Hur mycket kostar en arkitekt?

vad kostar en arkitekt
3.3
(3)

Det här inlägget är i samarbete med Codesign.

Oavsett om du lägger till ett badkar, förstorar ett kök eller fördubblar storleken på ditt hus med en utbyggnad, innebär det vanligtvis pengar, mycket planering och ofta mer än lite stress. Det kan också väcka många frågor utöver design och andra val, till exempel vilket kakel som ska användas på det nya badrumsgolvet. En av dessa frågor är vanligtvis: Ska jag anställa en arkitekt? Och vad kostar en arkitekt?

Ofta ses en arkitekt som en lyx – och det kan vara en kostsam en. Du kan slutföra en mästerlig ombyggnad – till och med en stor – utan arkitekthjälp. Du kan vanligtvis, det vill säga om du eller din byggare har en talang för design, om du har en tydlig uppfattning om vad du vill ha, och om du (eller din byggare eller någon du känner) kan ta fram planer som uppfyller alla lokala byggmyndigheters regler. I alla dessa situationer kan du klara dig utan en arkitekt. Men så finns det en annan fråga du kan ställa, ”Vill jag verkligen?”

Vad kostar en arkitekt?

Arkitekternas avgifter varierar kraftigt beroende på projektet, arkitektens erfarenhet och anseende. Dels på jobbets storlek och komplexitet. Det bästa du kan göra är att prata med flera arkitekter och bilda dig en uppfattning om kostnaden för att utforma ditt specifika projekt. Och som med alla professionella tjänster är den billigaste offerten inte nödvändigtvis det bästa.

Avgifter per timme

Vissa arkitekter tar ut en fast avgift per timme. Om ditt projekt är relativt litet och du redan vet vad du vill ha designmässigt och förväntar dig lite revisioner kan det här vara vägen att gå. Det kan också vara smart att sätta ett tak på antalet timmar. Om du anställer ett företag (i motsats till en enskild arkitekt) kan timpriset variera beroende på vem som hanterar ditt projekt. Om det är företagets bästa arkitekt kan priset vara mer än dubbelt så högt som för ung arkitekt eller designer med bara några års erfarenhet.

Procent av byggkostnader

En annan metod är att ta ut en procentandel av projektets kostnad, vanligtvis mellan 5% och 15% för nybyggnation och 15% till 20% för ombyggnader. Eftersom det handlar om att hantera befintliga problem är ombyggnader ofta mer komplicerade än nybyggen.

Fakturering på kvadratmeter

Vissa arkitekter tar ut en kostnad per kvadratmeter. Återigen varierar denna ränta avsevärt och kommer vara svårt att fastställa i de tidiga stadierna. Om ditt projekt är litet, till exempel en köksrenovering, måste kvadratmeterkostnaden vara tillräckligt hög för att göra det värt arkitektens tid. • Kombinationsavgifter och fasta avgifter. Vissa arkitekter kombinerar metoder, de kan ta betalt per kvadratmeter och per timma. Andra beräknar en fast avgift för projektet som helhet. En fast avgift ger dig fördelen att veta exakt vad du ska betala, men se till att du vet från början exakt vad avgiften täcker. Det kommer att anges i kontraktet.

Finansieringstips:

När du väljer att anställa en arkitekt måste du skriva ett kontrakt. Kontraktet innehåller vanligtvis arbetets omfattning, vilka tjänster arkitekten kommer att tillhandahålla, schemat för projektet, hur mycket arkitekten kommer att få betalt och när. Kontrollera om avgiften du betalar inkluderar kostnaden för att upprätta planer eller om du måste anställa en separat föredragande. Detta steg kan ta upp till hälften av dina totala designkostnader. Platsundersökningar, 3D-modellering och andra tjänster kan medföra extra kostnader. Se också till att du förstår hur designrevisioner kommer att påverka arkitektavgiften, eller om ett visst antal revisioner ingår. Avtalet specificerar också vem som äger planerna – det är vanligtvis arkitekten. Det kommer inte att vara ett problem om du och arkitekten skiljer sig innan projektet är klart. I så fall vill du veta om du har rätt att ändra befintliga planer och slutföra huset på egen hand eller med en annan arkitekt. Vill du anställa en arkitekt i stockholm kan vi varmt rekommendera Codesign.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste  Hoppas att du lärde dig något om vad kostar en arktitekt. Vill du anställa en Arkitekt stockholm? Ta kontakt Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 3.3 / 5. Röster: 3

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *