Vad kostar en överlåtelsebesiktning?

vad kostar en överlåtelsebesiktning pris
4.5
(2)

Även om ytterliggare en utgift är det sista du vill ha när du köper ett hus, rekommenderar de flesta experter en professionell besiktning för att få en bättre uppfattning om vilket skick fastigheten är i och vilka problem som lurar. Vad kostar en överlåtelsebesiktning?

Vad kostar en överlåtelsebesiktning

Få en kostnadsfri offert för överlåtelsebesiktning..

En besiktning kan hjälpa dig att undvika potentiellt dyra överraskningar, som strukturella brister eller dolda skador. Även om det inte krävs enligt lag, kan köpare – särskilt förstagångsköpare – verkligen dra nytta av att en professionell ger fastigheten en grundlig undersökning innan de slutför ett köp.

”Eftersom ett bostadsköp är en mycket stor investering, kanske den största som någonsin kommer att göra, kan en liten summa pengar nu spara husägaren avsevärda pengar i framtiden”

En säljare som är desperat att sälja ett hus kan vara motiverad att dölja VVS-problem eller andra problem som kan förfölja dig senare. Säljare kan vara omedveten om dolda brister i sina hem – problem som du kanske inte vill ta itu med. ”Ett hem har inte en någon varningslampa. Saker kan vara fel som husägaren eller köparen ärligt talat inte är medveten om.

Vad kostar en överlåtelsebesiktning?

Priserna för överlåtelsebesiktning varierar mycket beroende på plats, samt storlek och ålder på ett hem. Överlåtelsebesiktningar kostar i allmänhet mellan 3000 och 5000 kronor. Förvänta dig att betala minst 4000kr för en besiktning från ett välrenommerat företag på ett genomsnittligt 2 000 kvadratmeter stort hem. Priset kan dock lätt öka till 5 eller 6 tusen-plus om du har ett större hem eller behöver ytterligare inspektioner, som mögel eller radon, som vanligtvis inte ingår. Andra faktorer som påverkar hur mycket en besiktning kan kosta är hur olika bostaden är och hur långt besiktningsmannen måste åka för att nå bostaden. Dessutom kan besiktningsmän med mer erfarenhet ta ut mer än de med mindre erfarenhet.

Genomsnittligt pris för 2000 m2

 • Högt 6000kr
 • Lågt 25000kr
 • Genomsnitt 4000kr

Hur lång tid tar en överlåtelsebesiktning?

En överlåtelsebesiktning tar vanligtvis tre till fyra timmar. Det är en bra idé att boka ett möte med en besiktningsmannen strax efter att du har undertecknat ett köpekontrakt så att du har rapporten innan uppsägningsperioden löper ut. Det är bäst att närvara vid besiktningen, så att du kan observera och ställa frågor eller ge information till inspektören. Inom en eller två dagar kan du förvänta dig att få en skriftlig rapport om tillståndet för hemmets strukturer och system, ofta med bilder på eventuella problem som inspektören kan ha sett.

vad kostar en överlåtelsebesiktning pris
vad kostar en överlåtelsebesiktning pris

Vad innehåller en överlåtelsebesiktning?

Besiktningsmannen kommer göra en noggrann okulär undersökning av fastighetens viktiga strukturer och system. [De] inkluderar vanligtvis en översikt över de fyra stora systemen i ett hem – struktur och grund, tak, VVS och elektricitet – tillsammans med inkluderade apparater och potentiella säkerhetsrisker.

Vattenskador

De kommer även kontrollera om det finns vatteninträngning i bostaden. ”Vatten på fel plats kan göra att ett hus blir obeboeligt. En vattenläcka kan få mögel att växa och trä att ruttna.

Taket

Besiktningsmannen kommer att utvärdera takets skick och kontrollera eventuella läckor. ”Det spelar ingen roll om taket är bra eller dåligt. Det finns inget incitament för inspektören att hitta ett problem, eller inte.

Elsystem

Många elektriska problem kan vara enkla och billiga att åtgärda om de upptäcks i tid. ”Men en billig reparation kan vara dödlig om den inte tas om hand omedelbart,” säger Lesh. Till exempel kostar en felaktig jordfelsbrytare (GFCI) bara cirka $10, så många tycker att det knappast är värt att rapportera om. Men elektriska stötar kan uppstå om en GFCI inte är installerad eller om den inte fungerar.

Det här är allt som en besiktningsman kommer att gå igenom vid en överlåtelsebesiktning:

 • Värmesystem
 • Luftkonditioneringssystem
 • VVS
 • Elektriska system
 • Tak
 • Vind
 • Synlig isolering
 • Väggar
 • Tak
 • Golv
 • Fönster
 • Dörrar
 • Fundament
 • Källare och strukturella komponenter

Vilka speciella besiktningar kan behövas?

Besiktningsmän kommer att rekommendera specialister till bostadsköpare för att ge insikt om eventuella r föremål som en inspektör inte fokuserar på. Dessa kan inkludera jord och geologiska förhållanden. Valfria inspektionstjänster som du kan lägga till inkluderar:

 • Radon
 • Asbest
 • Skadedjur

En konstruktionsingenjör eller grundläggningsspecialist kan till exempel rekommenderas för att ytterligare bedöma ett grundproblem. Specialisten kan ge förslag och rekommendationer om hur man löser problemet. Få en specialists åsikt innan du släpper ditt köpeavtal så att du kan använda det som ett förhandlingsverktyg med säljaren. Kostnaden för specialisternas bedömningar varierar kraftigt mellan olika områden och företag.

Vad kostar en överlåtelsebesiktning

Vad kostar en överlåtelsebesiktning? Få en kostnadsfri offer för just din fastighet..

Hur man väljer rätt besiktningsman?

Det bästa sättet att avgöra om en besiktningsman tar ut ett rimligt pris är att se vad andra inspektörer i ditt område tar betalt för hem som det du vill köpa – vissa publicerar sina avgifter på sina webbplatser. Oavsett om du anlitar en besiktningsman som rekommenderas av din fastighetsmäklare eller en du hittar på egen hand, rekommenderar vi att du ber om eventuella certifieringar. Du kan också be att få se en provrapport för att få en uppfattning om hur noggrann besiktningen är. En exempelrapport som indikerar en mer noggrann inspektion kan motivera en besiktnings högre pris. I slutändan kan pengarna du lägger på en överlåtelsebesiktning spara dig mycket, oavsett om du använder informationen för att förhandla med säljaren eller helt undvika en dålig affär.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste. Hoppas att du lärde dig något om vad kostar en överlåtelsebesiktning pris. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.5 / 5. Röster: 2

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *