Vägghängd eller golvstående toalett?

4.8
(13)

Den genomsnittliga personen spenderar ett och ett halvt år i badrummet, så välj din toalett klokt! Börja med ett viktigt beslut: vägghängd eller golvstående toalett? Här är vad du behöver veta.

vägghängd toalett eller vanlig?
vägghängd toalett eller vanlig?

Toaletter är indelade i två huvudkategorier: väggmonterade toaletter och golvmonterade (standard) toaletter. Skillnaden är ganska enkel: Vägghängda toaletter monteras på väggen, med tanken dold inuti väggen och standardtoaletter står på golvet. Var och en har sina fördelar och nackdelar.

Om du renoverar ett badrum kan toaletten verka som den enklaste inredningen att välja. Till följd av detta är toaletten ofta förbisedd – men det är verkligen hela punkten i badrummet. Det är då du inser hur fel du har varit … Att välja rätt toalett är avgörande för alla badrum. En av de första och mest grundläggande frågorna att svara på är:

Vad är skillnaden mellan en vägghängd toalett och en vanlig toalett?

Vägghängda toaletter

En vägghängd toalett installeras med tanken inuti väggen och skålen som sticker ut. Den är prisad av minimalister och fans av strömlinjeformad design på grund av sitt snygga utseende och otaliga fördelar.

vägghängd toalett
Vägghängd toalett

Fördelar med en vägghängd toalett:

 • Ren, modern, minimalistisk design
 • Snyggt utseende
 • Mer golvyta Illusion av öppenhet och rymd
 • Justerbar höjd
 • Lätt att städa
 • Tillgänglighet för personer med funktionshinder

Nackdelar med en vägghängd toalett:

 • Dyrare än vanliga toaletter; kan kräva separata inköp för flera delar
 • Komplex installation; Det kanske inte är kompatibelt med installationen i varje badrum
 • Kräver noggrann placering (rekommenderas inte för yttre väggar i kallt klimat)
 • Mer benägna att lossa och läcka
 • Kräver tjockare vägg
 • Kräver borttagning av vägg för installation (bäst att installera under full renovering eller nybyggnad)

Är det mer underhåll än golvstående toaletter?

I motsats till populär tro är vägghängda toaletter inte så svåra att underhålla. Om det finns problem behöver du inte ta ner väggen för att nå tanken; En manöverpanel (panelen som styr toaletten) öppnar för att tillåta åtkomst när toaletten behöver repareras. Dubbelkolla bara så att toaletten du beställer har en åtkomstpanel. Däremot är vägghängda toaletter mer benägna att läcka och lossa över tid, särskilt med subpar installation, och kan kräva åtstramning eller reparation.

Hur ska man rengöra vägghängda toaletter?

Vägghängda toaletter är enklare att rengöra än vanliga toaletter på grund av sin design och det faktum att de inte rör golvet. Endast skålen, fälgen och locket måste rengöras. Använd din föredragna toalettspray, desinfektionsmedel eller annan rengöringslösning och toalettborste och njut av mindre toalettdelar att rengöra!

Hur man rengör toalett

Hur mycket kostar en vägghängd toalett

Vägghängd toaletter är dyrare än vanliga toaletter men finns tillgängliga på många byggvaruhus. Priserna kan sträcka sig från 2000:- upp till över 20 000:- var medveten om eventuella dolda kostnader, eftersom vissa toaletter bara innehåller skålen utan sittplats, bärare eller tank.

Hur monteras den?

En väggmonterad toalett är mer komplicerad att installera än en vanlig toalett men har många fördelar. Toalettens smala tank är monterad på en stark metallram som är ansluten till väggpinnar. Väggen är sedan konstruerad runt toalets delar och lämnar skålen – som inte rör golvet – utskjutande från väggen. När de installeras ordentligt (använd en ansedd, erfaren rörmokare) är dessa toaletter extremt robusta och börjar inte hänga över tiden. Dessa toaletter är kanske inte lämpliga för installation i varje badrum eller i varje hem, beroende på väggtjocklek och plats. En vägghängd toalett kräver en tjockare vägg, skicklig installation och delvis avlägsnande av väggen under installationen.

Ett varningstecken: Montera inte en toalett på en yttervägg i kalla klimat – det kan leda till frusna rör och stora problem.

Hur högt ska en vägghängd toalett installeras?

En stor fördel med vägghängda toaletter är att sitshöjden är helt justerbar. Universell toaletthöjd är 37cm från golvet till skålens kant (ej sätet). ”Komforthöjd” toalettskålar är minst 41cm från golvet. Om alla användare är långa eller ovanligt korta, kan en vägghängd toalett betyda extra komfort och enkel åtkomst. Var noga med att beakta säteshöjden vid mätning.

Standardtoaletter

Vanlig toalett

Standard (eller golvmonterad) toalett är vad de flesta av oss ser när vi tänker på en toalett. Den typiska tank-och-skål kombinationen är en gammal standby och finns i olika former, storlekar och konfigurationer. Golvmonterade toaletter finns i allmänhet (men inte alltid) i mer traditionella badrum. Naturligtvis har gott om moderna badrum standardtoaletter, och det är det billigare alternativet. Toaletttyp är nästan alltid utvalt baserat på personlig preferens. I vissa fall, som väggstruktur eller oförmåga att installera vissa typer av toaletter, har man inget val. Inom standardtoaletter är det lyckligtvis många alternativ. Endelade toaletter är sömlösa för enkel rengöring och snyggare utseende. Tvådelade toaletter, där tanken och skålen är separata bitar, är mer kostnadseffektiva än deras endelade motsvarigheter; vissa kan till och med installeras med inbyggda tankar för ett mer minimalistiskt utseende utan vägghängda kostnader.

Vilka är för-och nackdelarna med vanliga toaletter?

Fördelar med vanliga toaletter

 • Enkelare installation
 • Lägre kostnad
 • Olika storlekar, färger och stilar som passar olika smaker
 • Kan installeras i nästan vilket badrum som helst
 • Större tillgång till reparationer

Nackdelar med vanliga toaletter

 • Kan vara svårt att rengöra
 • Tar upp golvyta och visuellt utrymme

Hur installeras en vanlig toalett?

Standardtoaletter kan monteras på nästan vilken plats som helst i badrummet med lämplig VVS; Installationsproblemen i samband med vägghängda toaletter gäller inte golvmonterade toaletter. Till skillnad från väggmonterade toaletter behöver de inte ta bort väggen och kan enkelt ersätta en befintlig toalett utan betydande renoveringar.

Hur hög är en vanlig toalett?

Som standardhängda toaletter är standard universell höjd 37cm från golv till skålfälg och komforthöjd är 41cm eller mer från golv till kant. Det är viktigt att sitta på en toalett i den höjd du överväger innan du köper för att se till att det är den mest bekväma höjden för dig och din familj.

Hur mycket kostar en standard toalett?

Standardtoaletter är billigare än vägghängda toaletter, även om extra frivilliga funktioner kommer att kosta mer. Priserna varierar från 500:- eller mindre till flera tusen med lyxiga funktioner och mönster.

Vad är en tanklös toalett?

Istället för standard tank-och-skål design använder tanklösa toaletter högre vattentryck för att spola avfall utan att behöva extra lagrat vatten från en tank; De drivs enbart av kraften av vattnet som kommer in från matningsledningen när det spolas. Även om tanklösa toaletter vanligtvis finns i industriella miljöer kan de nu användas i privata hem (men används sällan hemvist).

Vad är en uppflödes toalett?

Om du vill installera en toalett på en komplicerad plats, t.ex. under en avloppsledning, använder en uppblåsningstoalett en macerator för att pulverisera avfall och pumpa det genom systemet. För att lära dig mer om uppflödestoaletter som Saniflo-systemet, läs vår detaljerade Saniflo upflush toaletthandbok. Saniflow Saniaccess2 Rear Spigot Toalett med Macerating Pump Saniflow Saniaccess2 Rear Spigot Toalett med Macerating Pump

Vad är en bidé?

Bidéer hittas inte ofta i Sverige, men de är en populär fixtur i Europa. En bidé ser ut som en annan toalett som finns bredvid den vanliga toaletten, men utan sittplats och med kran; Det är vanligt att rengöra sig själv efter att ha använt toaletten.

Vilka ytterligare toalettfunktioner och alternativ finns?

En funktion som vi rekommenderar är det mjuka stänglocket, som stänger långsamt och försiktigt när det trycks in snarare än att klämma fast med ett knäpp (och eventuellt blåmärken). Beroende på din vattenförbrukning och ”grönhet”, kanske du vill välja en lågflödes- eller högeffektiv toalett för extra miljövänlighet. De flesta toaletter är tillgängliga med färgalternativ, sittmöjligheter (rund eller långsträckt, prova för att se vilken du föredrar), höjdalternativ och spolhandtag. vissa lyxtoaletter har uppvärmda säten, fotvärmare, automatiska locköppnare och jämn musikanslutning.

Vilka är de bästa toalettstolarna?

Kvaliteten på din toalett är viktig; en toalett med låg kvalitet kommer ofta att kosta dig mer i reparationer eller ersättningar under sin livstid. Vi rekommender därför stora kända märken så som, Gustavsberg, IFÖ, IDO och Rimfree m.m.

Tack så mycket för att ni läste

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.8 / 5. Röster: 13

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *