Vad kostar bergvärme?

vad kostar bergvärme
4.5
(2)

Det här inlägget är i sammarbete med Kungälvs rör.

Den totala prislappen för bergvärme ligger vanligtvis mellan 100 000 till 200 000 kronor beroende på en rad faktorer. Bergvärmepumpen omfattar ungefär 55 procent, borrning omfattar ytterligare 35 procent och installationen brukar därmed stå för endast 10 procent av totalkostnaden.

Vad kostar bergvärme för dig?

Få upp till 5 prisförslag GRATIS, utan krav på att tacka ja

Vad kostar bergvärme?

Om du har funderat på bergvärme kanske du ställer dig själv frågor inte bara om förskottskostnader utan vad den totala kostnaden kommer innebära. Det är sant att geotermiska värme- och kylenheter har en högre prislapp men det viktigaste som du vill veta är: kommer systemet att vara värt det i längden? Faktum är att bergvärme kan sänka uppvärmningskostnaderna med så mycket som 50 % jämfört med en konventionell värmepump. Ändå finns det några saker att tänka på när du avgör om timingen är rätt för dig. Det finns nämligen många faktorer som kommer att bidra till den bergvärmepumpskostnad som en husägare kan förvänta sig att spendera under installationen.

När du maximerar effektiviteten av energi som används i ditt hem, kan du avsevärt minska kostnaderna och elräkningarna samtidigt som du förbättrar den allmänna komforten. Men det är viktigt att utvärdera energibelastningen och förutom ditt hems storlek är det andra faktorer som avgör vilken bergvärmepump som passar just ditt utrymme.

Vad påverkar kostnaden för installation av bergvärme?

Eftersom kostnaderna för bergvärme kan variera kraftigt är det viktigt att förstå vad som kommer att avgöra kostnaden för din installation. Var du borrar, såväl som varumärkesvalet, kommer att påverka kostnaden för din geotermiska investering. Kapaciteten på din bergvärmepump kommer att avgöra den mest betydande delen av din budget. Ju större storlek, desto högre blir kostnaden. Vad marken är gjord av, hur långt det är till huset och hur djupt du behöver gräva är andra faktorer som även de kommer avgöra en stor del av priset

Avståndet ner till berg kan göra att det krävs ett större antal meter foderrör, och detta påverkar i sin tur priset. För varje extra meter ner till berg fördyras anläggningen med runt 600-800 kronor per meter. Har du då 25 meter ner till berg blir det en extrakostnad på cirka 17 500 kronor.

Vem bör överväga bergvärme?

Även om geotermisk värme är ett idealiskt sätt att värma ett hem, finns det några faktorer att tänka på när du bestämmer dig.

Miljö: Om det är viktigt för dig att minska ditt koldioxidavtryck, finns det ingen bättre lösning. Enligt Naturvårdsverket är geotermiska bergvärmepumpsystem ett av de mest energieffektiva, miljömässigt rena och kostnadseffektiva systemen som finns

Tid: Ju längre du tänker bo i din nuvarande bostad, desto mer kostnadseffektivt är ett geotermiskt system i längden. Om du planerar att flytta är chansen stor att du inte ser fördelen med din investering. Men om du är i ditt hem för att stanna, finns det lite på marknaden som kan ge dig utdelningen som en geotermisk enhet kan.

Stor energiförbrukning: Ju mer energi du förbrukar i genomsnitt desto mer kommer du avnjuta lägre månadskostnader som i längden kommer bidra till en bättre investering.

Väder: Ju mer extrem värme eller kyla i ditt klimat, desto snabbare kommer du att få tillbaka din investering genom lägre energikostnader. Att leva i extrema klimat kan tydligen ha sina fördelar. Även om de initiala kostnaderna för att installera en bergvärmepump kan vara skrämmande, med tanke på de långsiktiga fördelarna, statliga och potentiella lokala skatteincitament att installera, och den slutliga besparingen, har det aldrig funnits en bättre tid att överväga att byta till bergvärme.

Planera bergvärmeinstallation

Är du intresserad av en bergvärmepump kan du börja med att kontakta entreprenörer. De kommer hem till dig, undersöker förhållandena, ser över var pannrummet befinner sig i huset och undersöker markförhållandena i området där du bor. Ni kommer även att diskutera hur stor er nuvarande elförbrukning är, och vad ni har för behov både nu och i framtiden. Därefter får ni offerter från installatörerna och kan välja den som ni känner att ni fick bäst pris av och störst förtroende för.

Vad kostar bergvärme för dig?

Få upp till 5 prisförslag GRATIS, utan krav på att tacka ja

Lycka till..

Som alltid, tack för att du läste. Hoppas att du fick en uppfattning om vad bergvärme kostar. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.5 / 5. Röster: 2

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *