Vad kostar det att måla om?

vad kostar det att måla om
4.5
(2)

Den genomsnittliga kostnaden för att måla om i ett medelstort rum är 2000 – 5000 kronor, inklusive material som varierar beroende på ditt val av färg. Observera att priset bara handlar om att måla om och förutsätter att väggen är i gott skick utan att vara i behov av reparation.

Räkna med att betala 600kr per timma för en målare ink moms. Med rot blir det alltså runt 300kr per timma.

Vad kostar det att måla om?

Få upp till 5 prisförslag GRATIS. Utan krav på att tacka ja.

Att måla om ett medelstort rum tar i genomsnitt 1 dag att slutföra men kan ta längre tid i rum som är komplicerade eller i de som behöver renoveras.

Måla om kostnad

Rum på 10 kvm, bara målning4-6 timmar
20 kvm rum, bara målning1 dag
30 kvm rum, bara målning1-2 dagar
50 kvm rum, bara målning1-2 dagar
Rum på 10 kvm ink väggarbete1 dag
20 kvm ink väggarbete2 dagar
30 kvm ink väggarbete2-3 dagar
50 kvm ink väggarbete3 dagar

Att måla om ett rum kommer att fräscha upp det, men för att avsluta rummet kan det var snyggt att också fräscha upp de andra ytorna som dörr- och fönsterramar och golvlister. Dörrarna själva behöver också uppmärksamhet om de är målade och inte naturliga. Glöm inte taket heller, ett omålat tak kommer att se hemskt ut bredvid nymålat och ljusvitt träarbete!

Hur mycket målarfärg behövs?

För att uppskatta den faktiska kostnaden måste du först bestämma vilken färg och hur stort ditt utrumme är. Du behöver räkna ut hur många liter målarfärg du behöver köpa.

Mät upp ditt utrymme, mät hur bred väggen är och hur hög. Gör likadant för samtliga väggar du ska måla om. I slutändan kan du bedömma hur många kvm (kvadratmeter) det är du behöver.

Vad kostar målarfärg?
Man betalar per liter, varje liter räcker generellt till 8kvm. 10 liter bör därför räcka till upp till 80 kvm. En hink med 10 liter målarfärg brukar kosta mellan 500 och 2500 kronor beroende på kvalitet och fabrikat

Olika målarfärger.
Kan man inte köpa målarfärg på Rusta? Jo, visst. Anledningen till att många proffesionella målare väljer färger av högre kvalitet är dels att täckningen är mycket bättre och dels att resultatet över tid ofta är bättre än många andra lågpris fabrikat. En målare vill inte gärna åka tillbaka pga av gnälliga kunder och att färgen börjar släppa.

Att tänka på vid ommålning:

Golvet / mattorna måste täckas för att skydda dem från klister och eventuell målning som görs samtidigt. Om du får in en entreprenör för att utföra arbetet bör du alltid kontrollera att förberedelser som att flytta alla dina möbler ingår i priset eller inte. De flesta målare och dekoratörer förväntar sig faktiskt att husägaren flyttar alla möbler och andra föremål in i mitten av rummet och ger dem enkel åtkomst till väggarna så att de kan börja arbeta.

Underarbete. Vad gäller i ditt fall? I vissa särskilda fall går det bra att måla över gamla tapeter, men tänk på att aldrig måla med ljus färg över en mörk nyans, det kommer synas igenom och kommer kräva desto fler täckningar.

Vilken finish ska målarfärgen ha?

  • Helblank yta är den mest ljusreflekterande av valet av färg och är lätt att tvätta. Perfekt för träklädsel, skåp och dörrar.
  • Halvblank yta är något reflekterande, hållbar och hjälpsam i områden som behöver rengöras regelbundet. Perfekt för kök, badrum, garderobsdörrar.
  • En halvmatt finish har bara lite glans så att den är lätt att rengöra. Perfekt även för områden med mycket trafik som barnrum, kök, vardagsrum, entréer och korridorer.
  • En matt finish absorberar ljuset istället för att reflektera det, så de fungerar bra på väggar med ojämnheter. Perfekt för sovrum och ojämna väggar eller väggar med struktur.
vad kostar det att måla om

Hur målar man?

Att måla om verkar vara ett av de jobb som människor har en viss ”talang” för! Om du aldrig har gjort det förut. så lovar jag dig, det är mycket svårare än det ser ut. Speciellt att få en bra finish och det finns många saker som kan gå fel och bli ojämt, bilda blåsor, rynkor och ojämnheter. Det är en färdighet som behöver övning och även då verkar vissa människor naturligt mycket bättre än andra.

Att måla om är naturligtvis ett jobb som du kan ta dig an själv om du känner dig självsäker. Det kan dock vara dålig ekonomi att försöka måla om ett rum om du inte är säker på dina kunskaper, målarfärg är som sagt dyrt.

Att veta när man ska måla, hur många gånger och om det behöver grundfärg är en annan sak som kräver erfarenhet och kunskap.

Förbered väggen

Innan du börjar måla kan det vara en bra idé att tvätta alla väggar med ett kraftigt rengöringsmedel. Att ta bort smuts och fett gör att färgen fastnar bättre.
Slå ner alla eventuella spikar som du hittar på väggarna. Fyll hålen och sprickorna med spackel och ta bort uttagen.

Använd sedan maskeringstejp och gå över lister och runt uttagen för att se till att alla kanter blir rena och snygga när målningen är klar. Om du har planerat att måla om taket är det bäst att börja med eftersom eventuell spill kan målas över på väggarna medans det är svårt att splilla uppåt på taket.

Börja måla!

Var noga med att röra om ordentligt i färgen med en färgpinne innan du börjar. Fyll rullfacket lite över halvfullt med färg – för mycket färg i brickan kan spilla över. Ladda rullen med färg från färgbrickan och rulla på väggen med långa drag. Ladda med ny färg och starta en ny rad som överlappar den föregående. Fortsätt med långa drag. Valsens kanter tenderar att lämna färglinjer. Rulla tillbaka över linjerna och blanda in dem med resten av färgen.7

Och inte minst! Det är viktigt med bra ljus medans du målar, naturligt ljus är det bästa.

Tapetsering vs målning

Målning är ett populärt alternativ till tapetsering och kan vara en kostnadseffektiv och professionell finish i nästan vilken vägg som helst. Men är de det bästa alternativet? Målarfärger finns i ett stort utbud av färger, nyanser och finish nuförtiden – men det gör tapeter också!

Fördelar med tapetsering

  • Täcker över mindre sprickor och hål i gipsen
  • Färg kan snabbt blekna och visar tydligare slitage från möbler, barn eller husdjur
  • Kan hålla så mycket som tre gånger längre än att måla
  • Tapeter erbjuder moderna strukturer och mönster som kan ge mer djup och värme än färg

Nackdelar med tapetsering

  • Målning är i allmänhet både billigare och snabbare.

Den största enskilda nackdelen med tapeter är svårigheten att ta bort dem när du bestämmer dig för att dekorera om. Det brukar ofta ta längre tid att ta bort tapeter från ett rum än att renovera det! Tapet är inte bra i fuktiga områden som badrum eller till och med i vissa köksområden eftersom fukten kan få tapeten att lossna från väggen.

Men även om tapetsering är dyrt kan du använda tapeter bara på en enda ”fond” vägg i rummet för att minska tiden och kostnaden samtidigt som du fortfarande levererar mycket av den visuella effekten. Oavsett om du väljer färg eller tapeter, se till att du tänkt igenom ditt val genom att testa med en stor bit vitt papper med din avsedda tapet eller måla på varje vägg i rummet.

Vad kostar det att måla om?

Få upp till 5 prisförslag GRATIS. Utan krav på att tacka ja.

Vanliga frågor och svar

Vad kostar det att måla om?

Det beror på en hel hög faktorer. Ditt val av färg, om du tänker göra det själv eller anställa, hur mycket du ska måla. I genomsnitt kostar det mellan 2000 och 4000:- att måla om ett medelstort rum.

Kan man måla över gamla tapeter?

Ja det kan man. Räkna med minst 2 strykningar beroende på hur tapeten ser ut. Men försök att inte måla med ljus färg över mörka tapeter. Att måla på en ljus tapet är enklare, kräver mindre färg och blir snyggare.

Hur mycket målarfärg behöver jag?

1 liter målarfärg räcker generellt till 6-8kvm.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om att måla om kostnad. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.5 / 5. Röster: 2

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *