Välj rätt typ av golv. Och bli nöjd med resultatet!

trägolv
0
(0)

Att välja golv rätt golv är oftast lite mer komplicerat än att bara hitta den snyggaste produkten. Det finns flera andra faktorer, så som fukt, hållbarhet och budget.

Välj rätt golv för dina förutsättningar

Vi rekommenderar att du följer dessa fem steg för att nå det bästa golvbeslutet som är rätt för dig och ditt hem.

1. Kommer ditt golv att installeras i en källare, badrum eller annat fuktigt område?

Ja – Då behöver du ett golv som lämpar sig för en miljö med hög eller medel fuktighet, som betong, linoleum, kakel eller vinylplattor.

Nej – Ingen begränsande faktor.

2. Har du husdjur, barn eller något annat extra behov för ett hållbart golv?

Ja – Då behöver du ett golv med överlägsen slitstyrka. Hållbara golv kan vara keramik- eller porslinskakel, laminatgolv, plankvinylgolv eller till och med mattor.

Nej – Ingen begränsande faktor.

3. Vad är din budget per kvadratmeter?

100kr eller mindre – I denna prisklassen hittar du billiga vinyl och laminatgolv, kakel-plattor och porslinsplattor.

200-300kr – Detta kan liknas vid en sweet spot för många typer av golv. Du kan välja bland inhemska hårda trägolv, attraktiva laminatgolv, liksom lyxiga vinylplattor.

Upp till 500kr eller mer – Här har vi några av de hårdare, mer exotiska trävarorna – kempas, ipe, brasiliansk körsbär och mahogny.

4. Vill du installera dina golv själv?

Ja – Genom att installera golvet själv kan du sänka hela golvkostnaden i hälften.

Nej – Massivt hårt trägolv och konstruerade trägolv ska helst installeras av proffsen. Men om du besitter kunskapen att göra arbetet är det toppen.

5. Vill du ha ett golv som kräver lite underhåll?

Absolut. Då kan någon form av fjädrande (vinyl) golv vara bäst. Alternativt laminatgolv eftersom rengöring oftast är mycket enklare mot andra typer av golv.

Inte nödvändigtvis – Ingen begränsande faktor.

Med dina svar i åtanke: Läs vidare

1. För budget och enkel städning: Kakel

När du tittar på den stora bilden är plattor ett av de bästa golvvalen du kan göra: det är lättillgängligt, kostnadseffektivt och erbjuder mångsidiga alternativ. Kakelgolv finns i olika material, från keramik till stenvarianter.

Den fantastiska mångsidigheten hos kakelgolv kommer från den stora mängden alternativ du har till ditt förfogande. Kakelstorleken kan variera från de mycket små mosaiktyperna – av vilka vissa är mindre än en ett par centimeter – till större 30×30 plattor.

Vad beträffar underhåll kan kakel knappast slås. Snarare är det installationen som utgör problemet. Ett annat stort plus av kakel är att reparationen är relativt enkel. Visste du att på de flesta kakelinstallationer lämnas extra brickor uttryckligen kvar för detta ändamål? Så om en kakel platta utvecklar sprickor – vanligtvis på grund av ett felaktig underlag eller felaktigt lim för underlaget – byter du den enkelt.

Pris mellan 50 och 200kr per kvm

2. För god hållbarhet och pris: Linoleum

Linoleum ingår i vår lista över bästa golvalternativ eftersom det förblir ett av de vackraste och mest hållbara golvalternativen med över 150 års historia.

Linoleum består av linfröolja och är därför vattentät samt miljövänligt. Det är idealisk för användning i badrum och kök, men du måste täta runt de våta områdena med en silikon som torkar. Stående vatten är inte ett problem på linoleum sålänge fogarna är täta.

Pris mellan 200-400kr per kvm

3. För allround användbarhet, utseende och avkastning på värde: Trägolv

Om du någonsin sett ett renoveringsprogram på tv, är du kanske bekant med snickaren som jobbar i ett äldre hem och beslutar sig för att riva upp den föråldrade, slitna mattan bara för att avslöja trägolv.

I de flesta fall börjar husägaren fråga hur de kan lägga ett nytt golv eller ta bort det golvet för att lägga ner kakel eller något annat golv. Det är ungefär då snickaren förklarar att det skulle vara galet att inte bara färdigbearbeta det gamla golvet och spara massor av pengar och få ett otroligt fint golv.

Trägolv är ett klassiskt exempel på stil som görs rätt, en perfekt balans mellan det bästa av alla världar. Med värme, karaktär och lätt underhåll – speciellt när du tänker på att slipning och lackeringskostnader är minimalA jämfört med installation av nya golv. Trägolv ett av de bästa golvmöjligheterna genom tiderna.

Med rätt träslag är repor från husdjurs klor och höga klackar inte ett problem. Blandning av träslag kan också uppnå dramatiska resultat, men man bör se till att arterns cellstruktur har liknande expansions- och sammandragningar. Repor kan slipas ut och lackas på nytt, liksom de flesta skador.

Pris mellan 300-600kr per kvm

För miljön och dess hållbarhet: Bambu golv

Bambu är en av världens snabbast växande växter; i själva verket är bambu ett gräs. Så, hur är det möjligt för bambu att vara ett bra golvmaterialet?

För det första är bambugolv en förnybar resurs. Även om det rent tekniskt är ett gräs, kan dess fibrer konditioneras för att vara lika tuffa som de hårdaste trämaterial. Faktum är att dess hållbarhet är större än många legeringar av stål.

Bambugolv är relativt slagtåligt på grund av den förlåtande naturen hos bambus cellstruktur. Vanligtvis kommer bambu som en konstruerad träprodukt, antingen i plattor eller plankor. I allmänhet förbehandlat, även om några tillverkare ger råa plankor. Det rekommenderas dock att köpa färdigbehandlat, eftersom tillverkarna av bambugolv applicerar högklassiga ytbehandlingar i kontrollerade miljöer.

Pris 700-1000kr per kvm


Tack för att du läste. Om du är intresserad av att läsa mer och bli ännu vassare i hemmet så rekommenderar jag att du läser:

  • Element som låter illa? Här är 3 Enkla tips.
  • 10 verktyg du måste ha hemma
  • Våra 5 bästa knep mot långsamt avlopp
  • 10 sysslor som du endast behöver göra 1 gång per år.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 0 / 5. Röster: 0

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *