Vad är en olovlig andrahandsuthyrning?

olovlig andrahandsuthyrning
3.8
(4)

Det här inlägget är i sammarbete med Samtrygg.

För ett par år sedan kunde en person hyra ut sin lägenhet i andra hand för mer än vad som var rimligt. Det hela skapade en säregen ekonomi, tack vare att efterfrågan på bostäder var hög. De som gynnades var självklart andrahandsuthyraren som kunde få in långt mer än den faktiska hyran, amorteringen och övriga kostnader. Idag finns det som tur är lagar och förordningar som bestämmer vad uthyraren får och inte får göra.

När är en andrahandsuthyrning otillåten?

Enligt bostadsrättslagen krävs det att man ansöker om tillstånd hos föreningen och också får det beviljat innan uthyrningen. Hyr du ut utan tillstånd – eller trots att bostadsrättsföreningen nekat – handlar det alltså om en otillåten andrahandsuthyrning.

Varför är det viktigt att förhindra olovlig andrahandsuthyrning?

  • Dels trygghet. Som hyresgäst är det tryggt att veta vilka som är ens grannar. 
  • Hyresvärden bör också veta vilka personer som bor i deras lägenheter. 
  • Det är också otryggt för den som hyr på oriktiga grunder.

Hur mycket får andrahandshyran vara?

Det ska vara en motiverad ”skälig hyra”. Vad det betyder rent praktiskt skiljer sig åt beroende på om det är en villa/bostadsrätt eller en hyresrätt. För en villa och bostadsrätt har du rätt att ta betalt för både kapitalkostnader och driftskostnader. För en hyresrätt däremot är det bara driftskostnader. Dessutom har personen rätt att göra ett påslag på hyran om bostaden hyrs ut möblerad eller delvis möblerad. Det finns inga regleringar för hur mycket extra uthyraren får ta ut i hyra för möblemang, men vanligtvis brukar inte Hyresnämnden godkänna ett påslag som är större än 10–15 procent för en lägenhet som är fullt möblerad

Pålitlig andrahandsuthyrning

Idag finns det jättebra tjänster som hjälper dig att navigera i bostadsdjungeln. Samtrygg är ett exempel som går in som en trygg mellanhand vid andrahandsuthyrningar. De agerar mittpart och övervakar så att hela processen går rätt till från första kontakt, hyressättning, inflytt till utflytt. Vill du läsa mer om dem kan du gå in på samtrygg.se


Tack för att du läste!

Som alltid, tack för att du läste. Hoppas att du lärde dig något om olovlig andrahandsuthyrning. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 3.8 / 5. Röster: 4

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *