Här är vad bostadsköpare behöver veta om radon

radon vid husköp
4.7
(3)

Ta reda på om höga halter av denna giftiga gas finns i ett hus du hoppas köpa – och hur du kan mildra det på ett säkert sätt.

Att köpa hus kan vara lika stressigt som det är spännande. Förutom att välja ett hus som passar din budget och livsstil, måste du se till att det är i gott strukturellt skick och inte innehåller några faror – till exempel höga halter av radongas. Du kan inte se det, lukta på det eller smaka på det, men radongas är en ledande orsak till lungcancer. Men närvaron av radon i hem behöver inte vara en deal-breaker. Du kanske tänker, varför inte? Fortsätt läsa för att lära dig allt om radongas, hur man får en fastighet inspekterad för det och vad som kan göras för att ta bort radongas så att det blir säkert för din familj.

Vad är radongas?

Radongas är en biprodukt av det underjordiska sönderfallet av radioaktiva grundämnen, såsom uran och torium. När dessa ämnen försämras släpps gasen ut och arbetar så småningom till markytan och in i luften vi andas in. Lyckligtvis är radongas så utspädd i vår utomhusmiljö att det inte utgör någon hälsorisk. I byggnader kan det dock bli koncentrerat. Varje stat i USA har radongas, men vissa områden är en högre risk än andra. Kolla in denna interaktiva EPA-karta för att ta reda på om du är husjakt i en högriskzon.

Varför ska jag vara orolig?

Radon är ofarligt i de låga halterna som finns utomhus, men när det sipprar in i ett hem kan det koncentreras i nivåer som är tillräckligt höga för att utsätta er för fara. Radongas mäts i pikokurer per liter (pCi/L), och EPA rekommenderar radondämpning för alla hem med radongasnivåer på 4 pCi/L eller högre. Radongas är något tyngre än luft, så medan den sätter sig i källare och krypgrunder har ventilationsystem i hela huset en tendens att fördela gasen genom hela hemmet. Det betyder att även en andra rum potentiellt kan innehålla höga halter av radon.

Måste säljaren berätta att det finns radon?

Som en del av försäljningsprocessen fyller husägare i ett formulär som listar kända materiella defekter, såsom grundproblem, fuktproblem och tillståndet för VVS-systemet. Vad säljare måste avslöja varierar dock och han kan även hävda att det var utanför hans kännedom. Hursomhelst har du fortfarande rätt att begära ett radontest innan du köper ett hus.

i sammarbete med köpa hus.se

Hur får jag ett radontest?

När du lägger ett bud på ett hus har du möjlighet att få det provat för olika problem, bland annat förekomst av radon. Många gånger kommer en hypotekslångivare att kräva strukturella och mekaniska inspektioner för att säkerställa att lånet är en bra finansiell investering, men radontester krävs inte alltid av en långivare. Ibland måste du specifikt be om ett radontest, och betalning krävs i allmänhet i förskott.

Vad händer om testet avslöjar radon?

Beroende på formuleringen av bostadsköpskontraktet kan både köpare och säljare dela på kostnaden för att lindra radonet. Om kontraktet inte anger vem som betalar för minskning kan du säkert be säljarna att dela upp kostnaden – och de kan vara villiga att göra det för att hjälpa försäljningen att gå igenom. För att få en uppskattning om kostnaden bör du fråga eller be om prisförslag från behöriga hantverkare.

Hur fungerar radonreducering?

Syftet med radonreducering är att minska gasens nivå, inte att eliminera den, eftersom radongas är säker i nivåer lägre än 4 pCi/L. Detta innebär att täta de områden där det kan sippra in, till exempel sprickor i golv och väggar i källaren, samt luckor runt serviceledningar. I vissa fall kan det också kräva att ett uppsamlingsrör installeras under källaren för att överföra radongas bort från huset. Att ta bort befintlig radon innebär installation av ventilationsfläktar för att cirkulera ut radon.

Ska jag köpa ett hus som testar positivt för radon?

När radonreducerande åtgärder väl är på plats behöver bostadsköpare inte oroa sig för kvaliteten på luften i hemmet. Om ett hus du är intresserad av testar positivt för höga nivåer av radon, är oddsen att andra hus i området sannolikt också kommer att ha höga nivåer. Eftersom avlägsnande av radon är relativt enkelt kommer din familj att vara trygg i ett hem med ett radonreduceringssystem på plats.

Finns det framtida radonrisker att överväga?

Även om ett professionellt radontest indikerar säkra nivåer av radon, kan huset sätta sig i framtiden, så att en liten grundspricka börjar sippra in radon utan din vetskap. För att vara på den säkra sidan, installera en eller flera radondetektorer på de nedre våningarna i ditt hem. Dessa detektorer varnar dig genom att pipa om radonnivåerna stiger så att du kan vidta åtgärder för att lindra problemet.

Tack för att du läste..

Som alltid, tack för att du läste. Hoppas att du lärde dig lite mer om radon inför husköp. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.7 / 5. Röster: 3

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *