Hur bygger man en eldstad?

mura eldstad
4.5
(11)

Det här inlägget är i sammarbete med Heda.

En eldstad utgör en utmärkt samlingsplats för vänner och familj. Att bygga en är ett lagom stort projekt som kan göra mycket för utomhusmiljön. Den här guiden lär dig hur man bygger en eldstad som kan avnjutas under alla årstider.

Att bygga din egen eldstad är faktiskt mycket enklare än det låter! Med noggrann planering och förberedelse kan du få den avmarkerad på din att göra-lista med max några timmars arbete. Allt du behöver göra är att plana marken, lägga till sand och grus och sedan bygga upp eldstaden med hjälp av murstenar. Följ den här steg-för-steg-guiden för att ta lära dig hur:

Här är vad du behöver:

Det finns ett fåtal verktyg du behöver för att utföra projektet och de innebär:

 • Gummiklubba
 • Trädgårdsspade
 • Kapmaskin (Ifall du behöver kapa stenarna)
 • Vattenpass
 • Mätstock
 • Markeringsspray
 • Skottkärra

Material som kan vara bra att ha

 • Stenar
 • Singel
 • Stenlim
 • (Eldfat)

Är det något du behöver köpa? Hos Beijer bygg hittar du allt du behöver och lite till! Tryck på länken för att komma till deras sortiment..

1. Välj plats & utformning

hur bygger man en eldstad
Bygga fyrkantig eldstad

Oavsett om du bygger en eldstad av sten- eller betong, måste du välja en plats som är på ett säkert avstånd från alla strukturer och fri från lågt hängande träd. Planera att installera din eldstad på en jämn och fin mark i ett öppet område på gården som är minst 15 meter från bostäder och minst 10 meter från andra brandfarliga strukturer som träskjul, buskar och träd. Tänk även på vindriktningen; du vill inte få rök som blåser in i ditt hem genom öppna dörrar eller fönster.

Den optimala storleken för en eldstad är mellan 80 – 120cm i innerdiameter. Det kommer att skapa tillräckligt med utrymme för en hälsosam eld men ändå hålla er tillräckligt nära varandra för att prata.

Din eldstads stil och form kommer att avgöra vilken typ av stenar du behöver köpa. Om du planerar att bygga en cirkulär eldstad behöver du trapesformade block, som är smalare på ena sidan. Detta gör att kanterna passar tätt ihop för en cirkel utan att skapa några luckor. En fyrkantig eldstaden använder rektangulära block och kan konstrueras i en mängd olika mönster med block i olika former och storlekar.


2. Markera och förbered eldstaden

bygga eldstad
Bygga cirkulär eldstad

Börja med att markera vad som kommer att bli eldstaden ytterkant. Om du bygger en cirkulär eldstad, kör ner en pinne i mitten av eldstaden och knyt ett snöre runt pinnen för att markera en perfekt cirkel. För en fyrkantig eller rektangulär eldstad, lägg tillfälligt ut det första lagret av sten på marken och kontrollera. Använd en spade för att skissera omkretsen och ta sedan bort blocken. Gräv till ett djup av cirka 10-15 cm och håll ytan relativt jämn. Kontrollera sedan med ett vattenpass och få markytan att bli så jämn som möjligt och packa den ordentligt genom att stampa innan du går vidare till nästa steg.

Glöm inte att kontrollera om det krävs någon särskild tillåtelse att uppföra byggnationen, jag har hört att det i vissa tätbebyggda områden till och med är förbjudet att elda i trädgården.

3. Bygg eldstadens grusbas

Lägg till grus ovanpå den kompakterade jorden. Häll en generös mängd antingen grus eller singel i hålet så att din färdiga bas blir ungefär 5cm tjock.
Fukta med en trädgårdsslang och packa sedan till ett hårt lager som bör vara några centimeter under markytan. Kontrollera basen vid flera punkter för att vara säker på att den är jämn och gör justeringar vid behov.

4. Lägg ut det första lagret

Lägg ut det första lagret av stenar ovanpå den plana grusbasen. Här kan en del välja att cementera det första lagret, det väljer du som du vill. Jag tycker inte det behövs. Placera stenarna en efter en runt hålets omkrets, skjut dem ihop och använd ett vattenpass för att säkerställa att höjden förblir jämn. Om det behövs, lägg till grus under låga block eller knacka ner höga stenar med en gummiklubba för att hålla allt jämnt. Efter att ha avslutat den första raden, kontrollera nivån ytterliggare för att vara säker på att strukturen är jämn.

bygga en eldstad
Hur bygger man en eldstad?

5. Lägg till stenlim

Använd stenlim eller konstruktionslim ovanpå det första lagret av sten innan du placerar andra lagret. En eldstad har vanligtvis tre eller fyra lager sten. Upprepa för varje lager innan du placerar stenarna ovanpå. Lägg en sten i taget och kontrollera både nivån och att kanterna stämmer överens hela tiden för att säkerställa konstruktionen.

Tips: Se etiketten på ditt konstruktionslim för rätt härdningstid. Det kan ta mellan två och sju dagar för materialet att torka, helt härda och vara redo att hantera värmen från din eldstad.

Konstruktionslim mellan stenarna
Hur bygger man en eldstad?

6. Fyll eldstaden med småsten

När du är klar och eldstaden ser relativt klar ut. Är det bara kvar att fylla eldstaden med 2-5cm singel och småsten, vilket hjälper till att skapa en bra botten för eldens att trivas i.

Stämningen som din eldstad för med sig kommer bli en naturlig samlingsplats. Förhoppningsvis gick allt bra och ni är nöjda med hur det blev, det här är en väldigt enkel variant på en eldstad och bör inte ta mer än en dag att slutföra. Men som vanligt är det bara fantasin som sätter gränser för vad ni kan skapa, ni kan till exempel fortsätta med att lägga marksten runt om eldstaden eller bygga era egna utemöbler. Hoppas att ni fann lite inspiration till att sätta igång och insåg hur enkelt det kan vara.


Tack för att du läste..

Som alltid, tack för att du läste. Hoppas att du lärde dig något om att bygga eldstad. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.5 / 5. Röster: 11

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

1 reaktion på ”Hur bygger man en eldstad?”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *