Vad kostar en husbesiktning?

vad kostar en husbesiktning
4.5
(2)

Det här inlägget är i sammarbete med Independia.

Hur mycket kostar en husbesiktning? En typisk husbesiktning kostar i genomsnitt 8000kr med ett vanligt intervall mellan 5 och 15 tusen kronor beroende på husets storlek och komplexitet men också vad besiktningen innebär och vad som kommer besiktigas.

Vad kostar en husbesiktning?

Få upp till 5 prisförslag, Helt GRATIS utan krav på att tacka ja.

Att köpa ett hem är en enorm investering – och du kan inte exakt förlita dig på säljarens rekommendationer för att få en känsla av eventuella problem som kan dyka upp efter att du har flyttat in och investerad en hel hög med pengar. Husbesiktningar är ett viktigt steg i processen. Som köpare kanske din långivare kräver att du får en tredjepartsinspektion för att kvalificera dig för ett lån. Men de flesta fastighetsmäklare rekommenderar en inspektion, för ditt eget skydd. Du kan behöva betala detta själv eller så kan det inkluderas.

Hur mycket kostar en husbesiktning?

Medan de genomsnittliga besiktningskostnaderna för ett enfamiljshus i allmänhet kommer att kosta runt 5 – 10 000 kr så beror det exakta priset på storleken på huset, var du bor och vad du vill inspektera. Ett äldre hem kan exempelvis kosta mer att inspektera. Eller en besiktningsman kan behöva spendera mer tid på ett hus med uppenbara brister, vilket kan kosta dig mer. Men allt som allt, var säker på att – kostnaden för en besiktningsman är en droppe i havet jämfört med den ekonomiska turbulensen som dessa inspektioner kan spara dig på vägen.

Vill du lära dig mer om besiktningar och se till att du får ut mesta möjliga av din inspektion.

Vad gör en besiktningsman?

En professionell besiktningsman, är utbildad i att veta exakt vad som är viktigt och brådskande. Dem kommer använder icke-invasiva metoder och ibland invasiva metoder för att gå till botten med var det finns problem. Men var noga med vad som ingår, du bör alltid ta reda på i förväg vad som är inkluderat i besiktningen och vad som inte ingår. I slutet av besiktningen får du en rapport med de problemområden som han eller hon hittade tillsammans med foton. Se till att följande områden är täckta för att undvika framtida problem och dyra renoveringar:

 • Husets dokumentation. Så som bygglov, ritningar, eventuella renoveringar.
 • Eventuella vatten- och mögel-problem
 • Struktur för fundament, fönster eller dörrproblem
 • Problem med röta, förfall och dränering
 • Takets struktur och takpannor
 • VVS och elektriska system

Det här kan också vara bra att ha med:

 • Tätskikt i badrum
 • Rökkanaler
 • Eldstäder
 • Avloppssystem
 • Asbest
 • Vitvaror
 • (Eventuell radonmätning)

Hur lång tid tar en husbesiktning?

En besiktning av ett typiskt hus tar två till tre timmar; besiktningar för större bostäder med mer kvadratmeter eller till exempel med komplexa system tar längre tid och kostar mer. En besiktningsman kanske kan inspektera en liten lägenhet eller husbil på kortare tid. En besiktning kan kosta mer eller mindre beroende på hemmets kvadratmeter och de föremål som måste täckas vid inspektionen.

”Huset kan ha två eller flera värmesystem, flera varmvattenberedare och fler badrum.”

Det som inte gör någon skillnad i priset är besiktningens noggrannhet, den slutliga skriftliga rapporten och de foton som besiktningsmannen levererar till kunden. Dessa bör vara fullständiga för alla besiktningar- inte extra. Du, köparen, ska inte betala en extra avgift för dem.

Om någon säger att du kommer att få en mer grundlig inspektion, är det bara bluff. Och kom ihåg: Om du inte har en skriftlig rapport, har du ingen besiktning.

Hur får du ut det mesta av en besiktning?

Som en potentiell köpare är en besiktning ditt auktoritativa bevis på egendomsproblem. De flesta hemköpsavtal är beroende av resultatet av en besiktning. Och eventuella fel som uppstår och som direkt strider mot besiktningsrapporten kommer att täckas av försäkringsbolag eller säljaren, d.v.s. du slipper betala för det. Vårat råd är därför att ALLTID besiktiga husets mest vitala funktioner.


Tack för att du läste!

Som alltid, tack för att du läste  Hoppas att du lärde dig något om vad kostar en husbesiktning. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.5 / 5. Röster: 2

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *