Enklaste sättet att handikappanpassa ett hus

handikappsanpassa hus
4.7
(3)

Det här inlägget är i sammarbete med ABC Solutions.

Oavsett om du eller någon i din närhet sitter i rullstol kan det vara en bra idé att lära sig mer om hur man gör hemmet mer rullstolsanpassat för vänner och familj med funktionshinder.

Vi erbjuder dig en kort lista med några förslag för att förbättra kvaliteten på vardagen för en handikappad person som du bryr dig om.

Hur mycket kostar det att göra ett hus rullstolsanpassat?

Det beror på det allmänna tillståndet i ditt hus. Du kanske redan har täckt huvudpunkterna, eller så kan det behövas en grundlig renovering. Se till att följande villkor är uppfyllda:

 • Åtkomst genom ytterdörren med rullstol är möjlig.
 • Alla dörrkarmar är tillräckligt breda. (Minst 70cm breda)
 • Att golvet är beständigt.
 • Tvättrummet är åtkomligt.
 • Köket är åtkomligt.

Hur man gör ett hus tillgängligt för rullstolar?

Installera en handikappsramp. Om det finns trappor behöver du definitivt en ramp och räcke från båda sidor. Bredda dörrkarmar. Det är viktigt att vara säker på att rullstolen enkelt kan passa genom alla dörrar i ditt hus. Standardrullstolar är 635 mm (25 tum) breda och bekväma åtkomstdörrar ska vara runt 900 mm (35 tum) breda. Om dörren är för smal måste du bygga om. Ibland räcker det med att ta bort dörrkarmen.

Ta bort trösklarna. För att rullstolen ska kunna komma i varje rum utan hinder bör du ta bort alla dörrsteg och i princip alla ojämna delar av golvet. Sätt ett nedre kikhål. Om du har för vana att titta igenom kikhålet när någon ringer på dörrklockan skulle det vara en bra idé att placera den i ögonhöjd hos en person i rullstol. För större självständighet, säkerhet och din sinnesro är det en fantastisk idé att installera wi-fi videodörrklocka.


Vilken typ av golv behöver du?


För att kunna använda rullstol utan problem behöver du rätt golv som inte slits för snabbt. Här är några tillförlitliga exempel.

 • Trägolv. Inte bara vackert och elegant, utan också ett av de mest hållbara materialen som kommer att tjäna i många år framöver.
 • Laminatgolv. Laminat är också ett vackert material att se på och mycket slitstarkt.
 • Keramiska plattor. Det bästa golvet för kök och badrum på grund av deras vattentålighet. Se bara till att de är 5 cm i diameter (0,78 kvadrattum), eftersom större plattor är lättare att knäcka.
 • Vinylgolv. Ett annat bra vattentåligt och hållbart alternativ. Lika lätt att installera som laminat.

Hur gör man ett badrum rullstolsanpassat?

Eftersom inte alla badrum som standard är anpassade för rullstolsanpassning, kan det vara bäst att konsultera ett renoveringsföretag för en fullständig designmake-up. De viktigaste delarna av ett rullstolsanpassat badrum är:

 • Utrymme för vändning. Badrummet behöver ledigt utrymme på minst 1500 mm (59 tum) så att en rullstol skulle kunna vända 360 grader.
 • Utrymme framför toalettskålen. Det måste finnas ett fritt utrymme på minst 1200 mm (47 tum) framför toalettskålen.
 • Lågt handfat. Standarden för tvättstället ska vara cirka 800 mm (31 tum) ovanför golvet, men detta kan anpassas efter personens höjd i rullstol.
 • Handtag i duschen för att hålla balansen.

Hur gör man ett rullstolsanpassat kök?

Precis som med badrummet skulle köket behöva göras enligt vissa standarder.

 • Cirkulationsutrymme på 1500 mm (59 tum) för enkel vridning. Precis som i badrummet måste köket måste vara rymligt för enkel navigering.
 • Låga arbetsytor. Alla diskar, inklusive diskbänken, ska vara lätta att använda från sittande ställning. Deras höjd från golvet bör vara ungefär 600 mm, men det kan anpassas till individen.
 • Baslagringsenheter. Eftersom det är svårt att nå skåp måste förvaringsenheter göras precis ovanför marken. För detta måste de vara kompakta och tillräckligt breda för att hålla alla hushållsprodukter och köksbestick.
 • Placering av låg apparat. För att kunna använda ugnen, spishällen, tvättmaskinen, diskmaskinen bör de alla vara modeller med sidoöppning och manövrering, samt vara inom räckhåll.
 • Uttag och brytare inom räckhåll för en arm. Installera båda i rätt höjd.

Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste  Hoppas att du lärde dig något om handikanpassning. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.7 / 5. Röster: 3

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *