Kallt i lägenheten. Här är våra 7 bästa tips!

kallt i lägenheten
5
(2)

Att hålla sig varm i en lägenhet under de kallare månaderna utan att betala högre elräkningar är ofta en utmaning. Att vara hyresgäst innebär att bo i någon annans hus utan förmåga att göra permanenta justeringar. Oroa dig dock inte; du kan höja din värme utan att att be om hyresvärdens lov och bibehålla din budget..

Det kan finnas flera olika saker som gör din lägenhet kall. En del kan vara snabba lösningar som din fastighetsskötare kan ta hand om, andra kräver större åtgärder och en del klarar du av själv.

Vad ska man göra?

Om din lägenhets värmesystem inte fungerar kan det vara bra att ta kontakt med din hyresvärd eller fastighetsskötare. Det kan vara allt du behöver göra för att få din lägenhet att bli varm igen! Kom ihåg att det är hyresägarens ansvar att se till att lägenheten håller minst 20 grader.

Så börja med att mäta temperaturen och bifoga gärna den informationen i din felanmälan till hyresvärden. (Temperaturen ska mätas i mitten på rummet cirka 1 meter ovanför golvet)

Här är 7 tips om det är kallt i lägenheten

1. Isolera dina fönster

Den vanligaste anledning till att de är kallt är otäta fönster. Det är kallt utomhus, och den kalla luften vill du helst stannar utomhus. Inte sippra in igenom otätheter runt fönstrets båge.

Se till att dina fönster är ordentligt tätade och isolerade. Ett alternativ är att köpa ett fönsterisoleringslister, som är billiga och enkla att installera själv.

Du kan också köpa en utkastblockerare, som är stoppat tyg som hindrar kylan från att sippra i fönster och dörrar. Dessutom bör du hålla gardiner och persienner stängda, utom när solljuset skiner direkt genom dina fönster.

2. Kontrollera dina element

Om dina element ger ett ”väsande” ljud ifrån sig är det ett tecken på att det är dåligt. Det är troligt att du hör luft som bubblar.

Om detta är dåligt ska du kontakta hyresvärden omedelbart. Det är en snabb och enkel lösning, men som hyresgäst bör du inte oroa dig för att byta ut dem själv.

3. Investera i en luftfuktare

Du behöver inte spendera mycket för att hålla ditt utrymme varmt. Fuktig luft gör att din lägenhet känns varmare utan att värma. Lägg till växter för mer fukt; som en bonus hjälper vissa sorter till att rena luften.

kallt i lägenheten
Luftfuktare

En luftfuktare gör att luften blir lättare att andas. På vintern är luften i våra hem torrare och upplevs kallare vilket resulterar i att man känner sig frusen, torr i ögonen, halsen och i näsan samt att huden känns irriterad och kliar. Lider du dessutom av astma innebär det att symtomen kan förvärras.

4. Klä dig i varma kläder

Det kan verka uppenbart, men du bör hålla dig varm klädd. Byt ut dina favorittröjor, tröjor och strumpor. Att hålla dig själv varm kommer också att spara pengar och energi eftersom du inte behöver ditt utrymme för att vara lika bra.

5. Värm upp rummen du använder mest

Har du ett extra sovrum, garderob eller annat utrymme som du inte använder så mycket? I så fall finns det inget behov av att slösa bort värme på dessa områden. Du kan försöka stänga ventiler och dörrar till dessa rum så att värme inte sprids där när det inte är nödvändigt.

6. Täck över kalla ytor

Trägolv är underbara av många skäl, men att hålla dig varm är inte en av dem. Mattor och mattor kan hjälpa till att fånga värmen. Mattor dubbelt så bra inredning, så hitta en du älskar som håller dig varm och binda ditt rum ihop.

Om du inte är intresserad av att investera i en matta kan du använda handdukar eller filtar för att täcka golvet när det är särskilt kallt.

7. Införskaffa ett el-element

El-element är inte direkt kostnadseffektiva, men de är till hjälp i en sista utväg situation. Om du absolut inte kan få din lägenhet tillräckligt varm kommer detta hjälpa dig.

Du kan flytta den till valfritt rum och det kommer garanterat att hålla dig varm. Men kom ihåg att aldrig lämna ett el-element utan tillsyn och stänga av den innan du lämnar eller somnar.

kallt i lägenheten
Kallt i lägenheten. Inte med denna.

Tyst och effektiv, även när fläkten går på högsta. Och med höga kundrecensioner.

  • Mycket prisvärd
  • Upp till 30kvm
  • Med inbyggd fläkt som sprider värmen snabbare.

Det var allt…

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill hjälpa oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Vill du läsa mer, rekommenderar vi:

Dela med dig av artikeln genom att trycka på knapparna nedanför. Gå till startsidan

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 5 / 5. Röster: 2

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *