Vad kostar det att borra en brunn?

borra brunn kostnad
4.5
(6)

Kostnaden för enbart borrning är cirka 30 000– 35 000 kr och de flesta projekt varierar mellan 50 – 70 000kr. Räkna med att betala mellan 600 – 800kr per meter djup, eller upp till 1000kr för svår terräng. För dricksvatten borrar man max 120m och för bergvärme upp till 200m.

Vad kostar det att borra din brunn?

Få upp till 5 prisförslag GRATIS, utan krav på att tacka ja

Vad kostar det att borra en brunn?

Du kan anlägga en brunn av flera skäl. Det kan vara vatten för bostäder eller jordbruksbehov. Det kan också vara geotermisk energi för att värma ditt hem. Oavsett vad är detta ett stort projekt som kräver hjälp av en professionell.

  • Genomsnittlig kostnad: 60 000kr
  • Hög kostnad 100 000kr
  • Låg kostnad 40 000kr

Kostnadsfaktorer

Det breda intervallet på priset visar hur många faktorer som påverkar projekts kostnad. Du måste överväga djupet och platsen, avståndet till ditt hem, tillstånd, vattentestning och andra variabler. Eftersom de flesta medelvärdena beror på djupet är detta den största variabeln. De flesta projekt borrar varierar kraftigt beroende på grundvattnet och husets geografiska placering. Om grundvattnet är nära ytan kan det exempelvis räcka med att borra ett djup på 25 meter. Värt att notera är dock att grunda vattenkällor inte har särskilt bra vattenkvalite. Lokala myndigheter reglerar ofta det nödvändiga djupet. Prata med en expert för att hitta det perfekta djupet för ditt hem.

Omborra en brunn djupare

Du kanske vill öka djupet av din befintliga brunn. Detta kan öka vattenmängden, vattnets kvalitet eller förbättra din värmekälla. Kostnaden tenderar att förbli densamma som vart och ett av alternativen ovan. Men beroende på de redan borrade brunnsdjupet kan ett proffs slutföra projektet snabbare och smidigare.

Tillstånd

Tillståndsavgifter beror på i vilket län du bor och varierar från kommun till kommun. Detta är en viktig kostnad innan du börjar gräva. Utan tillstånd kan du riskera juridiska problem. De flesta entreprenörer hjälper till i tillståndsprocessen. I vissa län varierar avgifterna för bostads- och bevattningstillstånd. I andra områden kan flera tillstånd krävas, som ett VVS -tillstånd för att binda brunnen till vattensystemet i hemmet. Prata med ett proffs för att få papperena rätt.

Avstånd till hus

Att gräva eller borra nära ditt hem sänker prislappen. Vattenrör och elektriska matningsledningar blir kortare och med tanke på den genomsnittliga kostnaden för att installera en vattenledning sparar varje meter närmare ditt hem mycket pengar.

Vattentestning

Att testa ditt vatten är ett nödvändigt första steg för att se till att vattnet är säkert. Du måste se till att ditt vatten är säkert och rent. De flesta proffs kommer att inkludera denna kostnad i sin första inspektion av platsen. De ritar prover och skickar in dem till ett laboratorium för noggrann analys. Du kan köpa en egen vattenanalys men då visar vanligtvis omedelbara men mindre tillförlitliga resultat.

Vad kostar det att borra din brunn?

Få flera offerter för att bättre förstå priserna för din situation. (Självklart GRATIS, utan krav på att tacka ja)

Göre det själv vs anlita ett proffs

Tekniskt sett kan du installera en brunn på egen hand. Men kostnaderna ökar snabbt och säkerheten blir ett problem. Om du bestämmer dig för att göra det själv, förvänta dig att betala för några enskilda faktorer:

  • Hyra en borrrigg: 5000 – 7000kr per dag.
  • Hölje, rör och annan utrustning: 1000 – 3000kr per meter djup.
  • Andra faktorer som nämns ovan kommer också att öka kostnaderna. Tillstånd, pump och vattentank kostar extra.

Fördelarna med att anlita ett proffs inkluderar att de säkerställer korrekt installation och gör priset mer tillförlitligt. Att se till att borrningen och installationen är korrekt sparar också långsiktiga kostnader och kräver mindre ansträngning av dig. Få flera offerter från olika entreprenörer för att bättre förstå priserna för din situation.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste  Hoppas att du lärde dig något om borra brunn kostnad. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.5 / 5. Röster: 6

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *