Din luftfuktighet inomhus spelar roll!

luftkvalite relativ luftfuktighet inomhus
5
(2)

Att kontrollera ditt hems relativa luftfuktighet har fler fördelar än du kan ana..

Luftburen fukt påverkar hur behaglig du känner dig och olämplig fuktighet kan förstöra ditt hem och orsaka sjukdomar. Visste du till exempel…. att felaktig luftfuktighet kan göra så att du känner dig kall eller att de kliar eller till och med deprimerad?

Din luftkvalitet spelar roll, Inte konstigt att relativ luftfuktighet har fått mer och mer uppmärksamhet de senaste åren. Med tanke på att hemmet är det ställe vi tillbringar större delen av vår tid, därför är att upprätthålla en perfekt luftfuktighetsnivå en viktig del av att leva medvetet.

I genomsnitt tillbringar vi människor cirka 90% av våran tid inomhus och 65% av den tiden är vi hemma.

När du du läser vidare kommer du att upptäcka:

 • Hur olämplig luftfuktighet kan förstöra din hälsa och ditt hem
 • Hälsorisker och virus som trivs i hög luftfuktighet
 • Orsaker till överflödig fukt i hemmet
 • Vad är relativ fuktighet?
 • Hur man mäter fuktighet
 • Hur man förbättrar luftfuktigheten
God luftfuktighet inomhus = Luftkvalitet

God lufkfuktighet = Luftkvalitet

När det är fuktigt ute märker vi att luften är tjock och vi tenderar att svettas lätt. Vid överdriven luftfuktighet inomhus reagerar vi annorlunda. Det resulterar ofta i luftvägsinfektioner och allergier som leder till nysningar, hosta och klåda.

Faktum är att många sjukdomar antingen orsakas eller förvärras av dålig luftkvalitet inomhus. Några av symtomen på dålig luftfuktighet inkluderar trängsel i övre luftvägar, andning, trötthet, yrsel och vattniga ögon.

Allvarligare hälsoeffekter på grund av dålig luftkvalitet inomhus inkluderar: utslag, illamående, snabb hjärtslag, astmaattacker, värmeslag, muskelsmärta och ofta huvudvärk.

Felaktig luftfuktighet och deppresion

Vi är alla överens om att en fuktig doft, fuktiga fläckar, mögel och ruttet trä inte skapar den mest tilltalande atmosfären. Men är du medveten om att luftfuktigheten direkt påverkar ditt humör? Redan långt innan sådana tecken är synliga.

En studie av Persinger (1975) visar att det finns ”betydande negativa samband mellan relativ fuktighet och ditt ” humör ”, som representerar ett mått på lycka.”

En annan studie fann att fysisk styrka, att känna sig frisk, lycklig och social tillgivenhet är specifika aspekter av vårt känslomässiga välbefinnande som påverkades av relativ fuktighet.

Ditt hem riskerar också att förstöras

Hög luftfuktighet kan orsaka allvarliga skador på strukturer och levande varelser.

När luftfuktighetsnivån inomhus är för hög kan det manifesteras i trärötning, mögel, fuktiga fläckar och skadade möbler. Kostsamma skador orsakade av fukt som bygger upp sig över tid.

Äldre bostäder och lägenhetskomplex kanske inte är lika välutrustade med korrekt isolering och ventilation och är mindre energieffektiva. Sådana hem kan vara mer mottagliga för att hålla ett överskott av fukt.

Byggnader som är mer strukturellt sunda kan i allmänhet behålla rätt värme och fuktnivåer. Å andra sidan är moderna hem isolerade för att fånga upp värme och för att låsa ut kall utomhusluft.

Dessa superisolerade hem är fortfarande ett resultat av oljekrisen i mitten av 1970-talet när trenden att minska energiförbrukningen föddes. Nackdelen är att de håller överdriven fuktig, eller för torr luft, kvar inomhus. Eftersom luften förblir inomhus så gör även föroreningar som finns i luften.

Luftfuktighet inomhus
Luftfuktighet inomhus

Kända effekter av felaktig luftfuktighet

Medicinska studier indikerar att upprätthållande av ditt hem fuktighet mellan 30% och 55% begränsar överlevnaden för olika virus, inklusive influensa, polio, mässling och herpes.

Inte bara virus utan även svampar, kvalster, mögel och andra virus trivs med hög luftfuktighet.

Mitepopulationer blomstrar till exempel vid 80% relativ fuktighet men minimeras när den relativa fuktigheten är under 50%. De flesta svamparter behöver en relativ luftfuktighet på minst 60% för att existera.

Orsaker till förhöjd luftfuktighet

En mängd olika orsaker kan påverka luftfuktighet i hemmet. Från en fuktig källare, läckande eller droppande rör till ett läckande tak. Eller kanske är det dålig dränering? I de flesta fall handlar det helt enkelt om otillräcklig ventilation.

Vad är relativ fuktighet (rF)?

Fuktigheten är förångat vatten i luften. Den aktuella temperaturen tillsammans med mängden förångat vatten kallas relativ fuktighet (rF).

Varm luft håller mer vattenånga än kall luft. När luften innehåller så mycket ånga som den möjligen kan hålla för vad den aktuella temperaturen kan vara, är fuktighetsnivån hundra procent.

När luften har nått punkten att hålla hundra procent fuktighet, är det också känt som att nå sin daggpunkt och när luften har träffat sin daggpunkt blir vattendroppar eller kondens synliga på fönster, väggar och eventuellt andra föremål i hemmet.

Normal relativ luftfuktighet inomhus

De flesta negativa hälsoeffekter som orsakas av olämplig relativ luftfuktighet minskar genom att hålla inomhusnivåerna mellan 40% och 60%.

Om du bor i ett klimat där årstiderna förändras drastiskt från en till nästa, är det särskilt viktigt att veta hur du ska mäta och bibehålla de föreslagna fuktighetsnivåerna. Bortsett från relativ luftfuktighet bidrar också luftrörelser till termisk komfort.

Under sommarmånaderna har det noterats att den relativa fuktighetsnivån inte bör vara mer än 60% och under vintermånaderna cirka 30%.

Hur sparar man pengar genom att kontrollera rH

När jag var liten bodde vi i ett gammalt hus som alltid kändes trött och kallt. Det hade en smaklös lukt. Det fanns kondens på fönstren och även på sommaren var det inte trevligt. Mina föräldrarnas energiräkningar var skyhöga.

När det blir kallare utanför kommer den perfekta relativa luftfuktigheten inomhus att minska. Detta har att göra med det faktum att det finns en större skillnad mellan inomhus- och utomhustemperatur på vintern. Eftersom varm luft kan hålla betydligt mer fukt än kall luft och ger en högre inomhustemperatur.

Därför begär sådana förhållanden ett tillskott av fukt under vintern. Högre luftfuktighet kan också hjälpa dig att bli varmare, så när kondens inte är ett problem kanske du vill hålla luftfuktigheten inomhus lite högre. När luftfuktigheten är låg känner du dig kallare. Detta beror på att fukt som förångas från din hud framkallar en svalande effekt.

Att använda en luftfuktare gör att upplever klimatet som varmare och minskar behovet av värmesystemet.

Kontrollera luftfuktighetsnivån hemma

Är du intresserad av att köpa en luftfuktare rekommenderar vi denna mycket effektiv luftfuktare. Välj mellan såväl kall dimma som varm ånga via det riktbara ångutblåset. Den lättavlästa displayen visar både aktuell temperatur och luftfuktighet och gör det enkelt för dig att styra ditt inomhusklimat.

Hur mäter man luftfuktighet inomhus?

Förutom att använda luftfuktaren vi precis visade finns det ett enkelt test som kan göras med föremål som alla har hemma för att mäta om luften anses vara för torr eller inte.

Du bör genomföra detta test i ett separat område från köket, om du lagar mat eller bara har kokat kan resultaten kanske inte vara lika exakta som de skulle vara om det här testet hade utförts någon annanstans.

Det första steget är att ta ett glas med tre isbitar och fylla med vatten. När detta är klart, vänta totalt tre minuter och kontrollera sedan om det finns någon kondens som har bildats på utsidan av glaset. Om svaret är nej, är luften i ditt hem för torr.

Därför vill du köpa en luftfuktare. Du kan också till exempel ventilera tillfälligt mindre under dusch eller matlagning.

Vill du göra en mer exakt mätning?

Eftersom temperaturer utomhus och inomhus varierar, är det bästa sättet att mäta fuktighet med ett instrument som kallas en hygrometer. Hygrometrar, även kallat fuktighetssensor eller relativ fuktighetsindikator, mäter mängden kondens och avdunstning.

Det finns en hel del variationer av hygrometrar i olika prisklasser. De billigare modellerna är mekaniska och kan reagera mindre snabbt än digitala, batteridrivna modeller.

Den överlägset mest populära och mycket väl utvärderade luftfuktighetsmätaren är Geo Fennel FHT 100.

Luftfuktighetsmätare

mät luften inomhus
Geo Fennel FHT 100

Precis och lätthanterlig luftfuktighetsmätare till bra pris för övervakning av temperatur och luftfuktighet.

 • Mätområde luftfuktighet: 0-100 %RF
 • Noggrannhet luftfuktighet: ±2%RF
 • Noggrannhet temperatur: ±0,5°C

Fördelarna med rätt fuktighetsnivå

 • Mindre bakterier och virus
 • Mindre insekter och kryp
 • Minskad risk för allergier orsakade av dammkvalster och viruts
 • Mindre gifter,
 • Ökat allmänt välbefinnande (en trevligare atmosfär),
 • Färre resor till läkaren eftersom du är friskare,
 • Du kommer förmodligen att känna dig lyckligare
 • Lägre värmekostnader,
 • Ingen risk för skador på huset och möblerna. Eftersom du slipper mögel.

Tack för att du läste..

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan Eller om vill du läsa mer, rekommenderar vi:

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 5 / 5. Röster: 2

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *