Vad är laminatgolv?

vad är laminatgolv
5
(1)

En gång sällan betraktat som ett typ av ekonomialternativ, har laminatgolv gått i stort och är nu en häftklammer i så många hem. Det ser bättre ut, presterar bättre och känns bättre under foten än någonsin tidigare. All denna popularitet och rampljus får sedan frågan att uppstå: Vad är laminatgolv?

Vad är laminatgolv?

Laminatgolv är en hybridgolvbeläggning av spånskivor. Man kan säga att det är det bästa av många världar. Det installeras ungefär som äkta lövträ eftersom det har en moderniserad tunga-och-spår för att fogas samman. Men till skillnad från lövträ, som vanligtvis kräver professionell installation, är laminatgolv extremt enkelt att installera. Laminatens överdel uppträder mycket som vinylgolv eftersom den är perfekt vattentät om den är tät sömnad. Men likheterna slutar där. Även om det förväxlas med vinylgolv, är laminat inte vinylgolv eftersom det är tillverkat av helt olika material.

Laminatgolvet tillverkas av pressat trä. För det andra ser toppen bara ut som trä (ibland dock sten) eftersom det är ett exakt fotografi täckt i ett tydligt, hållbart slitlager.

Laminatgolv installation
Laminatgolv installation

Grundläggande om laminatgolv

Vad är laminatgolv?

Laminatgolv är en syntetisk produkt med flera olika lager smält tillsammans under en lamineringsprocess. Laminatgolv simulerar trä (eller ibland sten) med ett fotografiskt applikationsskikt skyddat av det övre slitagelagret. Det inre kärnskiktet består vanligtvis av någon slags fibematerial.

Vad är laminatgolv gjort av?

Laminatgolvet är gjort av aggregerade träpartiklar som utsätts för högt tryck för att bilda ark. Dessa ark har en fotorealistisk bild av trä eller sten tillagd till toppen, och denna bild är täckt med ett slitlager. Slitlagret, ett slitstarkt, tunt, klart plastark.

Hur installerar man ett laminatgolv?

Det vanliga och klassiska klickgolvet eller ”vik och lås” systemet är två exempel. Till skillnad från massiva trägolv är laminatgolv mer förlåtande och enklare att installera.

Hur mycket kostar ett laminatgolv?

Laminatgolv är billigt i förhållande till massivt lövträ, konstruerat trä och stengolvbeläggningar. Räkna med ett genomsmittligt pris mellan 200-400kr per kvm.

Vad är fördelarna med laminatgolv?

En fördel med laminatgolv är att det är lätt att rengöra och mindre känsligt mot repor. För detta bara kan laminat vara ett bra golv för människor som äger husdjur.

Vad är nackdelarna med laminatgolv?

Den huvudsakliga nackdelen med laminat är att vatten kan få laminatgolv att svälla om det kommer mellan sömmarna. Laminatet är tillverkat av pressat bräde och är känsligt mot vatten, särskilt kring fogarna och spårsnitten.

Laminatgolv kontra andra golvbeläggningar

GolvmaterialLiknandeEj liknande
Vinylgolv Vinyl är den närmaste kusinen av laminat. Det är konkurrenskraftigt prissatt, lika enkelt att installera själv och har en liknande look. Vinylgolv är lite mer flexibelt, innehåller endast vinylprodukt och är 100 procent ogenomträngligt för vatten.
Massivt lövträ Massiva trägolv och laminat kan se anmärkningsvärt lika ut, särskilt på avstånd. Högupplösta bilder gör att vissa laminatgolv är en nästintill kopia till äkta lövträ i utseendet. Trägolv är tjocka och kan slipas och slipas igen många gånger. Laminat är tunt och kan aldrig slipas. Priset är en annan faktor då laminatgolven oftast kostar en bråkdel av trä.
Konstruerat trä Tekniskt virke har en plywoodunderlag toppad med en faner av 100 procent äkta virke. Laminat har ingen plywood och ingen naturlig träfanér. Både konstruerat trä och laminat har en bas som är tillverkad av tillverkat trä. Båda produkterna kan se anmärkningsvärt lika ut, särskilt med premiumlaminat.
Stengolv Liksom jämförelse av hårt trä till laminat kan laminatgolv med högre kvalite se ut precis som sten. Stenlaminatgolv innehåller ingen stenprodukt. Äkta stengolv är hård, solid och tjock. Laminat är flexibelt, brytbart och tunt.


Installation, hur installeras det?


Laminat installeras alltid som ett flytande golv. Med den flytande golvmetoden rullar du först ut billigt skumunderlag, tejper underlägget tillsammans och lägger sedan ut laminatplankorna. Eftersom plankorna är förenade från ett stycke till nästa stycke och bildar en tung enkel enhet, som inte kan glida runt.

Laminerade golvplankor, beroende på vilken typ du köper, knäpps ihop eller limmas ihop. Den snäpp-tillsammans-metoden som oftast används går under olika namn som vik-och-lägg eller fäll-och-lås. Till skillnad från tung- och spårfogarna som används med massivt lövträ, i vilket ett bräde glider i sidorna in i det angränsande brädet, startar vikning och läggning med de två skivorna fästa av yttre spår och vinklade mot varandra. Därefter fälls ett bräde ned tills det är lika platt som sitt följeslagare. Denna hopfällningsmekanism tjänar till att föra de två brädorna omöjligt närmare, dra åt bindningen och förhindra vattenvandring.

kapa laminatgolv
Laminatskärare: Snygga och vattentäta skarvar
laminatgolv skärare
Laminatskärare LC 1100

Laminatskärare

När du lägger ditt laminatgolv är det viktigt att få snygga, vattentäta skarvar och fogar. Detta verktyg gör arbetet mycket enklare. Skär laminat upp till 8 mm tjocklek och 210 mm bredd.

Pris 349:-

Kort historia om laminatgolv

Laminatgolv uppfanns 1977 av det svenska företaget Perstorp. Detta fantastiska företag kom på den lysande idén att använda träavverk genom att utsätta dessa produkter för intensivt högt tryck, värme och kemikalier och förvandla resultatet till användbara golvbeläggningar. Sedan den tiden har många andra tillverkare som Dupont, Mannington, Armstrong och Shaw likaså börjat tillverka laminatgolv.

Vad innehåller laminatgolv?

Slitagelager:

Laminatgolv är ett ytskikt av två tunna pappersark impregnerade med melamin. Detta yttersta ytskikt är en hårt transparent typ av plåt som är ogenomtränglig för hundar, stolar, höga klackar och andra vanliga skadliga element.

Bildlager:

Även när du ser golvet på nära håll kan det se realistiskt ut. Detta beror på laminatens fotokvalitetsbild av äkta trä under slitlagret.

Baslager: (kärna)

Under fotografiet ligger ungefär en halvtums träspånskomposit. Alla typer av träspånprodukter är i sig mottagliga för vattenskador. Laminatgolvets bas anses vara dimensionellt stabil, men bara i viss grad. Det kommer att stå upp mot lite vatten, men bara om detta vatten snabbt tas bort.


Tack för att du läste. Hoppas att du lärde dig något nytt om laminat. Vill du läsa mer från oss, rekommenderar vi att du läser:

Och dela gärna artikeln, det hjälper oss att synas för fler. Tack så mycket! Gå till startsidan

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 5 / 5. Röster: 1

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *