Hur gör man för att ta bort kakel?

ta bort kakel 1
4.2
(5)

Kakel är ett populärt val för väggar i kök och badrum, eftersom de är tåliga och lätta att underhålla. Men så småningom kan dock slitage visa sig, eller så kan plattorna helt enkelt bli föråldrade. Så, det bästa sättet att blåsa nytt liv är att ta bort dem.

Det här inlägget kommer att fokusera på just det, så läs nedan för att lära dig hur du tar bort kakel från väggar på ett enkelt sätt och utan att orsaka några betydande skador på ytan under.

Vad kostar det att ta bort kakel?

Få upp till 5 prisförslag GRATIS, utan krav på att tacka ja.

Är det svårt att ta bort väggplattor?

Det krävs inte för mycket skicklighet, men du bör ha lite tålamod. Var medveten om att du ibland kan behöva reparera väggen efteråt för att uppnå den jämna finishen innan du lägger om ytan med dina nya snygga och trendiga kakelplattor. Med det sagt, ju mer tid och ansträngning du investerar i att ta bort plattorna, desto mindre tid kommer du att lägga på att förbereda väggen efteråt, det är säkert.

Den goda nyheten är att borttagning av kakel från väggar inte kräver en omfattande renovering. Beroende på projektets storlek kan arbetet ta en dag eller två, och du bör veta att dessa 48 timmar kan vara röriga! Att ha rätt verktyg och vara mentalt förberedd borde vara tillräckligt för att få jobbet gjort. De verktyg och material du kan behöva för jobbet är:

  • Säkerhetsglasögon
  • Hårda skyddshandskar
  • Dammmask
  • Hammare
  • Kofot
  • Bladskrapa
  • Såg eller injekteringsfräs
  • Kakelskärare
  • Skruvmejsel eller mejsel
  • Brukskniv
  • Stor soppåse
  • Varmluftspistol (tillval)

Är det något du behöver köpa? Hos Beijer bygg hittar du allt du behöver och lite till! Tryck på länken för att komma till deras sortiment..

Förberedande åtgärder för arbetsområdet

Överväg att skydda alla föremål och ytor i närheten och täck områden som skärvor av trasiga plattor som kan skada. Oavsett om du ska ta bort kakel i köket eller badrummet, här är förberedelsesteg du behöver följa: Om du tar bort dina badrumsplattor, täck över badkaret och alla porslinsbeslag och inventarier. I köket, ta ut alla avtagbara lätta möbler ur rummet och skydda bänkskivorna, skrymmande apparater och eventuella kökshyllor med ett robust material som kartong eller bubbelplast. Täck även eventuella avlopp och diskhål (i både kök och badrum) mot igensättning, då damm och små partiklar lätt kan hamna i rören. Glöm inte att skydda golvet, vare sig det är laminat, lövträ eller natursten. Lägg bara en gammal filt eller matta som du inte längre använder ovanpå för att lägga till lite extra dämpning eftersom tunga krossade plattor kan skada ytan.

Det kan även vara en bra idé att stänga av strömmen till eventuella eluttag på väggen. Det sista du vill är att skada dig själv, eller hur? Så, du har förberett ditt arbetsområde. Förbered nu din skyddsutrustning. Bär tåliga arbetshandskar mot oavsiktliga skärsår, knäskydd, skyddsglasögon och en skyddsmask mot damm som oundvikligen flyger runt.

Viktigt: Att ta bort kakel från en vägg är inget skämt, så det är viktigt att använda säkerhetsutrustning. Om du har astma eller allergier kanske du vill fundera en extra gång om du ska ta bort plattorna själv och överväga att ringa en professionell. Din säkerhet och ditt välbefinnande bör alltid vara första prioritet.

ta bort kakel
Ta bort kakel

Hur man tar bort kakel (steg-för-steg)

Kort sagt går hela processen i tre steg – borttagning av fogmassa, plattor och lim.

Det här kan vara bra att nämna: Om ditt hus byggdes före 1970, finns det en stor chans att det har använts bly i färger och lacker. Bly blir farligt när det splittras och särskilt skadligt för barn. Så om delar av väggen du arbetar på har målats (även om de målats om vid ett senare tillfälle med en blyfri produkt), köp ett testkit för bly eller få professionell hjälp att ge dig råd om de potentiella resultaten. Dessutom kan vissa äldre hus innehålla det hälsofarliga materialet asbest, särskilt i väggcement i kök och badrum.

1. Ta bort injekteringsbruket

Att ta bort fogmassan är förmodligen den mest tidskrävande delen av jobbet, men när det görs väl – det kommer att spara dig den skrämmande ansträngningen att bryta brickorna bit för bit senare. En värmepistol eller en fön hjälper till att mjuka upp fogmassan. Använd sedan en verktygskniv för att skrapa bort den och se till att du tar bort den ner till väggen. På så sätt kommer du att isolera varje platta för att sedan hoppa ut lättare utan att orsaka ytterligare skada på väggen. Du vill jobba så snabbt som möjligt för att lämna väggen efter dig snygg och jämn. Proffstips: Du behöver inte ta bort hela raden av injekteringsbruk utan bara tillräckligt så att distansklackarna är synliga. Ju mer effektivt du arbetar, desto mindre skrämmande blir jobbet.

2. Ta bort plattorna från väggarna

För en hel vägg av plattor, börja med att knacka på hörnen på några plattor för att lokalisera eventuella lösa kanter. Detta kommer att vara din utgångspunkt. Skjut sedan mejseln bakom plattan och ge den ett lätt slag med hammaren för att applicera tryck och få plattan att lossna från limmet. På så sätt kan du ta ner dem utan att gå sönder dem. Den första brickan är vanligtvis svårast att ta ut, men de andra brickornas exponerade kanter kommer att göra resten av jobbet mindre ansträngande när de tagits bort. För att notera här, tipsen ovan hjälper dig att ta bort plattor från gipsskivan utan att bryta dem. Proffstips: Om möjligt, låt någon bära tjocka handskar för att hjälpa dig fånga brickorna när de lossnar – du kan återanvända dem senare. Genom att återanvända och reparera kommer du att spara och minska avfallet på samma gång.

3. Bryt brickorna

I det olyckliga scenariot, där brickorna sätts direkt i murbruket, måste du bryta dem i bitar. Bär en skyddande ögonmask – porslinsplattor kan gå sönder i extremt vassa bitar. Försök att bryta brickorna från sidan med en hammare och mejsel för att minska antalet skärvor. Arbeta i horisontella linjer.

4. Rensa bort limmet och eventuella rester

Att få bort allt lim och injekteringsbruk från väggen kan se ut som ett omöjligt jobb, men du kan använda en kall mejsel, brukskniv eller kakelskärare för att ta bort resterna. Du skulle vilja se till att väggen eller gipsskivan är plan och jämn för att lägga de nya plattorna. Klipp också av distansklackarna med hjälp av en klippare eller tång. Du kan tycka att hela processen är skrämmande och potentiellt farlig. Men om du är osäker på att du kan slutföra jobbet överväg att ta in ett proffs

Ta bort kakel – takeaways

Förberedelser – både mentalt och verktygsmässigt är vägen att gå när man bestämmer sig för att ta bort kakel på egen hand. Med hjälp av hammare, mejsel och skyddskläder är du redo att skrapa bort din badrums- eller köksvägg från de gamla kakelplattorna. Underskatta aldrig vikten av skyddskläder och ge dig själv tillräckligt med tid för att slutföra jobbet utan att bli ett nervvrak.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste hoppas att du fick lära dig lite mer om att byta hängrännor. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan, om vill du läsa mer, rekommenderar vi att du kikar här.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.2 / 5. Röster: 5

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *