6 faktorer att överväga innan du köper hus

flytta till hus
4.5
(2)

Medan alla vet att priset är det viktigaste finns det många ytterligare överväganden att göra när man letar efter ett nytt hem. Och de flesta köpare slutar förfina sina kriterier när de börjar. I slutändan bör dina kriterier baseras på din personliga livsstil och dina behov. Oavsett vad du letar efter, här är några allmänna faktorer som du bör överväga för att du ska vara nöjd med det hem du köper under en överskådlig framtid.

1. Sök efter rätt pris

Priset kommer i slutändan att diktera vad du kan eller inte kan köpa. Även om det kan vara roligt att titta på bostäder över din prisklass, är det inte en bra användning av din tid- och det kan leda till hjärtsorg när du inser att det inte är ekonomiskt genomförbart. Trots detta fann vi att under 55% av köparna under 2019 stannade på budgeten, medan 26% gick över sin ursprungliga budget.

2. Prioritera platsen

Rapporten från 2019 avslöjade att 24% av köpare tyckte att det var svårt eller extremt svårt att hitta ett hem på önskad plats. Om du inte hittar eller har råd med ett hem i ditt perfekta område kan du ställa dig själv några frågor för att hitta en plats som passar din livsstil, behov och budget. Kom ihåg – platsen för ditt hem kan inte ändras, så ta dig tid att verkligen identifiera ett område där du kommer att bli lycklig. Närhet till centrum, Inte överraskande har bostäder närmare centrala stadsdelar bättre återförsäljningsvärde. Tillbringa lite tid på att utforska området, kolla in närliggande parker och ta reda på vilka slags attraktioner som finns i närheten. Alternativt, om du är någon som gillar ett mer ensamt liv och inte har något emot att köra, kan du prioritera ett hem som erbjuder mer integritet. Skolans kvalitet Om du har barn (eller planerar att få barn i framtiden) vill du att de ska få bästa möjliga utbildning. Att kolla in skolområdets betyg är en utgångspunkt, men du bör besöka de lokala skolorna.

3. Tänk långsiktigt

Enligt statistiken stannar den typiska husägaren i sitt hem i 14 år innan han säljer. När du letar efter ett hem, tänk inte bara på dina omedelbara behov. Se till att det hem du väljer kommer att uppfylla dina långsiktiga mål så att du inte behöver flytta igen inom en snar framtid. Om du planerar att utvidga din familj inom en snar framtid, se till att det nya hemmet rymmer dina planer, oavsett om det är ett extra rum för en ny bebis, ett rum för föräldrar eller ett gästsovrum. Detsamma gäller om du planerar att minska eller om du har ett vuxet barn som snart flyttar ut. Om du har en hund (eller planerar att skaffa en), har barn som behöver en säker plats att leka eller är en ivrig trädgårdsmästare, vill du se till att hemmets utomhusutrymme uppfyller dina behov. Många köpare letar efter ett hem som är klart att flytta in, så att de kan undvika dyra reparationer och uppdateringar (särskilt direkt efter att de flyttat in). Men samtidigt är det trevligt att kunna lägga till lite personlig känsla för att få ett hus att känna sig som hemma. Om du vill lägga till lite av din egen stil, se till att undvika bostäder som du inte kan ändra tillräckligt för att passa dina önskemål.

Helst bör ditt nya hem förbättra din nuvarande livsstil. När du utvärderar hus, överväga dina hobbyer och vad som gör dig lycklig. Till exempel, om du älskar att spendera tid utomhus vill du antagligen ha ett hem med en trevlig trädgård. Om du älskar att laga mat, kanske ett trevligt, stort kök finns på din önskelista. Och tänk på din nuvarande livssituation: Vilka saker önskar du var annorlunda?

4. Bedöma egenskapens tillstånd

Alla hemrenoveringar är enkla, men i verkligheten är de allt annat än. Om du aldrig genomgått en renovering, kanske du vill undvika ett hem med renoveringsbehov. Kostnaderna kan snabbt öka, och om hemmet behöver strukturellt arbete kan det försena din inflyttning och orsaka onödig stress. Här är de tre huvudkategorierna av fastighetsvillkor.

Inflyttning redo. Ett inflyttningsfärdigt hem är nytt, nära nytt eller har nyligen renoverats.

Mindre renoveringsbehov. Ett hem som behöver mindre renoveringar kan ha kosmetiska problem som du vill ändra, eller ha några daterade system som kan uppdateras för energibesparingar. Läs mer om mindre kosmetiska detaljer nedan.

Totalrenovering: Ett hem som behöver större reparationer är vanligtvis prissatta lägre på grund av det arbete som behöver göras. En uppsida till en större renovering är möjligheten att anpassa hemmet efter din smak. Kom ihåg att avkastningen på investeringen för en större renovering inte är 100%, och du riskerar en försenad inflyttning om reparationerna är mer omfattande än förväntat. Kontrollera kostnaden för dyra system. Se upp för följande kostsamma problem: Skadat tak, mögelproblem, radon eller vattenskador, gammal isolering, sprickor i husbyggnaden eller VVS-frågor.

5. Fokusera inte på mindre kosmetiska detaljer

Inget hus är perfekt, så försök att inte hänga upp dig på små brister. Ta till exempel inte bort ett hem från din lista bara för att du inte gillar färgen på interiören. Kosmetiska förändringar är ganska enkla och prisvärda att göra. Låt inte följande mindre problem hindra dig från att köpa ett hus som du annars skulle älska: När du deltar i utställningar och öppna hus eller till och med när du bara bläddrar igenom bilder online är det lätt att bli distraherad av röran. Försök att inte ägna så mycket uppmärksamhet åt säljarens saker – allt kommer att tas bort när du flyttar in. Ansträng dig för att föreställa huset som en tom duk för alla dina tillhörigheter.

6. Håll dig till dina måsten

Det är stor skillnad mellan önskemål och behov, så skapa två olika listor när du söker efter ett hem. Till exempel kan en kortare pendling vara ett måste, men smarta hemfunktioner är trevliga att ha. Praktik och funktionalitet bör alltid prioriteras. Saker att tänka på när man köper ett hus: behov kontra önskemål Till exempel kan din lista med behov se ut så här.

Behov: kortare pendling Behov: specifikt antal sovrum och badrum Behov: parkering

Vill ha: uppdaterad kök Vill ha: övervåningen tvättmaskin och torktumlare Vill ha: smarta hemfunktioner

GLÖM INTE..

Och glöm inte hemförsäkringen. Kika på exempelvis villaförsäkring.se för att skydda dig och ditt hus mot olyckor som kan uppstå.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste  Hoppas att du lärde dig något om faktorer att överväga innan du köper hus. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.5 / 5. Röster: 2

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *