skapar en cirkulation som hjälper till att jämna ut temperaturen i hela rummet. Luftdonet hjälper till i denna process genom att rikta luftflödet i många riktningar och byta ut gammal luft.

Utan luftdonet kommer luft med hög hastighet skapa drag och kalla utrymmen som är obekväma. Luft som passerar genom en effektiv luftspridare delas upp i mindre strömmar som är mindre urskiljbara. Balanserad luftrörelse kan möjliggöra en högre total rumstemperatur, vilket minskar värmekostnaderna utan att kompromissa med komforten. I byggnader med stora fönster och exponering för varm sol kan dock luftflödet riktas mot fönstren. Avsikten är att cirkulera ut varm, fuktig luft nära fönstren tillbaka mot returkanalen där den dras in i systemet för att torkas och kylas. En takluftspridare inställd för att tvinga en högre andel luft mot fönstren kan ge detta resultat.


Tack för att du läste..

Som alltid, tack för att du läste. Hoppas att du lärde dig något om att välja luftdon. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.5 / 5. Röster: 2

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *