Välja kakel till badrummet. 7 tips från våra experter

tips välja kakel
4.7
(3)

Det här inlägget är i sammarbete med Kakelpalatzet.

När det gäller att välja kakel kan det vara svårt att veta var du ska börja. Det stora urvalet kan lätt göra det överväldigande. Här är några övergripande riktlinjer för att göra det enklare att göra ett bättre val som ni kommer att vara nöjda med i många år framöver:

1. Följ stilen i ditt hem.

Titta igenom tidningar och bilder online på badrum som ni gillar, men kom ihåg att ta hänsyn till eran nuvarande inredning. Försök att inte gå emot stilen i ditt hem – istället arbeta med den. Titta på färgkombinationer som löper vidare från rum till rum och husets generella stil. Har ni det modernt eller lantligt? Återhållsamt eller vågat? Mörkt eller ljust?

2. Välja kakelstorlek

Som regel är kakelstorleken baserad på hur stort utrymmet är. Mindre kakelstorlekar passar utmärkt för mindre utrymmen. Större utrymme betyder större plattor.

Tips när du ska välja kakel

3. Rummets storlek

Stora kakel gör att rummet känns större och luftigare. Att använda golvplattor på väggarna gör att utrymmet verkar mer sammanhängande, men du kan inte använda väggplattor på golvet. En golvplatta har en hårdare glasyr och kommer att vara gjord av hårdare material för att motstå trafik. I ett litet rum kommer ljusa plattor att göra utrymmet större. Om du har ett stort rum har du fler alternativ; du kan välja mellan ljusa till mörka brickor.

4. Färg

Tänk på den allmänna känslan du vill uppnå – lugnt och avkopplande eller humörsfullt och stämningsfullt? Normalt är kakel inte fokus för ett rum, men de kan komplettera andra designfunktioner i ett rum. I ett badrum kanske du vill ha en vilsam avkopplande miljö, så gå efter färger som smälter väl ihop. I ett kök kanske du vill ha ett mer levande alternativ, så välj färger som kontrasterar.

välja kakel

5. Fogar

Glöm inte vikten av att välja rätt fog. En kontrasterande fog kommer att betona linjer och design, medan en fog i en kompletterande färg kan ge en subtil effekt.

6. Textur och mönster

Oavsett om du väljer matt eller polerad finish är det ett personligt val. Ett väl glaserat kakel är enklare att rengöra medans ett oglaserat alternativ ger ett mattare intryck vilket kan hjälpa till att ge fokus.

7. Naturligt ljus

En blank kakel passar ett mörkt utrymme eftersom det reflekterar mer ljus, liksom en ljusare färg.


Tack för att du läste..

Som alltid, tack för att du läste.  Hoppas att du lärde dig något om att välja kakel. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.7 / 5. Röster: 3

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *