Vad ska temperaturen vara inomhus?

TEMPERATUR INOMHUS
5
(1)

Vissa människor gillar att värma sina hem till Sahara-liknande temperaturer, medan andra föredrar en mer arktisk känsla, men majoriteten av oss föredrar något däremellan. Hela ämnet ”temperatur inomhus” är lite av en kontroversiell fråga, så jag tar dig igenom några av de viktigaste punkterna och försöker ge dig en bättre bild av temperaturen som kan vara rätt för ditt hem.

Vad säger reglerna om temperaturen?

”Temperaturen inomhus behöver vara minst 20 grader, mätt med vanlig väggtermometer, för att inte bedömas som olägenhet för människors hälsa.

För känsliga grupper bör temperaturen vara minst 2 grader högre.

Den som upplever att temperaturen inomhus är för kall eller varm ska först kontakta fastighetsägaren, därefter kommunens miljö- och hälsoskyddskontor.

Hämtat från: Folkhälsomyndighetens allmänna råd (FOMHFS 2014:17)

Så ställer du in temperaturen i huset

Många använder en termostat för att ställa in sin temperatur, men du måste se till att den är korrekt inställd. En termostat fungerar genom att mäta den omgivande lufttemperaturen. Om lufttemperaturen är lägre än det inställda värdet på termostaten, skickar den ett meddelande till värmepumpen att eldas upp, medan om temperaturen på luften är högre kommer den att till säga värmesystemet att stänga av.

Därför kommer en termostat som är placerad precis vid din kalla ytterdörr att slå in vid en lägre temperatur än en i ditt vardagsrum. I det här fallet, även om du ställer in termostaten till 21 ° C vid dörren, kan temperaturen i vardagsrummet komma upp till 24 ° C.

Som ett resultat av det är det verkligen viktigt att känna ditt hus och hur varmt du behöver det, snarare än att bara ställa in det på en viss nivå och glömma det. Du kan avvisa detta genom att använda en trådlös termostat som du kan placera där du vill.

 Så ställer du in temperatur inomhus
Så ställer du in temperaturen inomhus

Isolering är lika viktigt som din termostat

Det är inte bra att ställa in din termostat och sätta dig i soffan. Du kan ställa in termostaten på 16 ° C eller 17 ° C för att spara pengar, men om du inte har någon isolering och en gammal ineffektiv panna, kommer du fortfarande att spendera en förmögenhet, eftersom oavsett hur mycket värme du pumpar in i huset kommer det snabbt fly genom tak och väggar.

Om du ställer in termostaten på 25 ° C i ett dåligt isolerat hus, kanske det inte blir så varmt? Eftersom värmeförlustnivån blir för hög. Så att öka mängden isolering på loftet, i väggarna och under golvet kan vara nyckeln till att värma ditt hem effektivt.

Glöm inte dina fönster heller; även om dubbla glasar verkar för dyrt, kan sekundärglas som Ecoease vara det perfekta sättet att minska värmeförlusten.

Varje grad kostar dig pengar

Varje hus kommer att variera, men den allmänt accepterade regeln är att för varje grad du ökar din termostat, kommer du att betala 500kr extra per år. Detta beror på att din panna måste arbeta hårdare för att nå temperaturen – om du har elektrisk eller ineffektiv uppvärmning kan kostnaden bli ännu högre.

Så tänk på det när du ökar din temperatur. Om du behöver varmare klimat så kanske du kan prova extra uppvärmning som en infraröd värmepanel. Detta ökar temperaturen i ett rum med omedelbar värme, utan att behöva skruva upp din termostat för hela huset.

Du borde inte ha på dig shorts på vintern

Det kanske är uppenbart, men du kan hålla din termostat nere om du bär varmare kläder. En ny studie fann att många människor ställde in termostaten till över 30 ° C, medan majoriteten ställde den över 25 ° C. I ett dåligt isolerat hem skulle detta innebära att uppvärmningen alltid körs, eftersom den temperaturen förmodligen aldrig kommer att nås. Dessa människor skulle spara tusentals kronor per år genom att ställa in termostaten på 21 ° C eller lägre och ha på sig tjockare kläder.

Olika rum behöver olika temperaturer

Termostatiska radiatorventiler (TRV) låter dig styra temperaturen i varje rum individuellt. Till exempel kan ett sovrum vara bekvämt vid 16 ° C (eftersom du kommer vara under täcken), medan ett vardagsrum kanske måste vara varmare. Traditionella TRV är enkla, vanligtvis använder du en ratt mellan 1-5 för att ställa in värmen, och du kan köpa dem för så lite som 100kr men det finns också fler högspecifika alternativ. Om du vill ha full kontroll över ditt värmesystem kommer smartphoneaktiverade system att ge dig möjlighet att zonera ditt hus och bara använda den energi du behöver.

temperatur inomhus
Smarta termostatventiler

Tado Termostat startpaket V3+

Termostat och brygga för värmeanläggning

  • Automatisk Geolocation
  • Temperaturindikator
  • Stöd för schemaläggningar

Värm inte ditt hem när du inte är hemma

Det verkar enkelt, men många ställer in termostaten på 21 ° C och lämnar den där, även när de är ute på jobbet. Se till att du använder din programmerare också, och om du vill kontrollera varje rum medan du är ute kan du skaffa dig ett fjärrstyrbart verktyg som ett Nest. Dessa prylar låter dig styra varje rumstemperatur på distans, även när du är ute av huset.

Temperaturen inomhus har ökat i flera år

Den genomsnittliga temperaturen på hem har ökat under årtiondena. Helt sedan centralvärmens uppkomst känns människor som om de borde kunna gå runt sitt hem i en T-shirt på vintern, medan människor för år sedan skulle samlas in i sitt vardagsrum. Även om det finns vissa situationer där uppvärmningen måste vara hög (till exempel när det finns en äldre eller ohälsad person i ett rum), kan du vanligtvis bära en bygel och stänga av termostaten. Behöver vi verkligen ha uppvärmningen 4 grader varmare än våra föräldrar hade för några decennier tillbaka?

Finns det en perfekt temperatur?

Det bästa svaret för oss är – den lägsta bekväma temperaturen. Vissa människor kommer gärna att stänga av värmen i sovrummet men vill inte slå in sig i vardagsrummet, medan andra tar på sig hoppare och använder en extra högt sammansatt täcke. I slutet av dagen är det dina pengar – så bestäm själv vad du är bekväm med, men ställ inte termostaten på 21 ° C helt enkelt av vana!

Det var allt…

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill hjälpa oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Vill du läsa mer, rekommenderar vi:

Dela med dig av artikeln genom att trycka på knapparna nedanför. Gå till startsidan

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 5 / 5. Röster: 1

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *